Vegan Day: Υποδεχόμαστε τον Νοέμβρη κάνοντας μία υγιεινή στροφή στην plant based διατροφή

Vegan Day: Υποδεχόμαστε τον Νοέμβρη κάνοντας μία υγιεινή στροφή στην plant based διατροφή

Ο βιγκανισμός, κατέχει όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις ζωές των ανθρώπων, είτε για λόγους ιδεολογικούς, είτε ιατρικούς, είτε λόγω μόδας. Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η αφορμή που στρέφει τους ανθρώπους στη χορτοφαγία, η αλήθεια είναι πως μία σωστή και ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή, μπορεί να έχει πολλά ευεργετικά οφέλη για τον οργανισμό.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ολοένα και περισσότερα καφέ και εστιατόρια, εισάγουν στους καταλόγους τους χορτοφαγικά πιάτα και smoothies, έτσι ώστε να εντάξουν τον παράγοντα του wellness στο μενού τους και να εξοικειώσουν ή ακόμη και να μυήσουν τους θαμώνες τους σε έναν νέο τρόπο ζωής, εκείνον της χορτοφαγίας.

Αν ανήκουμε στους αναποφάσιστους, λοιπόν, οι οποίοι από τη μία επιθυμούν να ακολουθήσουν την τάση της εποχής, αλλά από την άλλη πλευρά, νιώθουν αρκετά «εγκλωβισμένοι» με μία τέτοια απόφαση, τότε πρέπει οπωσδήποτε να ρίξουμε μία ματιά στα παρακάτω vegan trends που ενδεχομένως θα μας οδηγήσουν σε μία πιο ώριμη και σωστή απόφαση.

Αναγνωρίζοντας καλύτερα τις ανάγκες του μεταβολισμού μας

Συχνά μπορεί να επηρεαζόμαστε από τη μόδα και από τις νέες τάσεις που κυριαρχούν γύρω μας, ωστόσο, ο μεταβολισμός μας και η σωστή λειτουργία του, είναι ένα ζήτημα που ξεπερνάει οποιοδήποτε trend. Αυτός είναι και ο λόγος, άλλωστε, που όσο εξελίσσεται ο κλάδος της εναλλακτικής ιατρικής και όσο η διατροφή κατέχει εξέχουσα θέση στην πορεία της υγείας των ανθρώπων, τα προϊόντα που προάγουν την υγεία του εντέρου θεωρούνται κορυφαία και εξαιρετικά δημοφιλή, τόσο από τους χορτοφάγους όσο και από τους κρεατοφάγους. Έτσι και αλλιώς, οι περισσότεροι από εμάς, ακόμη και όσοι δεν έχουν εντάξει ακόμη τη χορτοφαγία στη καθημερινή τους ρουτίνα, προσπαθούμε να ενσωματώσουμε στα ημερήσια γεύματά μας προϊόντα φιλικά προς τον μεταβολισμό μας, όπως το γάλα αμυγδάλου, ο κιμάς σόγιας, η κινόα και πολλά άλλα.

Αναζητώντας γευστικά και θρεπτικά υποκατάστατα του κρέατος

Μιας και αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένα προϊόντα που καταναλώνουν κυρίως οι χορτοφάγοι, δεν θα μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την τάση που έχει προκύψει στις αγορές υποκατάστατων κρέατος. Θα έχεις παρατηρήσει, άλλωστε, πως οι επιλογές για εναλλακτικές μορφές κρέατος πλέον είναι παντού, από τα εστιατόρια μέχρι και τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς. Στο Λονδίνο για παράδειγμα, έχει δημιουργηθεί το πρώτο αμιγώς χορτοφαγικό κρεοπωλείο της πόλης, το οποίο διαθέτει μία ποικιλία από λιχουδιές χωρίς κρέας, όπως «αλλαντικά» (καπνιστό ζαμπόν φυτικής προέλευσης, πεπερόνι, παστράμι, κλπ.) καθώς και βίγκαν παϊδάκια, μπιφτέκια, αστακό, μπέικον και πατέ. Πώς θα σου φαινόταν, λοιπόν, αν είχαμε και στη δική μας πόλη αυτή την επιλογή;

