Ένας οδηγός για να αναγνωρίσεις έγκαιρα ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Ένας οδηγός για να αναγνωρίσεις έγκαιρα ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον

Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε «κολλημένες» σε μια ανθυγιεινή σχέση με την εργασία μας, η οποία κάποιες στιγμές μας φέρνει στα όρια μας και άλλες τα ξεπερνάει για τα καλά, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, τα τοξικά στοιχεία του επαγγελματικού μας περιβάλλοντος, με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωπες σχεδόν κάθε ημέρα. Ήρθε η ώρα όμως να βάλουμε ένα «τέλος» σε αυτή την κατάσταση.

Καθώς περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς μας στον χώρο εργασίας μας, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται για ένα υγιές περιβάλλον, στο οποίο μπορούμε να αισθανόμαστε καλά -τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

Δεν είναι αμελητέο το ποσοστό των εργαζομένων που εγκαταλείπουν τις θέσεις εργασίας τους, λόγω ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που συχνά αδυνατούν να εντοπίσουν και να αποδεχθούν αυτή την τοξικότητα, περνώντας ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους, σε ένα δυσάρεστο κλίμα, το οποίο πολλές φορές τους οδηγεί στα άκρα, ενώ οι ίδιοι αισθάνονται πως μέρα με τη μέρα, χάνουν τον εαυτό τους.

Συνδυαστικά με την παγκόσμια υγειονομική κρίση που διανύουμε, όπου η τηλεργασία σε πολλές εταιρείες τείνει να γίνει ο κανόνας, είμαστε και εμείς ακόμη πιο επιρρεπείς σε ένα ανθυγιεινό εργασιακό περιβάλλον, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πρόσθετη ένταση και πίεση. Επομένως, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που κάνουν τον χώρο εργασίας μας τοξικό, τραβώντας μια «κόκκινη γραμμή». Πάμε λοιπόν να αναλύσουμε τα βασικά θέματα που προκύπτουν και να βρούμε τρόπους για τον καθορισμό ορίων και για την παροχή λύσεων σε κάθε πρόβλημα -ώστε να μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν τοξικό χώρο εργασίας, μέσα από μερικές απλές συμβουλές.

Ώρες εργασίας:Πώς να μην χάσουμε τον έλεγχο του χρόνου που αφιερώνουμε στην εργασία μας

Όλες μας γνωρίζουμε την έννοια της υπερωρίας, η οποία συχνά γίνεται ανεπίσημο κομμάτι του deal που κλείνουμε με την εταιρεία μας. Τι γίνεται όμως όταν τα ωράρια εργασίας γίνονται κάτι σαν εμμονή; Εάν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να τηρήσουμε τους χρόνους έναρξης και λήξης στην εργασία μας και την ίδια ώρα, μας κατακλύζει ένα αίσθημα ενοχής, όποτε κάνουμε τα διαλείμματα που δικαιούμαστε, τότε αρχίζει και χτυπάει ο «κώδωνας του κινδύνου». Πρόκειται για ένα «σημάδι» ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος, το οποίο συχνά απορρέει από εκείνους που εργάζονται στην κορυφή μιας εταιρείας. Μάλιστα, ιδιαιτέρως για εμάς τις γυναίκες, που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους στην καθημερινότητά μας, όλο αυτό είναι ακόμη πιο ψυχοφθόρο.

Βάζουμε τα όριά μας: Το «κλειδί» για να σταματήσουμε αυτό το σύνηθες εργασιακό φαινόμενο δεν είναι άλλο από το να κάνουμε μία συζήτηση με τη διεύθυνση της εταιρείας και τους συναδέλφους μας.

Προσωπική ζωή:Πώς θα βεβαιωθούμε ότι τα προσωπικά μας δεν έρχονται σε δεύτερη μοίρα

Ένα ακόμη «σημάδι» που καλό θα ήταν να μας ταρακουνήσει, πέρα από τις ώρες εργασίας, είναι η αίσθηση ότι η επαγγελματική μας ζωή καταπατά την προσωπική και καθιστά αδύνατη την ισορροπία μεταξύ τους. Για να προστατεύσουμε τον προσωπικό μας χρόνο, είναι σημαντικό να αναλογιστούμε πώς θέλουμε να φαίνεται η ιδανική ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και πώς η εργασία μας εμποδίζει να την πετύχουμε. Για να βρούμε την απάντηση που ψάχνουμε, καλό είναι να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό μας: Θέλουμε να «αποσυνδεόμαστε» εντελώς μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα από την εργασία μας; Θέλουμε να μπορούμε να ετοιμάζουμε το βραδινό μας μια συγκεκριμένη ώρα; Ποιες ώρες μέσα στην ημέρα θέλουμε να τις επενδύουμε στον εαυτό μας;

Βάζουμε τα όριά μας: Η συνταγή της προσωπικής ευτυχίας, βρίσκεται στο να καταφέρουμε να δημιουργούμε καθημερινά το δικό μας προσωπικό χρονοδιάγραμμα, αφιερώνοντας κάποιες ώρες της ημέρας σε πράγματα που αφορούν στον εαυτό μας και δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το εργασιακό μας περιβάλλον. Άλλωστε, για ποια από εμάς η προσωπική ζωή δεν είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ευτυχία;

Δημιουργικότητα:Πώς να καταλάβουμε ότι νέες ιδέες και σκέψεις είναι ευπρόσδεκτες

Η δημιουργικότητα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα για τη dream job της καθεμίας μας. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν δεν αισθανόμαστε αρκετά άνετες να προτείνουμε νέες ιδέες out of the box ή να «σπάσουμε» τους κανόνες, φοβούμενες ότι θα κριθούμε για αυτό. Άλλωστε, το να φοβάσαι πως θα λογοκριθείς, εάν δεν ακολουθήσεις την πεπατημένη, είναι ένα στοιχείο που δείχνει ενδεχομένως πως εργάζεσαι σε ένα τοξικό περιβάλλον.

Βάζουμε τα όριά μας: Σε αυτό το σημείο, είναι καλό να μοιραστούμε αυτό τον φόβο και την ανησυχία που έχουμε με τους συναδέλφους μας, ανοίγοντας μία συζήτηση και ρωτώντας τους πώς αισθάνονται και οι ίδιοι με την συγκεκριμένη λογική. Εάν λοιπόν και εκείνοι νιώθουν ακριβώς το ίδιο, τότε καλό θα ήταν ομαδικά να μιλήσετε σε κάποιον προϊστάμενό σας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ούτως ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση για όλους.

Το εργασιακό μας περιβάλλον, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο, το δεύτερο σπίτι μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να μας παρέχει ασφάλεια, ηρεμία και αισιοδοξία για το μέλλον, ούτως ώστε τόσο εμείς να εργαζόμαστε με περισσότερο κέφι και χαρά, όσο και η εταιρεία μας να επωφελείται από τη θετική μας διάθεση. Καμία από εμάς δεν πρέπει να παραμελεί την επίλυση ζητημάτων που αφορούν σε ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον, καθώς τότε δεν θα μπορέσουμε και εμείς οι ίδιες να είμαστε ευτυχισμένες και ισορροπημένες, τόσο στην επαγγελματική, όσο και στην προσωπική μας ζωή.