Τρεις λόγοι που μία αγκαλιά είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις

Τρεις λόγοι που μία αγκαλιά είναι πιο σημαντική από όσο νομίζεις

Τι σου υπενθυμίζει η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς 

Καθώς η πανδημία του Covid-19 εξαπλωνόταν, τόσο οι αγκαλιές περιορίζονταν. Και έχοντας ήδη περάσει δύο περίπου χρόνια περιορισμών και κοινωνικής αποστασιοποίησης, το σίγουρο είναι ότι μας έχει λείψει το να αγκαλιάσουμε κάποιον με όλη μας τη δύναμη, το να κάνουμε μία αυθόρμητη αγκαλιά με ένα πρόσωπο που αγαπάμε πολύ. Και το γιατί, δεν είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό. Βλέπεις, είναι στη φύση μας να αγκαλιάζουμε και έτσι, να εξωτερικεύουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο, ακόμη και χωρίς λόγια.

Ένα ερώτημα που τριγυρνάει στο μυαλό μας το τελευταίο διάστημα όμως, με αφορμή και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς, είναι το αν θα καταφέρουμε κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε πλήρως αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, δηλαδή εκείνη που μας κάνει πιο διστακτικούς και φειδωλούς με τις αγκαλιές μας, για το κοινό καλό.

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη πότε θα μπορούσε να αρχίσουμε να αγκαλιαζόμαστε και πάλι χωρίς δεύτερη σκέψη, ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε είδους αγκαλιά, είναι πολύτιμη για τον συναισθηματικό και ψυχικό μας κόσμο. Από την ερωτική, μέχρι τη μητρική, την πατρική, τη φιλική ή την αδερφική: Όλες είναι σημαντικές και μας δίνουν το «κίνητρο» που χρειαζόμαστε, για να αποκτήσουν περισσότερο νόημα και συναίσθημα οι στιγμές μας. Αγκαλιάζουμε τους αγαπημένους μας με ασφάλεια και προσοχή, λοιπόν, και το κάνουμε για τους παρακάτω σημαντικούς λόγους!

Μία αγκαλιά σου δίνειδύναμη που χρειάζεσαι

Ο πρώτος και βασικός λόγος για τον οποίο κάθε αγκαλιά κατέχει μία ξεχωριστή θέση στη ζωή σου, είναι το ότι σου δείχνει ξεκάθαρα πως οι στιγμές, είναι για να τις μοιράζεσαι με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από μία αληθινή αγκαλιά, από εκείνη την αγκαλιά στην οποία μπορείς να κρυφτείς από όλον τον υπόλοιπο κόσμο και να αφεθείς, νιώθοντας απόλυτη ασφάλεια. Και είμαι σίγουρη πως δεν υπάρχει κάποια από εμάς που, διαβάζοντας αυτά τα λόγια, δεν έχει σχηματίσει ήδη την εικόνα ενός συγκεκριμένου προσώπου στο μυαλό της, του προσώπου εκείνου χάρη στο οποίο νιώθει δυνατή και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε νέα πρόκληση που θα εμφανιστεί στον δρόμο της.

Μία αγκαλιά δημιουργείχαρούμενα συναισθήματα

Για εσένα που αναρωτιέσαι τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και το σώμα σου, όταν αγκαλιάζεις κάποιον, η εξήγηση είναι απλή και όσο περίεργο και αν φαντάζει, δεν αφορά μόνο στους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς και όλα σχετίζονται μεταξύ τους. Να αναφέρουμε απλώς, λοιπόν, ότι μεταξύ άλλων, η αγκαλιά είναι σημαντική και για λόγους που δεν μπορείς να φανταστείς, όπως για το ότι σου επιτρέπει να διατηρείς σε καλά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματός σου. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, θα σκεφτείς ότι ζεις μία πολύ όμορφη στιγμή, επειδή διατηρείς τη θερμοκρασία του σώματός σου σταθερή, αλλά επειδή αυθόρμητα το «σήμα» που θα δοθεί στον εγκέφαλό σου είναι πως αυτό που σου συμβαίνει, σε σου κάνει καλό και σε χαροποιεί. Ποια από εμάς, άλλωστε, δεν έχει αισθανθεί πέρα από χαρά, άλλοτε ανακούφιση και άλλοτε ηρεμία, όταν βρίσκεται «χωμένη» στην αγκαλιά ενός δικού της ανθρώπου;

Μία αγκαλιά σουυπενθυμίζει ότι δεν είσαι μόνη

Αναρωτιέσαι πώς μπορεί να σε ανακουφίσει μία αγκαλιά και αν έχει κάποια μαγική ικανότητα, η οποία ενεργοποιείται μόνο όταν δύο «ξένα» χέρια, τυλίγονται γύρω από το σώμα σου; Φυσικά και δεν είναι θέμα… μαγικών ικανοτήτων, αλλά του αισθήματος της ενσυναίσθησης που είναι διάχυτη σε κάθε εναγκαλισμό. Είναι αυτό το άγγιγμα ενός δικού σου ανθρώπου, που σου προσφέρει τη θαλπωρή και την ξεγνοιασιά που αποζητάς κάθε ώρα και στιγμή της ημέρας, στους πιεστικούς και γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς σου. Δύο χέρια που μπορούν να σε χαϊδέψουν, να σε σφίξουν στην αγκαλιά τoυς και να πάρουν την ένταση από πάνω σου, είναι χωρίς δεύτερη σκέψη, όλα όσα χρειάζεσαι, για να μην αισθάνεσαι μόνη και αβοήθητη, όταν θέλεις έναν ώμο για να στηριχτείς.

Αυτόν τον μήνα, λοιπόν, εκμεταλλεύσου κάθε αγκαλιά που θα σου δοθεί η ευκαιρία να εισπράξεις και κράτα «αποθέματα» για όλες εκείνες τις αγκαλιές που στερήθηκες τα δύο προηγούμενα χρόνια. Δες την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς ως την καλύτερη αφορμή, για να λάβεις και να δώσεις αγάπη, καθώς οι ευεργετικές ιδιότητες του ξεχωριστού αυτού τρόπου έκφρασης των ανθρωπίνων συναισθημάτων, είναι όλα όσα χρειάζεσαι καθημερινά για να βρίσκεις τη δύναμη να συνεχίζεις να προχωράς. Αξίζει συνεπώς να μάθεις ή να θυμηθείς όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν μία αγκαλιά ξεχωριστή για εσένα και για εκείνον που σου την προσφέρει.