Μεγαλώνοντας με ελληνικό καφέ

Μεγαλώνοντας με ελληνικό καφέ

 Ποια είναι, άραγε, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σε περικλείει  το άρωμα του ελληνικού καφέ;  

Οι αναμνήσεις μας είναι τόσο δυνατές και άρρηκτα συνδεδεμένες με πράγματα, αρώματα, τόπους που σε εκπλήσσουν κάθε φορά που εμφανίζονται ξαφνικά. Ποια είναι, άραγε, η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σε περικλείει το άρωμα του ελληνικού καφέ; Ποια είναι η εικόνα που εμφανίζεται στο μυαλό σου με το που αντικρίσεις το καϊμάκι στο κλασικό λευκό φλιτζάνι για τον ελληνικό καφέ;

Μήπως, η εικόνα του πατέρα σου να φτιάχνει τον ελληνικό καφέ του, με ιερή προσήλωση κάθε πρωί την ίδια ώρα πριν η υπόλοιπη οικογένεια ξυπνήσει και κατακλίσει την κουζίνα; Ή μήπως όταν η μητέρα σου ψήνει καφέ για να προσφέρει μετά το οικογενειακό τραπέζι και κάθονται όλοι οι «μεγάλοι» μαζί να πουν τα νέα τους, να περηφανευτούν για τις επιτυχίες των παιδιών τους, να γελάσουν και να διαφωνήσουν… όπως πάντα.

Αν είχες την τύχη να μεγαλώσεις έχοντας ζήσει κάποιες παρόμοιες στιγμές οικογενειακής «τρέλας» σίγουρα τώρα χαμογελάς. Έχεις αναρωτηθεί, όμως, πόσο πολύ σε έχουν επηρεάσει αυτές και άλλες τόσες εικόνες από την παιδική σου ηλικία, στιγμές που ο ελληνικός καφές έφερε κοντά τους αγαπημένους σου σε στιγμές ηρεμίας και χαράς;

Ανατρέχοντας στις αναμνήσεις σου, ίσως οι παραπάνω να μην έχουν καταχωρηθεί στη μνήμη σου ως «σημαντικές». Ίσως πρώτες στο μυαλό σου να έρθουν χαρούμενες αναμνήσεις από τα σχολικά σου χρόνια ή η αγωνία και τα ξενύχτια κατά τη διάρκεια κάθε εξεταστικής. Αλλά, τελικά αυτές οι μικρές συνήθειες, οι καθημερινές κινήσεις που το μυαλό σου δεν κατέγραψε ως σημαντικές, έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο στη ζωή σου.

Και αν δεν μας πιστεύεις, μπορούμε εύκολα να σε κάνουμε να το διαπιστώσεις. Θυμάσαι, τότε, που έκανες το μεγάλο βήμα και έπλυνες τελικά μετά από μέρες τις κούπες από τους ατέλειωτους καφέδες με τους φίλους σου, τις οποίες αγνοούσες επιδεικτικά; Είναι σίγουρο ότι ένοιωσες, έστω για λίγο, ότι είσαι ο «γονιός» της παρέας που προσέχει τους πάντες και θέλει να τους προσφέρει το καλύτερο. Και ξέρεις, ίσως και να είσαι αυτός ο «γονιός» γιατί, όπως λέει και ο σοφός λαός, έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες. Και το δικό σου «έκαστος στο είδος του» να είναι να φροντίζεις τους άλλους, όπως περίτεχνα αποδεικνύουν οι αναμνήσεις σου. Όπως τότε που κάλεσες το «πρόσωπο» στο σπίτι σου για καφέ για να διαβάσετε μαζί όταν ήσασταν φοιτητές. Το πρόσωπο που έγινε τελικά το έτερο σου ήμισυ, που η αγαπημένη σας συνήθεια έγινε ο πρωινός Λουμίδης Παπαγάλος στην κουζίνα σας.

Αν κάποιος σου θυμίσει αυτές τις λεπτομέρειες, το πιο πιθανό είναι ότι θα σε ξαφνιάσει. Σιγά-σιγά όμως, όσο θα ανατρέχεις στα ψιλά γράμματα της ζωής σου, θα αναγνωρίσεις ότι, ναι, αυτές ήταν οι λεπτομέρειες που σε έκαναν αυτόν που είσαι. Με έκπληξη, ίσως, θα καταλάβεις ότι το να πίνεις τον πρωινό ελληνικό καφέ σου, ανάλογα τη φάση της ζωής σου, στα αλήθεια σου θυμίζει αναμνήσεις από τις πιο όμορφες στιγμές στο σπίτι. Δίνοντας τα εύσημα στη μαμά σου που σου σύστησε τον Λουμίδης Παπαγάλος, καθώς και τα μυστικά για τη σωστή ετοιμασία του, χαμογελώντας θα συνεχίσεις την ημέρα σου.

Έλα, πες αλήθεια τώρα. Η επόμενη φορά που θα πιείς τον ελληνικό καφέ σου δεν θα είναι ξεχωριστή;