Η Νόνικα Γαληνέα «έφυγε» από τη ζωή: Η σχέση με τον Αλεξανδράκη, οι 3 κόρες και η εγγονή Νόνικα

Κατερίνα Μπούσιου
Η Νόνικα Γαληνέα «έφυγε» από τη ζωή: Η σχέση με τον Αλεξανδράκη, οι 3 κόρες και η εγγονή Νόνικα

Η σπουδαία κυρία του θεάτρου έφυγε σήμερα από τη ζωή, έξι μέρες πριν τα 85α γενέθλιά της. Η συναρπαστική ζωή της Νόνικα Γαληνέα, ο γάμος της, η σχέση για δύο δεκαετίες με τον Αλέκο Αλεξανδράκη και η εγγονή της Νόνικα. 

Με τη σημερινή της «απώλεια» κλείνει ένα σπουδαίο κεφάλαιο του θεάτρου. Η Νόνικα Γαληνέα άνηκε σε εκείνη τη γενιά των ανθρώπων της τέχνης που είχαν και βιωματικά έναν άλλον πολιτισμό, μία διαφορετική κουλτούρα, που δημιούργησε το σπουδαίο ρεπερτόριο του θεάτρου τη δεκαετία του '70 και του '80.

Η Νόνικα Γαληνέα αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα με την υγεία της, ενώ καλλιτεχνικά είχε αποσυρθεί εδώ και πολλά χρόνια από το θέατρο.

«Κοιτούσα τους τοίχους του θεάτρου και έλεγα: Θα με φάτε ή θα σας φάω;»

Η Νόνικα Γαληνέα καταγόταν από μία εύπορη οικογένεια και για αυτή τη λεπτομέρεια της ζωής της, είχε κάποια στιγμή εισπράξει και πολύ δυσμενή σχόλια. Ότι μπήκε δηλαδή στο θέατρο θεωρώντας την υποκριτική, ως ένα χόμπι της στιγμής.

Όμως απέδειξε με τις μεταφράσεις των θεατρικών έργων που έκανε και τη δημιουργία των δύο σκηνών στο θέατρο «Ιλίσια», πως έβλεπε το θέατρο αρκετά σοβαρά και λειτουργώντας πάντα με κριτήριο την ποιότητα. Την οποία την υπερασπίστηκε μέχρι τέλους.

Κόρη του δικηγόρου Πέτρου Γαληνέα και της Θεοδοσίας Καραϊωσηφόγλου (τρίτος σύζυγος της μητέρας της, ήταν ο εφοπλιστής Στρατής Ανδρεάδης) η Νόνικα Γαληνέα φοίτησε στα καλύτερα σχολεία της Ευρώπης, στην Φλωρεντία αρχικά, στο αγγλικό σχολείο Châtelard School στην Ελβετία και αργότερα στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε υποκριτική.

Παντρεύτηκε στη συνέχεια τον νευρολόγο Νίκο Μουτούση με τον οποίο έζησε στο Παρίσι για μία πενταετία και απέκτησε μαζί του τις τρείς της κόρες. Τις δίδυμες (και ηθοποιούς στο επάγγελμα) Αλεξία και Αριέττα και την Μαρία Αμαλία.

https://www.instagram.com/p/CKo7tFbFp9_

Πολλά χρόνια μετά το διαζύγιό της, υπήρξε καθοριστική για τη ζωή της, ο έρωτας και η σχέση με τον Αλέκο Αλεξανδράκη για 21 χρόνια, από το καλοκαίρι του 1969 όταν συνεργάστηκαν στο θέατρο, μέχρι το 1990 όταν χώρισαν.

«Δεν υπάρχει έρωτας δίχως πόνο. Εδώ όμως μιλάμε για έναν μεγάλο έρωτα και έναν μεγάλο πόνο», όπως θα πει χαρακτηριστικά για εκείνον στην αυτοβιογραφία της με τίτλο «Η ζωή μου».

