4 πιθανές αιτίες που προκαλούν ακμή στο πρόσωπό σου
Και σίγουρα κάνεις αρκετά από αυτά
Όταν είσαι στην εφηβεία, ξέρεις πως αναπόφευκτα θα περάσεις από όλα τα στάδιά της. Και αν μας ρωτάς, το χειρότερο από αυτά είναι σίγουρα η ακμή. Ο καθένας βέβαια την περνάει διαφορετικά, άλλοι πιο έντονη, άλλοι λιγότερο, άλλοι με μαύρα στίγματα, άλλοι με εσωτερικά σπυράκια, σε όποια μορφή της και να είναι όμως εξακολουθεί να είναι εκνευριστική.
Σε νιώθουμε όμως γιατί περάσαμε από αυτό το στάδιο και ξέρουμε πως είναι να μη νιώθεις λαμπερή. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες αιτίες, που ενδεχομένως να προκαλούν την εμφάνισή της και να την κάνουν πιο έντονη.
Πινέλα make-up και σφουγγάρια
Εάν βάφεσαι, μάθε πως αυτά τα δύο εργαλεία κάνουν τεράστιο κακό στην επιδερμίδα σου. Όταν τα ίδια πινέλα και σφουγγαράκια αγγίζουν το πρόσωπό σου κάθε μέρα, αναπτύσσονται πολλά βακτήρια και μικρόβια και σου προκαλούν όλα αυτά τα προβλήματα. Η λύση; Πλύνε τα πινέλα σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα με ένα ήπιο σαπούνι προσώπου.
Το κινητό σου
Το κινητό σου τηλέφωνο είναι ένα ακόμη αντικείμενο που αγγίζει το πρόσωπό σου κάθε μέρα. Σκέψου όμως σε πόσα άλλα μέρη το αφήνεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Στον πάγκο της κουζίνας, στην άδεια θέση δίπλα σου στο λεωφορείο, στο θρανίο σου στο σχολείο κ.ο.κ. Και τώρα σκέψου πως θα ήταν αν όλες αυτές οι επιφάνειες ακουμπούσαν το πρόσωπό σου. Αηδία έτσι; Αν παρατηρείς λοιπόν σπυράκια και μαύρα στίγματα στην ίδια πλευρά που κρατάς και το κινητό σου στο αυτί, αφενός σταμάτα να το κάνεις, αφετέρου καθάριζε το κινητό σου κάθε λίγες ημέρες.
Η μαξιλαροθήκη σου
Δεν θέλουμε να σε αγχώσουμε, αλλά η μαξιλαροθήκη σου είναι γεμάτη νεκρά κύτταρα, ιδρώτα, βακτήρια και άλλα πράγματα που προκαλούν ερεθισμούς (ειδικά αν κοιμάσαι βαμμένη). Για να «απαλλαγείς» και από αυτό πλύνε τις μαξιλαροθήκες σου σε υψηλή θερμοκρασία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, για να κρατάς τον ιδρώτα και τα βακτήρια μακριά. Μπορείς επίσης να επενδύσεις σε μεταξένιες μαξιλαροθήκες, που μειώνουν την τριβή με το δέρμα.
Αγγίζεις συνεχώς το πρόσωπό σου (το κάνεις σε βλέπουμε)
Όταν έχετε ένα σπυράκι μπορεί να είναι τόσο δελεαστικό να το πειράξεις με την ελπίδα ότι θα εξαφανιστεί γρηγορότερα. Αλλά στην πραγματικότητα, αγγίζοντας το πρόσωπό σου μπορεί απλά να μεταφέρετε περισσότερα βακτήρια και βρωμιά με αποτέλεσμα να δημιουργήσεις κι άλλα ανεπιθύμητα σημάδια. Προσπάθησε λοιπόν, να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου αν δεν έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου.
Το περίμενες σωστά; Πόσα από τα παραπάνω κάνεις συνεχώς;
Δες ακομη:
Τι μπορείς να κάνεις για τα σπυράκια μόνη στο σπίτι: Η ειδικός απαντά
Έχεις ακμή; Ο ειδικός σου εξηγεί ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις