Οι ερωτήσεις που οφείλεις να κάνεις στον εαυτό σου πριν τα βρεις ξανά με τον πρώην σου

Οι ερωτήσεις που οφείλεις να κάνεις στον εαυτό σου πριν τα βρεις ξανά με τον πρώην σου

Βλέποντας φωτογραφίες της JLo να καμαρώνει στο πλάι του πρώην, νυν και αεί συντρόφου της, Ben Affleck, αρκετές από εμάς αναρωτηθήκαμε, τι θα γινόταν αν μας δινόταν η ευκαιρία να αναβιώσουμε εκείνη τη σχέση που έληξε κάπως άδοξα και δακρύβρεχτα στο παρελθόν; Ωστόσο, πριν αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε τον δρόμο που χάραξε η Jen, μήπως πρέπει να το σκεφτούμε λίγο περισσότερο; Ομολογουμένως, οι γνώμες σχετικά με το αν ένα φαγητό, το οποίο κάποτε απολαμβάναμε, μπορεί να φαγωθεί ξαναζεσταμένο, διίστανται. Κάποιοι ισχυρίζονται πως μία σχέση που δεν ευδοκίμησε στο παρελθόν πρέπει να μένει εκεί (εκεί στη Β’ Εθνική), ενώ άλλοι θα έδιναν πρόθυμα μία δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ευκαιρία.

Εγώ πάλι, κρατάω σαν φυλαχτό στο μυαλό μου τη θεωρία της Ράνιας από την τηλεοπτική σειρά «S1ngles», η οποία είχε πει πως, «οι πρώην είναι σαν το σπίτι των γονιών σου, είσαι πολύ χαρούμενη όταν γυρνάς, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θες να μείνεις εκεί για πάντα». Και η αλήθεια είναι πως με τους περισσότερους πρώην συντρόφους μου έχω καταφέρει να κρατήσω μία τυπική προς φιλική επαφή, όμως όσο κι αν τους συμπαθώ, όσο και αν απολαμβάνω τις απογευματινές μπύρες που πίνουμε αραιά και πού, όσο και αν μερικές φορές διακρίνω σε εκείνους τον άνθρωπο που αγάπησα κάποτε, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αρκετό για να θέλω να ξανά είμαι μαζί τους.

Βέβαια, αν εσύ δεν αντιμετωπίζεις τέτοια κολλήματα και είσαι έτοιμη να πάρεις φόρα, πηγαίνοντας από εμπρός προς τα πίσω, κάνοντας το απόλυτο plot twist και μπαίνοντας ξανά σε σχέση με τον πρώην σου, πάρε μία βαθιά ανάσα, λίγο χρόνο για εσένα και κάνε στον εαυτό σου τις ερωτήσεις που θα βρεις στη λίστα που ακολουθεί.

#1 Ποιος ήταν ο λόγος που οδήγησε στον χωρισμό σας;

Κακά τα ψέματα. Βγαίνοντας από μία σχέση είναι βολικό να κρατάμε στο αρχείο του μυαλού μας μόνο τις καλές στιγμές, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως καμία σχέση δεν φτάνει σε ένα τέλος, όταν δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος. Μπορεί να θέλουμε να θυμόμαστε μόνο τα καλά, όμως το πιο πιθανό είναι πως τα καλά highlights μίας -κατά τα άλλα τελειωμένης- σχέση, μας βάζουν στη διαδικασία να ωραιοποιούμε καταστάσεις, οι οποίες στο παρελθόν μας προκάλεσαν απύθμενο πόνο. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να θυμάσαι πως όταν αποχωρήσαμε από μία σχέση, υπήρχαν λόγοι που το κάναμε. Αν αυτοί οι λόγοι δεν έχουν λυθεί ή δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς ανάμεσα σε εσένα και τον πρώην σύντροφό σου, είναι πιθανό να έρθουν πάλι στην επιφάνεια. Ακριβώς για αυτό, αν οι λόγοι που σε σπρώχνουν να επιστρέψεις στον πρώην σου είναι η αρχή ή η μέση της σχέσης σας, μήπως θα ήταν καλύτερα να ξανά δεις αυτή την… ταινία, ξεκινώντας όμως από το τέλος;

#2 Έχεις συγχωρήσει τον πρώην σου για το τέλος της σχέση σας;

Ανεξάρτητα ποιος από τους δύο πήρε τη μεγάλη απόφαση, ο πόνος στην περίπτωση του χωρισμού είναι συνήθως αμοιβαίος, το ίδιο και τα άσχημα συναισθήματα, δηλαδή τα ζητήματα εμπιστοσύνης, η ανασφάλεια, η απογοήτευση ή και όλα μαζί. Παρότι θα χρειαστεί να αναφερθείτε σε ζητήματα του παρελθόντος, πριν αποφασίσετε να δώσετε μία δεύτερη ευκαιρία στη σχέση σας, δεν υπάρχει λόγος αυτά τα ζητήματα να συνεχίσουν να επανέρχονται. Αν έχεις πιάσει τον εαυτό σου, λοιπόν, να ανακαλεί και να επαναφέρει όλη αυτή τη δυσαρέσκεια, ενώ αισθάνεσαι την ανάγκη να την… τρίψεις στη μούρη του πρώην και παραλίγο νυν φίλου σου, μάλλον δεν είσαι όσο έτοιμη θες να πιστεύεις για μία δεύτερη προσπάθεια. Η συγχώρεση είναι μία μεγάλη και επίπονη διαδικασία, μέσα από την οποία χρειάζεται να περάσεις, όχι μόνο για να προχωρήσεις ξανά με τον πρώην φίλο σου, αλλά για να δυναμώσεις εσωτερικά. Αν δεν βρίσκεσαι ακόμη σε αυτό το σημείο, δεν είναι ανάγκη να πιέσεις τον εαυτό σου για να πάρει μία απόφαση και να επιστρέψει σε αυτή τη σχέση.