Μαζί δημιούργησαν το θέατρο Ιλίσια και σε μία σπάνια συνέντευξή της στο «Ενώπιος Ενωπίω» και τον Νίκο Χατζηνικολάου, είχε μιλήσει για το διάστημα μετά τον χωρισμό τους και την απόφασή της ταυτόχρονα να αποχωρήσει από το θέατρο.

https://www.instagram.com/p/CZ0-X11smuf

Όπως είχε πει χαρακτηριστικά: «Έφυγα νέα από το θέατρο. Έσερνα μία χρόνια υπερκόπωση γιατί ανέβαζα συνέχεια έργα ρεπερτορίου κάνοντας και τις μεταφράσεις. Θυμάμαι κοιτούσα τους τοίχους του θεάτρου «Ιλίσια» και έλεγα: «Θα σας φάω ή θα με φάτε;». Και αποφάσισα πως θα τους φάω εγώ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε στην απόφασή μου ότι τότε είχα χωρίσει με τον Αλέκο το 1989. Παρόλο που είχαμε χωρίσει παίξαμε μαζί και το 1991 στο έργο «Η κυρία του Μαξίμ». Ήταν ένας κύκλος που έκλεισε».

Η Νόνικα Γαληνέα υπήρξε στενή φίλη της Αλίκης Βουγιουκλάκη, αλλά και του Νίκου Κούρκουλου, ενώ το σπίτι της στην Κηφισιά, ήταν το σημείο συνάντησης σπουδαίων προσωπικοτήτων της τέχνης, του πολιτισμού, του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και της πολιτικής.

https://www.instagram.com/p/CZWKgdos9T9

Η εγγονή της Νόνικα Τσαπέλα - κόρη της Αλεξίας - ακολούθησε και εκείνη τον δρόμο του θεάτρου και μάλιστα είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή της (στο «Πρώτο Θέμα» την αντίδραση της γιαγιάς της όταν της το ανακοίνωσε: «Της άρεσε τόσο το γεγονός, ότι λάτρευα το θέατρο και ότι ήθελα να ασχοληθώ με αυτό όσο και το ότι επέλεξα το Παρίσι, μία από τις πιο αγαπημένες πόλεις της γιαγιάς μου. Η Νόνικα Γαληνέα διαθέτει ευρωπαϊκή κουλτούρα και νοοτροπία, για αυτό και της είναι εξαιρετικά οικείες οι χώρες όπως η Γαλλία».

galinea.jpg

Η εγγονή της Νόνικα Γαληνέα, (η οποία είναι μητέρα δύο παιδιών), είχε μιλήσει και για την κομψότητα της γιαγιάς της: «Μου αρέσει που ο κόσμος την εκτιμά και τη σέβεται, για εμένα όμως παραμένει μία γυναίκα που εκπέμπει τρυφερότητα και αγάπη. Λατρεύω να εισβάλλω στις ντουλάπες της και να ανακαλύπτω μαντίλια, μπλούζες και παπούτσια που μπορώ να φορέσω κι εγώ. Από τη γιαγιά μου άλλωστε, κληρονόμησα την αγάπη για τις γούνες».

Η Νόνικα Γαληνέα είχε συμμετοχή σε ελάχιστες ταινίες του κινηματογράφου, αλλά η παρουσία της σε αυτές, ήταν καταλυτική. Η Finos Films με ανάρτηση στο επίσημο προφίλ της στο Instagram αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα με ένα συγκινητικό μήνυμα, αναφέροντας την κινηματογραφική της παρουσία και κλείνει με τη φράση: «Σήμερα θα ανταμώσει με τον Αλέκο της».

https://www.instagram.com/p/Cs_BfSLqqU_

Και όπως αναφέρει: «Σήμερα λέμε αντίο στην αγαπημένη Νόνικα Γαληνέα, που "έφυγε" λίγο πριν γιορτάσει τα 85 της χρόνια. Με ιδιαίτερη παιδεία, αριστοκρατική ομορφιά και πολύπλευρο ταλέντο, υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο για πάνω από 50 χρόνια, μέσα από εκλεκτά έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής τέχνης.

Η κινηματογραφική της πορεία αν και δεν ήταν μεγάλη, αφού το πάθος της ήταν πάντα το θέατρο και οι μεταφράσεις θεατρικών έργων, κατάφερε να αφήσει και εκεί το στίγμα της. Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968), όπου εμφανίζεται να τραγουδά με την φωνή της Τζένης Βάνου, ενώ το 1971 συμμετείχε στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Κόρη του Ήλιου». Αξιοσημείωτος ρόλος και πολύ αγαπητός στο κοινό ήταν στην ταινία «Η Κόμησσα της Κέρκυρας» (1972) πλάι στην Ρένα Βλαχοπούλου.

Σήμερα θα ανταμώσει με τον Αλέκο της.
Καλό ταξίδι».

Photo credits NDP photo agency/Facebook