Relationships: Πώς θα καταλάβεις ότι έφτασε η στιγμή της συγκατοίκησης;

Relationships: Πώς θα καταλάβεις ότι έφτασε η στιγμή της συγκατοίκησης;

Η συγκατοίκηση είναι ένα μεγάλο βήμα στη ζωή ενός ζευγαριού, μιας και μέσω αυτής ανοίγεται ένα καινούργιο κεφάλαιο, το οποίο περιλαμβάνει έναν ανεξερεύνητο κόσμο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ποτέ δεν ξέρεις αρκετά καλά κάποιον, μέχρι να μείνεις κάτω από την ίδια στέγη μαζί του. Το μόνο που χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου, είναι πως μια τέτοια απόφαση δεν θέλει πίεση, ούτε από τη μία ούτε από την άλλη πλευρά, όμως χρειάζεται το σωστό «timing» και η διάθεση, για να προσπαθήσετε και οι δύο να εξελίξετε αυτό που έχετε ήδη δημιουργήσει.

Συνήθως, η προσμονή για αυτή τη νέα συνθήκη «γεννά» ανάμεικτα συναισθήματα, καθώς από τη μία ανυπομονείς να περνάς όσο περισσότερες ώρες της ημέρας μπορείς με τον σύντροφό σου, βλέποντας ταινίες, μαγειρεύοντας, ξυπνώντας ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, από την άλλη όμως, ένα ακόμη συναίσθημα, το οποίο υποβόσκει κάτω από την ιδέα της συγκατοίκησης, είναι η αγωνία για το αν θα πάνε όλα καλά, χωρίς πολλά ευτράπελα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Άλλωστε, το να ζεις με τον σύντροφό σου κάτω απ’ την ίδια στέγη χωρίς επισημότητες, είναι το καλύτερο «τεστ» που θα μπορούσατε να δώσετε, έτσι ώστε να περάσετε στο επόμενο στάδιο της σχέσης. Το να μοιράζεσαι την καθημερινότητα και τα απρόοπτα της ρουτίνας που αυτή φέρει, είναι το «κλειδί», για να διαρκέσει η σχέση όσο περισσότερο γίνεται, ακόμη και για πάντα. Συνεπώς, είτε είσαι με τον σύντροφό σου επτά μήνες, είτε δέκα χρόνια, οφείλεις να αναγνωρίσεις τα «σημάδια» που σου δείχνουν πως ήρθε η ώρα να κάνετε level up στη σχέση σας.

Εσύ και ο σύντροφόςσου έχετε ένα κοινό όραμα για τη σχέση σας;

Προτού πάρεις την απόφαση να μετακομίσεις στο ίδιο σπίτι με τον σύντροφό σου, είναι απαραίτητο να έχετε κάνει μία ειλικρινή και ενδελεχή συζήτηση για το πώς βλέπετε το μέλλον. Είναι σημαντικό, να έχετε μία κοινή αφετηρία, πριν αποφασίσετε να κάνετε το επόμενο, μεγάλο βήμα. Μην διστάσεις να τον ρωτήσεις για ζητήματα που σε απασχολούν – όπως ο γάμος, η οικογένεια και τα παιδιά – μιας και η ειλικρίνεια μεταξύ σας είναι το «μυστικό» της επιτυχίας. Αν εσύ επιδιώκεις στο άμεσο μέλλον τη δημιουργία οικογένειας και εκείνος θεωρεί το συγκεκριμένο ζήτημα κάτι αρκετά μακρινό προς το παρόν, καλό είναι να το γνωρίζετε, έτσι ώστε η σχέση αυτή να συνεχίσει να βασίζεται σε μία στέρεα βάση και να μην δημιουργηθούν παρανοήσεις. Να θυμάσαι πως είναι βασικό να έχετε τα ίδια θέλω – τουλάχιστον μέχρις ενός σημείου – ούτως ώστε το νέο εγχείρημα της συγκατοίκησης που θα «εξερευνήσετε», να έχει επιτυχία.