#3 Πέρασες αρκετό χρόνο με τον εαυτό σου μετά τον χωρισμό σας;

Όταν βρίσκεσαι στον ίδιο χώρο εργασίας ή στον ίδιο κοινωνικό κύκλο με τον πρώην σου και αναπόφευκτα έρχεστε συχνά σε επικοινωνία, μπορεί να μην έχεις τον απαιτούμενο χρόνο για να συνηθίσεις τη ζωή σου χωρίς αυτόν. Έτσι και αλλιώς, όλοι ξέρουμε πως το πιο δύσκολο αλλά σημαντικό κομμάτι ενός χωρισμού είναι να ξεπεράσεις το γεγονός πως δεν μπορείς να βλέπεις τον άλλο ή να είναι πλέον κομμάτι της ρουτίνας σου. Συνεπώς, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όταν ο πρώην σου παραμένει κοντά σου, ακόμη και ενώ έχετε χωρίσει, είναι δύσκολο να προχωρήσεις και να «κόψεις» τη συνήθεια που σε δένει μαζί του. Ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείς πως τον θες όντως ξανά κοντά σου και δεν παίζει απλώς παιχνίδια το μυαλό σου, είναι να πάρεις για λίγο τις αποστάσεις σου από εκείνον και να ζητήσεις από τον κοινό κοινωνικό σας περίγυρο να σεβαστεί προσωρινά την απόφασή σου. Έπειτα, θα είσαι σίγουρη αν θες πραγματικά να επιστρέψεις στη σχέση σας ή αν υποκίνησε από τη δύναμη της συνήθειας.

#4 Μήπως έχεις την προσδοκία πως ο πρώην σoυ έχει αλλάξει;

Αν μου υπάρχει κάτι που έχω διδαχθεί μέσα από την κοινωνική μου συναναστροφή με τους πρώην συντρόφους μου, είναι πως οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, τουλάχιστον όχι οι πρώην σύντροφοι. Βλέποντας μερικούς από τους πρώην φίλους μου να μπαίνουν σε άλλες σχέσεις, να κάνουν τα ίδια λάθη, να έχουν παρόμοιες συμπεριφορές με αυτές που οδήγησαν και εμάς στο χωρισμό, είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που με κάνουν να τρομάζω στη σκέψη πως θα μπορούσα να ξανά είμαι μαζί τους. Συνεπώς, αν οι ενέργειες του πρώην συντρόφου σου, η έλλειψη προσπάθειας, η απιστία, η ελάχιστη συναισθηματική διαθεσιμότητα, ήταν οι λόγοι που σε έκαναν να αισθάνεσαι άσχημα και εν τέλει οδήγησαν στον χώρισμό σας, καλύτερα να κρατάς μικρό καλάθι όταν θα αποφασίσεις να ξανά μπεις σε σχέση μαζί του. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι πως η υπόσχεσή του ότι αυτή τη φορά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, δεν είναι ένας αρκετά καλός λόγος για να πεις το μεγάλο «ναι» σε αυτή την επιστροφή.

#5 Τελικά σου λείπει ο πρώην σου ή η συντροφιά του;

Αλήθεια, πόσες φορές έχει τύχει να πληκτρολογήσεις στην οθόνη του κινητού σου τον αριθμό του πρώην συντρόφου σου, επειδή είδες κάτι αστείο που θέλησες να μοιραστείς μαζί του ή απλώς, επειδή ήθελες να τον ακούσεις; Ίσως σου λείπουν οι ιστορίες που σου αφηγούνταν ή ο τρόπος με τον οποίο μπορούσε να κάνει τα πιο περίπλοκα πράγματα να μοιάζουν απλά. Βέβαια, έχεις σκεφτεί πως αν το τελευταίο ραντεβού σου είχε εξελιχθεί λίγο καλύτερα, ίσως να μην έκανες ποτέ αυτές τις σκέψεις; Να ξέρεις πως πολλές φορές τυχαίνει να μας λείπουν τα πράγματα που μας έδινε ένας άνθρωπος μέσα σε μία σχέση, η συντροφικότητα, η προσοχή, η τρυφερότητα. Παρόλα αυτά, ακόμη σε αυτή την περίπτωση, καλό θα ήταν να μην επικεντρώνεσαι στα προτερήματα μίας σχέσης που τελείωσε. Διότι εστιάζοντας στα «συν», είναι πολύ πιθανό να βρεθείς σε σχέση με έναν άνθρωπο που δεν έχει κάτι περισσότερο να σου προσφέρει, ενώ πολύ απλά, μπορείς να συνεχίσεις την αναζήτηση για τον ιδανικό σύντροφο, ο οποίος θα σου παρέχει όλα εκείνα που σου λείπουν από τον πρώην σου και πολλά περισσότερα.

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως οι παραπάνω ερωτήσεις είναι μόνο μερικοί από τους παράγοντες που οφείλεις να λάβεις υπόψη, πριν κάνεις το μεγάλο βήμα με τον πρώην σου και αποφασίσετε αναθερμάνετε τη σχέση σου. Μέσα από τις απαντήσεις που θα δώσεις στον εαυτό σου και ακούγοντας τι θέλει να σου πει το ένστικτό σου, να είσαι σίγουρη πως θα κάνεις μία επιλογή που θα σε κάνει πραγματικά ευτυχισμένη.