«Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας», λέει η Κλαυδία: Το ποστ για την Γενοκτονία των Ποντίων

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας», λέει η Κλαυδία: Το ποστ για την Γενοκτονία των Ποντίων

106 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη Γενοκτονία των Ποντίων και η Κλαυδία κατάφερε με το τραγούδι της για τον ξεριζωμό να μιλήσει στην καρδιά των Ευρωπαίων. 

Η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. 106 χρόνια πέρασαν απ' όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου δρομολογώντας τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.

Από 200.000 έως 350.000 υπολογίζεται πως ήταν οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ' ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Η φετινή επέτειος ήταν πολύ ξεχωριστή για την Κλαυδία, την 22χρονη εκπρόσωπο της Ελλάδας στην Eurovision που κατάφερε τραγουδώντας την «Αστερομάτα» που μιλάει για ξεριζωμό να πάρει την 6η θέση. Όλα αυτά έγιναν στις 17 Μαΐου, ενώ σήμερα επέλεξε η ίδια να κυκλοφορήσει και το νέο της άλμπουμ.

Ο Λιάγκας δεν θεωρεί ότι χρωστάει μια συγγνώμη στην Klavdia γι'αυτό της αφιέρωσε 50 λεπτά στο Πρωινό

Πόντια και στην καταγωγή, η Κλαυδία δεν παρέλειψε να στείλει και το δικό της μήνυμα στην τόσο στα social media με ένα ποστ της, όσο και κατά τη διάρκεια των πρώτων συνεντεύξεών της επιστρέφοντας στην πατρίδα.

8ff5c832-67f0-41c4-8261-439e5ba1a869.jpg

«Δεν ξέρω πως ήρθαν έτσι τα πράγματα. Είναι μια πολύ βαριά ημέρα αύριο (σ.σ 19 Μαΐου) για όλους μας, για τους Πόντιους Έλληνες», είπε φτάνοντας στο αεροδρόμιο το βράδυ της Κυριακής (18/9) η Κλαυδία, ενώ σήμερα στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ανέφερε:

Πάρα πολύ σημαντική ημέρα. Είναι μια ημέρα που πονάμε όλοι. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, από πού προερχόμαστε, τι συνέβη εκείνη την ημέρα, να την τιμάμε εκείνη την ημέρα, να τιμάμε τους ανθρώπους, να κρατάμε τις παραδόσεις μας ζωντανές γιατί αυτό είναι που συνεχίζει την ιστορία και πραγματικά να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο σε κανένα κόσμο, σε κανένα λαό ποτέ.

Η Κλαυδία με την «Αστερομάτα» κατάφερε να κάνει το κοινό της Euorvision να ταυτιστεί, ενώ αδιαμφισβήτητα ήταν από τις λίγες κορυφαίες φωνές του φετινού διαγωνισμού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που της ευχήθηκαν καλή επιτυχία πριν εμφανιστεί στη σκηνή της Eurovision και η Μαρίζα Κωχ, αλλά και η Νάνα Μούσχουρη.

6η η Κλαυδία με την «Αστερομάτα» στην Eurovision 2025 κόντρα στα προγνωστικά - Νικήτρια η Αυστρία

Μάλιστα, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την Eurovision στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον» η Κλαυδία συγκινήθηκε ακούγοντας ξανά τα «συγχαρητήρια» της Μαρίζας Κωχ, αλλά και το τραγούδι που της αφιέρωνε. Όπως είπε η Κλαυδία τη συγκίνησε η ιστορία της Μαρίζας Κωχ στην Eurovision.

«Θέλω να σου πω, να σου εκφράσω την αγάπη μου, να σου πω συγχαρητήρια και ευχές για καλή πρόοδο και όλα αυτά που είπαμε και στο τηλέφωνο. Σου το επαναλαμβάνω, ξέρω τη συγκίνησή σου γιατί σήμερα είναι και πολύ σημαντική μέρα η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων και όλοι είμαστε συγκινημένοι. Συνδέεται τόσο πολύ με τη συγκίνηση που εσύ εξέφρασες επί σκηνής η ίδια η παρουσία σου. Ασφαλώς το τραγούδι, αλλά ήσουνα ένας ανοιχτός χάρτης προχθές για την Ελλάδα μας. Όλα τα συναισθήματα τα πρόσφερες», είπε η Μαρίζα Κωχ στην Κλαυδία που δάκρυσε.

Τι είχε συμβεί όταν πήγε στην Eurovision η Μαρίζα Κωχ;

Η Μαρίζα Κωχ συμμετείχε πριν από σχεδόν 50 χρόνια στον διαγωνισμό της Eurovision και πιο συγκεκριμένα το 1976 με το τραγούδι «Παναγιά μου, Παναγιά μου».

Το τραγούδι ήταν ένα μοιρολόι -όπως αυτό που ουσιαστικά τραγουδούσε φέτος και η Κλαυδία- που αφορούσε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Η Μαρίζα Κωχ λοιπόν, υπό την καθοδήγηση του Μάνου Χατζηδάκη -που είχε διοριστεί μουσικός διευθυντής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης παραμένοντας στην ΕΡΤ μέχρι το 1982- πήγε στον διαγωνισμό της Eurovision που θα γινόταν στην Χάγη της Ολλανδίας.

Eκεί εκτός του ότι είχαν μαζευτεί όπως λέγεται 60.000 Τούρκοι έξω από τον χώρο που θα γινόταν ο διαγωνισμός, δημιουργώντας προβλήματα ακόμα και στη γενική πρόβα της, λίγο πριν η ίδια βγει να τραγουδήσει ενημερώθηκε πως υπήρχαν πληροφορίες για ελεύθερο σκοπευτή στον χώρο. Η ίδια παίρνοντας πάνω της όλη την ευθύνη για όσα επρόκειτο να συμβούν, υπέγραψε το απαραίτητο έγγραφο και βγήκε στη σκηνή γράφοντας ιστορία και τραγουδώντας το «Παναγιά μου, Παναγιά μου».