Η συγκατοίκηση είναι μίααπόφαση που πήρατε από κοινού;

Η συγκατοίκηση είναι μία φάση στην πορεία της σχέσης ενός ζευγαριού, η οποία πρέπει να γίνεται αβίαστα και σίγουρα από κοινού, έτσι ώστε να πετύχει. Αν αισθάνεσαι πως η συγκεκριμένη απόφαση προέκυψε έπειτα από πίεση και δεν είναι μία «νηφάλια», προσωπική σου απόφαση για να κάνετε το επόμενο βήμα στη σχέση σας, τότε είναι βέβαιο πως αυτή η κίνηση θα σας γυρίσει «μπούμερανγκ». Ακόμη και αν τον πρώτο καιρό, μπορεί να αισθάνεσαι πως έκανες καλά που «άκουσες» τις παραινέσεις του συντρόφου σου, αν δεν είναι μία απολύτως συνειδητή, δική σου απόφαση, καλό είναι να θυμάσαι πως το «ροζ συννεφάκι» σε μία σχέση δεν κρατάει για πολύ, μιας και η ρουτίνα, θα οδηγήσει – αργά ή γρήγορα – σε μία «προσγείωση», η οποία μπορεί να είναι αρκετά απότομη και ανώμαλη. Φρόντισε, λοιπόν, να μην έχεις καμία αβεβαιότητα, προτού προχωρήσεις με τον αγαπημένο σου στο επόμενο βήμα.

Έχετε πάει μαζί διακοπές πριν συγκατοικήσετε;

Αναμφισβήτητα, για να πάρεις την απόφαση να μείνεις μόνιμα με τον σύντροφό σου, είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να έχεις πάει πρώτα διακοπές μαζί του. Οι διακοπές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους, για να τσεκάρεις αν ταιριάζεις με εκείνον και αυτός αντίστοιχα με εσένα. Μπορεί να μην καταλάβεις όλα όσα χρειάζεσαι για τη συγκατοίκησή σας, αλλά σίγουρα θα πάρεις μία πρώτη γεύση, για το πώς θα είναι η κοινή σας ζωή. Αν σκέφτεσαι, λοιπόν, τη συγκατοίκηση στο άμεσο μέλλον, μην ξεχάσεις πρώτα να κλείσεις δύο εισιτήρια για έναν όμορφο προορισμό, μακριά από όλους και από όλα.

Δίνετε χώρο και χρόνοο ένας στον άλλον μέσα στη σχέση;

Η καταπίεση είναι σίγουρα ο εχθρός της συγκατοίκησης και εν γένει οποιασδήποτε σχέσης. Όταν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός και κατανόηση για τις ανάγκες του ενός ή του άλλου, τότε σίγουρα το τέλος δεν θα είναι πολύ μακριά. Ειδικά σε περίπτωση που έχεις δεχθεί μία τέτοια συμπεριφορά τώρα που δεν μένετε ακόμα μαζί, όταν αποφασίσετε να μοιραστείτε το ίδιο σπίτι, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Αν, λοιπόν, ο άνθρωπος που έχεις απέναντί σου δεν δέχεται πως πρέπει να έχεις χώρο και χρόνο για εσένα, τους φίλους και την οικογένειά σου, τότε μάλλον δεν έχετε θέσει ξεκάθαρα όρια για το πού ξεκινάει η ελευθερία του ενός και πού σταματάει η ελευθερία του άλλου, οπότε η σχέση δεν έχει σταθερές βάσεις για να οδηγήσει σε μία υγιή συγκατοίκηση.

Μπορεί η έννοια της συγκατοίκησης, να περιέχει μέσα της κάτι καθοριστικό και μόνιμο, σε σχέση με την κατάσταση που είχες συνηθίσει έως σήμερα, ωστόσο είναι και ο μόνος τρόπος για να οδηγήσεις τη σχέση σου στον δρόμο της πραγματικής ευτυχίας, μιας και όλα τα μικρά και τα καθημερινά – που «κρύβονται» μέσα σε ένα σπίτι – είναι εκείνα που μπορούν να χαρίσουν μοναδικές και ανεξίτηλες στον χρόνο στιγμές, για ένα ζευγάρι. Έτσι και αλλιώς, τα «δύσκολα» και άγνωστα είναι αυτά που δυναμώνουν μία σχέση, γεμίζοντάς τη με υπομονή, αγάπη και φροντίδα. Αν νιώθεις λοιπόν πως εσύ και ο σύντροφός σου πληροίτε τα παραπάνω κριτήρια, τότε ίσως έχει έρθει η στιγμή να βάλετε ένα ακόμη λιθαράκι στην «πυραμίδα» της κοινής σας ζωής.