Γιατί το 2022 είναι η χρονιά που θα βγάλουμε επιτέλους το «friendzone» από το λεξιλόγιό μας

Γιατί το 2022 είναι η χρονιά που θα βγάλουμε επιτέλους το «friendzone» από το λεξιλόγιό μας

Πριν ξεκινήσουμε αυτό το κείμενο είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε πως υπάρχουν δύο ετυμολογίες μέσα από τις οποίες μπορούμε να ορίσουμε τον διαδεδομένο όρο «friendzone». Σύμφωνα με το Urban Dictionary, «friendzone» είναι το μέρος όπου καταλήγει κάποιος, όταν το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει ερωτικά τρέφει για εκείνον μόνο φιλικά συναισθήματα. Εναλλακτικά, ένας λίγο πιο συγκεκριμένος αλλά πολύ πιο ειλικρινής ορισμός, θα έλεγε πως στο «friendzone» καταλήγει ο τύπος που θέλει να μοιραστεί με το κορίτσι που του αρέσει μία χειμερινή βόλτα στη θάλασσα, μερικές βαθύτερες σκέψεις, ένα mixtape από αγαπημένα του indie κομμάτια, τις απόψεις του για τις ταινίες του Alejandro Jodorowsky, αλλά όχι. Εκείνη το μόνο που θέλει είναι να απολαμβάνει όλα αυτά τα προνόμια, μαζί με τη συντροφιά του τύπου, απλώς χωρίς να ξαπλώσει στο ίδιο κρεβάτι μαζί του.

Το βασικό πρόβλημα με το friendzone δεν είναι ότι έχει διαστρεβλωθεί ο ορισμός του, αλλά πόσο έχει καταφέρει να εδραιωθεί στην καθομιλουμένη, την pop κουλτούρα, την καθημερινότητά μας. Βλέπεις, είναι πολύ εύκολο για έναν τύπο να πει στους κολλητούς του πως το κορίτσι που τον ενδιαφέρει τον έβαλε σε friendzone, παρά να αποδεχθεί ενώπιών τους τη σκληρή αλήθεια, δηλαδή την ερωτική απόρριψη. Με λίγα λόγια, είναι σαν να λέει «με βλέπει σαν φίλο ενώ θα έπρεπε να με βλέπει αλλιώς». Διότι το friendzone κατά βάθος «κρύβει» ένα ενδόμυχο παράπονο, δίνοντας σε όλους την εντύπωση πως αυτός που μπήκε σε friendzone, κατά κάποιον τρόπο αδικήθηκε από την άλλη πλευρά, η οποία δεν εκτίμησε όσα είχε να της προσφέρει. Έτσι, το friendzone δεν αντιμετωπίζεται από τον τύπο και τον περίγυρό του ως μία απόρριψη, αλλά ως μία κατάφορη αδικία για την οποία φταίει το -αχάριστο- πρόσωπο που ενδιαφέρει τον τύπο.

Και ακριβώς επειδή έχουμε οδηγηθεί σε αυτή τη λεκτική παρεξήγηση, «περιτυλίγοντας» με τον όρο «friendzone» την πεποίθηση πως κάποιο κορίτσι οφείλει να μην βλέπει φιλικά έναν τύπο που δεν τη βλέπει φιλικά -αλλιώς τον αδικεί-, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικούς ακόμη λόγους που μας κάνουν να θέλουμε να ξεχάσουμε διαπαντός τον όρο «friendzone».

Το friendzone υποβιβάζει την αξία της αληθινής φιλίαςεξυψώνοντας τις ερωτικές σχέσεις

Αλήθεια, πού είναι το κακό στο να μας βλέπει κάποιος αμιγώς φιλικά; Σίγουρα, είναι κάπως επώδυνο για τον εγωισμό μας, να ξέρουμε πως το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει ερωτικά δεν μας βλέπει με τον ίδιο τρόπο, όμως αυτό δεν αναιρεί ότι μας θέλει στη ζωή του, ότι μαζί του μπορούμε να μοιραστούμε όμορφες στιγμές, να δημιουργήσουμε σταδιακά μία δυνατή φιλία, η οποία θα αξίζει μία θέση στη ζωή μας. Γιατί, λοιπόν, να θεωρείται το friendzone ένας υποβιβασμός, ενώ τη δημιουργία μίας ερωτικής σχέσης να την αντιλαμβανόμαστε ως προαγωγή; Γιατί η φιλία να θεωρείται κάτι λιγότερο σημαντικό από τη σωματική επαφή και τον ρομαντισμό; Σε μία κοινωνία που δίνει διαρκώς προτεραιότητα στις ερωτικές σχέσεις, επειδή μέσα από αυτές προκύπτει η δημιουργία οικογένειας, δεν μας προκαλεί έκπληξη ο υποβιβασμός της φιλίας. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως οι σχέσεις δεν είναι μονοδιάστατες, ούτε έχουν συγκεκριμένα όρια και κανόνες που δεν μπορούν να αλλάξουν, για αυτό και η φιλία παραμένει ο «ακρογωνιαίος λίθος», πάνω στον οποίο θα στηριχτεί μία όμορφη, ειλικρινής και ουσιαστική σχέση, που μπορεί να αντέξει στον χρόνο.

