#NoBraDay: Φέτος βγάλε το σουτιέν σου για καλό σκοπό και αγκάλιασε το στήθος σου

#NoBraDay: Φέτος βγάλε το σουτιέν σου για καλό σκοπό και αγκάλιασε το στήθος σου

Και δεν υπάρχει καταλληλότερη ημέρα για να αποχωριστούμε το σουτιέν μας από την ερχόμενη Τετάρτη στις 13 Οκτωβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Χωρίς Στηθόδεσμο», για καλό σκοπό.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, η αγαπημένη Gillian Anderson αποκάλυψε σε ένα Q&A live που πραγματοποίησε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram ότι δεν φοράει πλέον σουτιέν και ειλικρινά, ήταν η πρώτη φορά μετά από καιρό που ένιωσα πως κάποιος με καταλαβαίνει πραγματικά. Διότι όσο όμορφο, κομψό, περίτεχνο, σέξι, μαλακό, βολικό και αν είναι ένα σουτιέν, από τη στιγμή που θα το κουμπώσουμε, δεν βλέπουμε την ώρα για να το βγάλουμε από πάνω μας.

Αρκεί να αναλογιστούμε πόσο απελευθερωτική είναι η αίσθηση που μας κυριεύει όταν μπαίνουμε στο σπίτι έπειτα από μία κουραστική ημέρα, βγάζουμε τα παπούτσια, με μία κίνηση ξεκουμπώνουμε το σουτιέν και το πετάμε στον καναπέ. Μοιάζει παράδοξο πως ένα αντικείμενο, το οποίο κατασκευάστηκε για να μας εξυπηρετεί, να μας κάνει να νιώθουμε άνετα και όμορφα, ενώ αποτέλεσε ένα διαχρονικό σύμβολο της θηλυκότητας, έχει καταλήξει να είναι ανυπόφορο και καταπιεστικό για τις περισσότερες από εμάς. Αλήθεια, δεν θα ήταν όλα πιο εύκολα αν μπορούσαμε να φοράμε ό,τι θέλουμε, χωρίς να μας επιβάλλεται το σουτιέν; Δεν θα απολαμβάναμε μία πιο άνετη καθημερινότητα, αν δεν μας απασχολούσε πως διαγράφονται οι θηλές μας κάτω από το ύφασμα;

Για να δώσουμε απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ενδώσουμε στην απόλαυση και την άνεση ενός braless 24ωρου. Και δεν υπάρχει καταλληλότερη ημέρα για να αποχωριστούμε το σουτιέν μας από την ερχόμενη Τετάρτη στις 13 Οκτωβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Χωρίς Στηθόδεσμο», για καλό σκοπό.

Πώς η #NoBraDayμας παρακινεί να δείξουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας

Μπορεί η παγκόσμια γιορτή που μας παρακινεί να αφήσουμε το σουτιέν μας στο σπίτι να αποτελεί μία ιδανική αφορμή για να ανακαλύψουμε την ελευθερία μίας καθημερινότητας χωρίς τιράντες, cups, μπανέλες και λάστιχα, όμως στην πραγματικότητα πρεσβεύει κάτι βαθύτερο: Είναι ένας τρόπος να δείξουμε την υποστήριξή μας στις γυναίκες που έδωσαν ή δίνουν μία γενναία μάχη με τον καρκίνο του μαστού, να ενημερώσουμε και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες για τη σημασία της πρόληψης, του τακτικού ελέγχου και των εξετάσεων, ενόψει του Μήνα Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού.

Για την ιστορία, η αρχή για τη Νο Bra Day έγινε τον Οκτώβρη του 2011 στο Τορόντο του Καναδά από τον πλαστικό χειρουργό δρ. Mitchell Brown, ο οποίος ήθελε να ενημερώσει τις γυναίκες για τις αισθητικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν έπειτα από μία μαστεκτομή. Αυτή η σκέψη ήταν που τον οδήγησε να διοργανώσει την πρώτη BRA Day. Τρία χρόνια μετά, το εγχείρημά του είχε εξαπλωθεί σε 30 χώρες και είχε προκαλέσει ένα ανέλπιστο buzz στα SoMe με το hashtag #nobraday. Παρόλα αυτά, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε πως το πρώτο Anti-Bra κίνημα είχε ήδη πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 1969 από μία ομάδα γυναικών του Σαν Φρανσίσκο, η οποία διαμαρτύρονταν για την επιβολή των στενών ρούχων ως θηλυκών.