Βοηθώντας ενεργά τον πλανήτη μέσα από τη διατροφή μας

Αναμφισβήτητα, δύο από τα πιο σοβαρά θέματα του 2020 και του 2021, ήταν η πανδημία και η κλιματική αλλαγή. Και στις δύο περιπτώσεις, ο βιγκανισμός αποτελεί ένα μέσο για την αποτροπή μίας ακόμη πανδημίας, ενώ συγχρόνως βοηθάει στην αντιμετώπιση της τρέχουσας κλιματικής αλλαγής. Διότι το να γίνουμε vegan, πέρα από μία προσωπική επιλογή, είναι και μία απόφαση με σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, μιας και η αυστηρή χορτοφαγία αποσκοπεί στο να αποκλείσει, στο μέτρο του εφικτού, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας απέναντι στα ζώα. Επομένως, βοηθάει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος. Φέτος άλλωστε, ίσως εξ’ αφορμής της πρωτόγνωρης κατάστασης που προηγήθηκε με την επέλαση του Covid-19, υπήρξε μια ακόμη πιο μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα vegan τρόφιμα.

Βάζονταςτο vegan grub στο μενού μας

Όπως προαναφέρθηκε, ο χώρος της εστίασης, έχει επενδύσει αρκετά τα τελευταία χρόνια στα χορτοφαγικά προϊόντα και πιάτα. Μάλιστα, ολοένα και περισσότερες αλυσίδες fast food, έδωσαν χώρο σε vegan προτάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γνωρίζοντας πρωτοφανή επιτυχία. Αυτή η πρόσφατη τάση της αγοράς, δείχνει και την ξεκάθαρη ροπή των καταναλωτών προς έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής. Είτε η αρχή έγινε, λοιπόν, λόγω ενός «κύματος» διασημοτήτων, οι οποίοι στήριξαν τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής, είτε λόγω μίας απλής δυσανεξίας στη λακτόζη, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καθοριστικό για να κάνουμε τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή μας, ξεκινώντας από αύριο κιόλας.

Διώχνονταςτις ενοχές με vegan snacks

Ποια από εμάς δεν έχει μετατρέψει το «τσιμπολόγημα» σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής της; Ειδικά την παρούσα περίοδο, που αρκετές από εμάς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μέσω τηλεργασίας και οι ώρες στο σπίτι μοιάζουν ατελείωτες, η γευστική πρόκληση των snacks βρίσκεται παντού γύρω μας. Ξέρουμε, ωστόσο, πως το να αντισταθούμε στην παρόρμηση να ξεψαχνίσουμε το περιεχόμενο των ντουλαπιών μας για ένα λαχταριστό σνακ, δεν είναι πάντα εφικτό. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αναρίθμητες vegan επιλογές σνακ, οι οποίες είναι γευστικές, υγιεινές και θρεπτικές, ενώ το μόνο που θα χρειαστεί να κάνουμε, είναι να τις φτιάξουμε με τα χεράκια μας. Σπιτική γκρανόλα, χειροποίητα μπισκότα, τραγανά chips λαχανικών, είναι μόνο μερικές από τις ιδέες που αξίζει να δοκιμάσουμε, ώστε να παραμένουμε χορτάτες κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς όμως να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας.

Αυτόν τον Οκτώβρη, λοιπόν, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυστηρής Χορτοφαγίας, ας αναλογιστούμε ποια από τις παραπάνω συμβουλές θα μπορούσαμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας, κάνοντάς τη αναπόσπαστο κομμάτι της. Ποιος ξέρει; Μπορεί μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη να ακολουθούμε ήδη μία χορτοφαγική ή αυστηρά vegan διατροφή! Όπως και να έχει, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η διατροφή είναι θεμέλιος λίθος ενός υγιούς οργανισμού, γι’ αυτό ας κοιτάξουμε πώς μπορούμε να φροντίζουμε και να αφιερώνουμε χρόνο ούτως ώστε να τη βελτιώνουμε μέρα με τη μέρα. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως «Είμαστε αυτό που τρώμε, αλλά αυτό που τρώμε μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε πολύ περισσότερο από εμάς».