Standing Ovation GIFfrom Oscars GIFs

Κανένας δενδικαιούται -και δεν χρωστάει- ερωτικό ενδιαφέρον ή εγγύτητα από κανέναν

Όταν κάποιος ισχυρίζεται πως το πρόσωπο που τον ενδιαφέρει τον έβαλε σε friendzone, είναι σαν να λέει πως αδικήθηκε ή καλύτερα -για να το δούμε και από την άλλη πλευρά-, πως το αντικείμενο του πόθου του ήταν υποχρεωμένο να ανταποκριθεί θετικά στο ερωτικό του κάλεσμα. Παρόλα αυτά, το συγκεκριμένο πρόσωπο ξεχνάει πως το αντικείμενο του πόθου δεν είναι όντως ένα αντικείμενο, αλλά ένας άνθρωπος. Ξεχνάει πως όσο ευγενικό, πρόθυμο, καλόκαρδο, ενδιαφέρον και αν είναι, κανένας δεν του χρωστάει ερωτικό ενδιαφέρον, συναισθηματική ή σωματική εγγύτητα. Συνεπώς, το γεγονός πως κάποια γυναίκα δεν ενδιαφέρεται ερωτικά για έναν άντρα που είναι καλός μαζί της, δεν την καθιστά αυτόματα σκληρή, άκαρδη ή αχάριστη. Πιθανότατα τον βλέπει ως έναν καλό φίλο, έναν άνθρωπο που θέλει να μοιραστεί πράγματα μαζί του, αλλά όχι με κάποιο ερωτικό πρόσημο. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν είναι υποχρεωμένη να του δώσει αυτό που θέλει, απλώς επειδή είναι καλός ή κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να είναι εκείνη χαρούμενη.

Oh God No GIFfrom Face Palm GIFs

Δημιουργεί τηνπεποίθηση πως δικαιούμαστε τη σχέση που επιθυμούμε από τους άλλους

Είναι απίθανό πως αποκαλύπτονται οι βαθύτερες προβληματικές του όρου friendzone, όταν κάποια γυναίκα εκφράζει σε κάποιον πως τον βλέπει μόνο ως φίλο. Είναι η στιγμή που ο «φίλος» θα ξενερώσει, θα εκνευριστεί, θα απογοητευτεί, θα νιώσει προδομένος που τα συναισθήματα και οι πράξεις του δεν είχαν αντίκρισμα, ενώ 9 στις 10 φορές, θα διακόψει κάθε επαφή μαζί της, θα αλλάξει απότομα συμπεριφορά, θα την εκθέσει ή θα την κακολογήσει, με το πρόσχημα πως τον αδίκησε, βάζοντάς τον σε friendzone. Με άλλα λόγια, εφόσον ο τύπος δεν πήρε αυτό που ήθελε, το οποίο νομίζει πως δικαιούται, δεν ενδιαφέρεται για κάτι άλλο. Δεν ενδιαφέρεται πώς μπορεί να νιώσει η μέχρι πρότινος φίλη του για την αντίδρασή του, δεν σέβεται την επιθυμία, τα όρια, τα πράγματα που εκείνη μοιράστηκε μαζί του. Διότι στην πραγματικότητα, η αρχική καλή συμπεριφορά κάποιου, τα κοινά ενδιαφέροντα που μοιράζεται με τη «φίλη» που αργότερα τον βάζει σε friendzone, το ενδιαφέρον που δείχνει για τα ζητήματα που την απασχολούν, είναι απλώς ένας τρόπος, μία μέθοδος που πιστεύει πως αργότερα θα του εξασφαλίσει μία σχέση ή μερικά όμορφα βράδια μαζί της.

Chandler Friends GIFfrom Chandler GIFs

Επειδήυποδηλώνει πως ο Nice Guy έχει το δικαίωμα να είναι με τη γυναίκα που επιθυμεί

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως ο όρος friendzone συνήθως εκθέτει τη γυναίκα να βάζει σε friendzone έναν άντρα που ήταν καλός μαζί της. Γιατί αν είναι ένας καλός άνθρωπος που θέλει να κοιμηθεί ή να βγει ραντεβού με κάποια κοπέλα, θα πρέπει να μπορεί να το κάνεις κιόλας, σωστά; Μάλλον όχι. Βέβαια, το παράδοξο είναι πως ενώ οι γυναίκες οφείλουν να νιώθουν άσχημα που έβαλαν κάποιον Nice Guy™ σε friendzone, την ίδια στιγμή, εκείνος που μπήκε σε friendzone είναι αυτός που απαιτεί και -αρκετές φορές- κερδίζει τη συμπάθεια, την κατανόηση και την ευσπλαχνία των γύρω του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως μία ολόκληρη κοινωνία θεωρεί πως ένας Nice Guy™ αξίζει τον χρόνο, την αγάπη, την αφοσίωση και τη στοργή μίας γυναίκας, απλώς επειδή πιάνει τη «βάση», επειδή είναι καλός και ευγενικός μαζί της, ενώ εδραιώνει τον «μύθο» πως κάθε γυναίκα επιθυμεί και επιδιώκει ΜΟΝΟ μία σχέση συγκεκριμένου τύπου από έναν άντρα. Κάπως έτσι, η ιδέα του friendzone υποστηρίζει πως οι άνδρες που ξέρουν να συμπεριφέρονται, αξίζουν να είναι και με τη γυναίκα που επιθυμούν, ενώ αν εκείνη δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, είναι κακιά και αχάριστη.

Nice Guys GIFfrom Pineapple Express GIFs