Στην 8η θέση της Eurovision 2022 η Ελλάδα και η Αμάντα Γεωγιάδη - Νικήτρια η Ουκρανία

Πατούλια Κατερίνα
Στην 8η θέση της Eurovision 2022 η Ελλάδα και η Αμάντα Γεωγιάδη - Νικήτρια η Ουκρανία
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η Αμάντα Γεωργιάδη τραγούδησε χωρίς άγχος και κατέκτησε την 8η θέση.

Ένα ηχηρό μήνυμα θέλησαν να περάσουν οι τηλεθεατές της Eurovision 2022 βγάζοντας νικήτρια την Ουκρανία και το συγκρότημα Kalush Orchestra και στέλνοντας ένα μήνυμα ειρήνης.

Νικήτρια η Ουκρανία παρά την εμπόλεμη κατάσταση

Όπως εξήγησαν οι παρουσιαστές της Eurovision 2022 για την Ελλάδα, η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης, το 1993 η Βοσνία -Ερζεγοβίνη είχε πάρει επίσης μέρος στον διαγωνισμό ενώ βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το τραγούδι Stefania, των Kalush Orchestra βγήκε πρώτο με 631 βαθμούς με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί με 466 βαθμούς ενώ να σου θυμίσουμε πως την Ουκρανία θα εκπροσωπούσε αρχικά η τραγουδίστρια Alina Pash με το Tini Zabutykh Predkiv αλλά η συμμετοχή αποσύρθηκε μιας και η τραγουδίστρια εμφανίστηκε να έχει κάνει τουρ παράνομα στην Κριμαία το 2015.

«Παρακαλώ βοηθήστε την Ουκρανία, την Μαριούπολη. Βοηθήστε το Azovstal τώρα», φώναξε από την σκηνή ο τραγουδιστής των Kalush Orchestra μετά την ερμηνεία του τραγουδιού Stefania ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μεε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του από το Κίεβο που μεταδόθηκε πριν από την εμφάνιση του ουκρανικού συγκροτήματος, δήλωνε ότι πιστεύει πως η Kalush Orchestra θα νικήσει.

Στην 8η θέση η Ελλάδα

Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Σουηδία και Σερβία έκλεισαν την πεντάδα της Eurovision 2022, με την διοργανώτρια Ιταλία να έρχεται έκτη, τη Μολδαβία έβδομη και την Ελλάδα να κατακτά την 8η θέση, ενώ τα προγνωστικά την ήθελαν μέσα στην τελική πεντάδα.

«Δεν είχα άγχος, σκέφτηκα ότι θα το απολαύσω και το απόλαυσα. Το τραγούδι της Ουκρανίας ήταν καλό και πολύ καλά παιδιά. Η οικογένειά μου είναι εδώ και ο φίλος μου. Το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να κοιμηθώ», τόνισε η Αμάντα μετά τον τελικό στην κάμερα του ΑΝΤ1.

Η Αμάντα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της EBU, είχε έρθει πρώτη στον ημιτελικό της Τρίτης βάσει των κριτικών επιτροπών ενώ πρώτη σύμφωνα με την ψηφοφορία του κοινού είχε βγει η Ουκρανία.

Η Γεωργιάδη πάντως έκανε ένα story στέλνοντας καρδιές σε όλους τους fans της για τους 215 βαθμούς που συγκέντρωσε.

280798369_576790673668822_5790181030277438782_n.jpg

Ενδιαφέρον προκάλεσαν πάντως οι αποκαλύψεις για τις παρατυπίες στην ψηφοφορία του δεύτερου ημιτελικού στον οποίο αποκλείστηκε η Κύπρος και η Ανδρομάχη με το Ela. Εκεί, η EBU ανακοίνωσε πως στις χώρες που παρατηρήθηκαν οι παρατυπίες, χρησιμοποιήθηκε ένα μοντέλο και άλλαξε η ψήφος των επιτροπών τουλάχιστον για επτά χώρες.

Oι Μaneskin επέστρεψαν στη σκηνή της Eurovision

Italy Eurovision Song Grand Final

Με ένα νέο τραγούδι, το single Supermodel που κυκλοφόρησε το βράδυ της Παρασκευής 13 Μαΐου, οι Maneskin, οι περσινοί νικητές της Eurovision τραγούδησαν ξανά στην σκηνή και ξεσήκωναν το κοινό με το Supermodel τους.

Τα ενδιαφέροντα στατιστικά της Ελλάδας στην ιστορία της Eurovision.

Η χώρα μας έλαβε πρώτη φορά μέρος στο διαγωνισμό της Eurovision το 1974 και μέχρι σήμερα απουσίασε ΜΟΝΟ τις χρονιές 1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και το 2000.

Πόσες φορές έχει καταφέρει η Ελλάδα να βρεθεί στην τελική δεκάδα; 20 μετρώντας και την συμμετοχή της Αμάντας Γεωργιάδη: