Ένα κείμενο για εσένα που νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και δεν ξέρεις το γιατί

Ένα κείμενο για εσένα που νιώθεις συνεχώς κουρασμένη και δεν ξέρεις το γιατί

Το φθινόπωρο έφτασε, μία νέα σεζόν ξεκινά και εμείς, προσπαθούμε να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα, οργανώνοντας τις υποχρεώσεις και θέτοντας τους νέους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας στόχους. Θα ξεκινήσουμε γυμναστήριο, θα αρχίσουμε μαθήματα φωτογραφίας και φυσικά, θα δώσουμε τις συνεντεύξεις μας προκειμένου να κάνουμε το επόμενο βήμα στην καριέρα μας -ή τουλάχιστον να προσπαθήσουμε.

Το ζήτημα είναι πως παρότι το διάστημα που πέρασε, απολαύσαμε τις διακοπές μας και ξεκουραστήκαμε, η επιστροφή στη ρουτίνα της εργασιακής μας καθημερινότητας, μας βρίσκει με ένα αίσθημα κόπωσης και έντονης κούρασης, που βάζει «φρένο» στα φιλόδοξα σχέδιά μας για μία πιο δραστήρια σεζόν. Με λίγα λόγια, νιώθουμε κουρασμένες σχεδόν όλη την ημέρα, χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί και κυρίως, ήδη από τις αρχές του φθινοπώρου.

Εάν νιώθουμε, λοιπόν, πως έχουμε προσφέρει στον οργανισμό μας τον ύπνο και την ξεκούραση που χρειάζεται, αλλά παρόλα αυτά δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, τότε καλό είναι να ψάξουμε τους λόγους εκείνους για τους οποίους η ατονία, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας.

Ιδού, λοιπόν, πέντε λόγοι που μπορεί να νιώθουμε κουρασμένες ακόμα και μετά από έναν φαινομενικά καλό ύπνο.

Πώς η έλλειψηάσκησης επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι συνδέουν τη σωματική δραστηριότητα με την εξάντληση, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως σωστό, μιας και η καθημερινή άσκηση συμβάλλει σημαντικά στο να κοιμόμαστε καλύτερα και περιορίζει το αίσθημα της κούρασης που νιώθουμε -όταν, φυσικά, δεν το παρακάνουμε με την προπόνηση. Πιο αναλυτικά, η καθημερινή άσκηση μας γεμίζει ενέργεια, ενώ χάρη στις ενδορφίνες που απελευθερώνονται από τον οργανισμό μας καθώς προπονούμαστε, ένα αίσθημα ευφορίας και ηρεμίας μας κατακλύζει και το στρες περιορίζεται. Με λίγα λόγια, λοιπόν, η γυμναστική μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας και μάλιστα, με τον πλέον φυσικό τρόπο.

Η αφυδάτωσημπορεί να βλάψει τον ύπνο

Για τις περισσότερες από εμάς, η ενυδάτωση αφορά κυρίως στην υγεία της επιδερμίδας και την τόνωση του μεταβολισμού μας. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως το νερό αποτελεί τον πλέον πολύτιμο «σύμμαχό» μας, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, ενώ μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και την ποιότητα του ύπνου μας. Με λίγα λόγια, όταν δεν καταναλώνουμε τις επαρκείς ποσότητες νερού που χρειάζεται ο οργανισμός μας, μπορεί να νιώθουμε κουρασμένες, ακόμη και όταν δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος που να εξηγεί αυτή την κόπωση. Από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που κοιμόμαστε, λοιπόν, καλό είναι να μην αμελούμε την ενυδάτωση του οργανισμού μας.

Η κατάθλιψημπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα κατάθλιψης είναι η εξάντληση. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ψυχολογικά προβλήματα, αναζητούν συνεχώς ευκαιρία να κοιμηθούν, νιώθοντας κόπωση και ατονία. Πέρα από την κατάθλιψη… και η κακή ψυχολογική κατάσταση, μπορεί να προκαλέσει αντίστοιχα προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε καθόλου δραστήριες και «ζωντανές» μέσα στην ημέρα.

Το αλκοόλμπορεί να προκαλέσει αναταραχές στον ύπνο μας

Εάν η λύση για να ξεκουράζεσαι έπειτα από μία απαιτητική ημέρα στο γραφείο, είναι να πίνεις ένα ποτήρι κρασί στον καναπέ σου κάθε βράδυ, τότε ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Βλέπεις, μπορεί να πιστεύεις πως αυτή η γλυκιά ζάλη που προκαλεί έστω και μία μικρή ποσότητα αλκοόλ στον οργανισμό σου, θα σε κάνει να κοιμηθείς καλύτερα όμως, τα πράγματα όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι –τουλάχιστον όταν δεν μένεις μόνο στο ένα ποτήρι κρασί και όταν αυτή η συνήθεια γίνεται καθημερινή. Διότι σύμφωνα με έρευνες, τα άτομα που καταναλώνουν υπερβολικά πολύ αλκοόλ, έχουν συχνά δυσκολία στον ύπνο ή και αϋπνίες.

Η νυχτερινήχρήση του κινητού μας μπορεί να μας κάνει να ξαγρυπνήσουμε

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια από εμάς που να μην ξαπλώνει στο κρεβάτι, χαζεύοντας βιντεάκια στο YouTube, την αρχική της σελίδα στα social media ή ανταλλάσσοντας μηνύματα με τις κολλητές της. Ωστόσο, εάν θέλουμε να απολαμβάνουμε ξανά ξεκούραστο ύπνο κάθε βράδυ, χωρίς να στριφογυρίζουμε δέκα φορές μέχρι να καταφέρουμε -εν τέλει- να βρεθούμε στην «αγκαλιά» του Μορφέα, τότε χρειάζεται να στερηθούμε το κινητό μας, τουλάχιστον εκείνη την ώρα της ημέρας. Βλέπεις, το μπλε φως από τις οθόνες των smartphones και των tablets, μπορεί να ενεργοποιήσει μια ορμόνη «αφύπνισης» στον οργανισμό μας, ακόμη και όταν είμαστε έτοιμες για ύπνο. Αφήνουμε, λοιπόν, το αγαπημένο μας «αξεσουάρ» στο κομοδίνο, κλείνουμε τα μάτια και ονειρευόμαστε όλα όσα θα κάνουμε το Σαββατοκύριακο.

Ο καλός ύπνος είναι ίσως ο βασικότερος παράγοντας για να ξεκινήσει όμορφα και ιδανικά κάθε καινούργια ημέρα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, αυτόν τον Σεπτέμβρη να θέσουμε νέους κανόνες, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κόπωσης και ατονίας που συχνά μας βασανίζουν, κάνοντάς μας να στερούμαστε στιγμές και εμπειρίες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω μας την κακή διάθεση που μας προκαλεί η εξουθένωση που αισθανόμαστε και να αδράξουμε την κάθε ημέρα σαν να είναι μοναδική. Και για να συμβεί αυτό, θα χρειαστεί να επενδύσουμε, μεταξύ άλλων, στον καλό ύπνο!