Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις covid-19 test;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις covid-19 test;

Πόσα tests πρέπει να κάνεις;

Στην πρώτη καραντίνα του Μαρτίου, η λέξη τεστ covid19 σήμαινε την επίσκεψη στο νοσοκομείο και να που οκτώ μήνες μετά όλοι κάνουν τεστ για να δουν αν είναι θετικοί ή αρνητικοί στον covid19, μοριακό ή rapid.

Στις ΗΠΑ που ξεκίνησαν πρώτες τα εκτεταμένα tests, ξέρουμε πως τον Απρίλιο τα αποθέματα σε tests ήταν χαμηλά και γνωρίζουμε πως και στο ελληνικό δημόσιο υπήρξε μέσα στο καλοκαίρι ανεπάρκεια σε tests στο δημόσιο.

Οι ειδικοί εξηγούν πως άτομα που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, πρέπει να κάνουν τεστ ή αν έχουν έρθει σε επαφή με πιθανό κρούσμα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, το rapid test για παράδειγμα που κάποιοι χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τα tests αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), τα οποία ανιχνεύουν άμεσα την παρουσία των αντιγόνων, παρά την παρουσία των αντισωμάτων.

Τα tests αυτά βέβαια, δεν είναι το ίδιο ευαίσθητα με τα κανονικά μοριακά tests και ενδέχεται να μην ανιχνεύσουν ένα χαμηλό φορτίο του ιού.

Το όφελος στο test αυτό είναι πως έχεις το αποτέλεσμα σε μισή ώρα αλλά το κακό είναι πως δεν ξέρεις αν είσαι σίγουρα αρνητικός στον ιό. Ο covid19 χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να ανιχνευθεί, οπότε αν μια ώρα πριν το τεστ έχεις εκτεθεί στον ιό, δεν θα φανεί στο rapid τεστ που θα κάνεις.

Σε ένα ιδανικό σενάριο, τα tests θα φτάσουν σε μια φάση κανονικότητας όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα tests εγκυμοσύνης και κάθε εβδομάδα τα tests που μπαίνουν στην αγορά είναι πιο ακριβή και αξιόπιστα. Ταυτόχρονα το δεύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τα συχνά tests είναι πως τα άτομα που λαμβάνουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, φτάνουν σε σημείο να ποντάρουν μόνο σε αυτό και να ξεχνούν τα υπόλοιπα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης, θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους και τους αγαπημένους τους.

Το τακτικό τεστ για τον covid 19 είναι μεν θεμιτό αλλά δεν πρέπει να αποτελεί το μόνο προληπτικό μέτρο εξάπλωσης του ιού.
Ένας συνδυασμός μοριακού και rapit τεστ είναι ιδανικός αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν πως και το να μην κάνεις τεστ δεν είναι πρόβλημα.