Μπορείς να συμμετέχεις και εσύ στη #NoBraDay βγάζοντας απλώς το σουτιέν σου

Αν θέλεις να λάβεις μέρος, λοιπόν, στη φετινή #nobraday, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να βγάλεις το σουτιέν σου και να αφήσεις το στήθος σου να… αναπνεύσει -επιτέλους- ελεύθερα. Μπορείς να παρακινήσεις κι άλλα κορίτσια να ακολουθήσουν το παράδειγμά σου, κάνοντας spread μία selfie σου στις διαδικτυακές συνομιλίες σας ή -αν αισθάνεσαι αρκετά έτοιμη- αναρτώντας μία φωτογραφία σου με το ομώνυμο hashtag. Να θυμάσαι πως μία braless ημέρα, δεν είναι μόνο μία συμβολική κίνηση που στηρίζει την παγκόσμια προσπάθεια που γίνεται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, αλλά είναι και μία καλή ευκαιρία για να αποκτήσεις μία καλύτερη σχέση με το στήθος ή το σώμα σου εν γένει.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως παγκόσμια κινήματα όπως το #FreeTheNipple και το #Braless, τα οποία έχουν κερδίσει εκατομμύρια υποστηρίκτριες σε κάθε άκρη του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Kylie Jenner, η Jennifer Aniston, η Sharon Stone, η Rihanna, η Bella Hadid – και η λίστα δεν έχει τέλος, θεωρούνται μία απελευθερωτική πράξη για τα γυναικεία σώματα. Βλέπεις, βγάζοντας τα σουτιέν μας, τα οποία αλλοιώνουν τη σιλουέτα μας, έχουμε τη δυνατότητα να αγκαλιάσουμε το πραγματικό μέγεθος και το αληθινό σχήμα του στήθους μας, να εξοικειωθούμε με το σώμα μας, να το αγαπήσουμε για αυτό που είναι πραγματικά.

Μερικοί ακόμη λόγοι που θα σε πείσουν να πεις «ναι» σε μία braless καθημερινότητα

Αν όλα τα παραπάνω δεν ήταν αρκετά για να σε πείσουν να αποχωριστείς τον στηθόδεσμό σου, να ξέρεις πως σύμφωνα με έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, το σουτιέν σου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υγεία αλλά και την ποιότητα ζωής σου, ειδικότερα όταν δεν είναι στο κατάλληλο μέγεθος. Πιο αναλυτικά, ανεξάρτητα από το μέγεθος του στήθους, οι γυναίκες που απογεύγουν να φοράνε καθημερινά σουτιέν, παρουσιάζουν λιγότερες ενοχλήσεις στους ώμους, την πλάτη και τον αυχένα. Αυτό οφείλεται σε αρκετούς λόγους, όπως στην ποιότητα και τα υλικά του σουτιέν, την πίεση που ασκούν οι τιράντες στο στήθος, αλλά κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η κατασκευή του εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αίματος στα συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτό που σε εμποδίζει να αφήσεις στο σπίτι το σουτιέν είναι ο φόβος πως το στητό σχήμα του στήθους σου θα παραμορφωθεί, μάλλον ήρθε ο καιρός να το ξανασκεφτείς. Διότι λαμβάνοντας υπόψη τη δεκαπενταετή μελέτη του καθηγητή Jean-Denis Rouillon στο University of Besançon της Γαλλίας, οι θηλές των γυναικών που δεν φορούν τακτικά σουτιέν, βρίσκονται κατά μέσο όρο επτά χιλιοστά πιο ψηλά κάθε χρόνο σε σχέση με τους ώμους, από όσες δεν αποχωρίζονται το σουτιέν τους σε καθημερινή βάση. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός πως ένα στήθος που κινείται ελεύθερο αναπτύσσει με την πάροδο του χρόνου έναν πιο ισχυρό μυϊκό ιστό, αφού δεν συνηθίζει να «ξεκουράζεται» και να στηρίζεται μέσα στα cups.

Κλείνοντας, αν θέλεις να συμμετάσχεις στη φετινή #nobraday αλλά σε προβληματίζει ότι μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, μπορείς να προμηθευτείς ειδικά αυτοκόλλητα καλύμματα θηλών από κάποιο κατάστημα εσωρούχων ή απλά, να φορέσεις ένα άνετο ρούχο από χοντρό αλλά μαλακό ύφασμα, το οποίο δεν θα διαγράφει το στήθος σου.