Οι γάμοι των Γλύξμπουργκ στην Αθήνα- Ο Φίλιππος γαμπρός στη Μητρόπολη 57 χρόνια μετά τον Κωνσταντίνο

Κατερίνα Ιωακείμ
Οι γάμοι των Γλύξμπουργκ στην Αθήνα- Ο Φίλιππος γαμπρός στη Μητρόπολη 57 χρόνια μετά τον Κωνσταντίνο

Από τους βασιλικούς γάμους της Φρειδερίκης με τον Παύλο και του Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία μέχρι τον υπέλαμπρο γάμο της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος! Στιγμές μιας άλλης εποχής στην ίδια εκκλησία όπου ο Φίλιππος παντρεύτηκε τη Nina Flohr... 

Δεν έπεφτε καρφίτσα στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου του 1964. Οι Αθηναίοι είχαν φορέσει τα επίσημά τους και είχαν σπεύσει στην καρδιά της πόλης από νωρίς το πρωί με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια καλή θέση με θέα τα σκαλοπάτια του ιερού ναού της Μητροπόλεως για τον γάμο του πιο νέου βασιλικού ζεύγους της εποχής, του 24χρονου Βασιλιά Κωνσταντίνου και της 18χρονης Δανής πριγκίπισσας Άννας Μαρίας.

constantine II Fillipe Royal Weddings andmore

Παράνυφος στον γάμο του Κωνσταντίνου (βασιλιά των Ελλήνων από το 1964 έως το 1973) και της Άννας Μαρίας (τρίτο παιδί του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου Θ΄ και της πριγκίπισσας Ίνγκριντ της Σουηδίας) -τον οποίο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χρυσόστομος Β΄- ήταν η Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη που πέρασε τη βέρα στη νύφη κοιτάζοντας στα μάτια τον γιο της...

Στις 11.00 ακριβώς θα ηχούσαν 101 πανηγυρικοί κανονιοβολισμοί από το Λυκαβηττό, οι πόρτες θα άνοιγαν διάπλατα και ήθελαν να δουν με τα μάτια τους όσα απίστευτα είχαν διαβάσει στις εφημερίδες. Να ήταν άραγε 6 μέτρα το πέπλο του νυφικού; Να είχαν πράγματι 10.000 κόκκινες γλαδιόλες στολίσει τον ναό; Να ήταν παρόντες πρίγκιπες και βασιλείς από κάθε γωνιά της Ευρώπης;

constantine II Fillipe Royal Weddings andmore1

Πόσους γαλαζοαίματους της εποχής βλέπεις σε αυτή τη φωτογραφία; Από την πρώτη σειρά (κι από αριστερά): Ο πρίγκιπας Φίλιππος της Βρετανίας, η πριγκίπισσα Βενεδίκτη της Δανίας (αδερφή της νύφης), ο βασιλιάς Μποντουέν του Βελγίου, η βασίλισσα Φαμπιόλα του Βελγίου, η βασίλισσα Ίνγκριντ της Δανίας (μητέρα της νύφης), ο βασιλιάς Γουσταύος Αδόλφος της Σουηδίας (παππούς της νύφης), η πριγκίπισσα Μαργαρίτα Β΄ της Δανίας (το 1974 στέφθηκε η πρώτη γυναίκα βασίλισσα της χώρας) και ο πρίγκιπας Ιωάννης του Λουξεμβούργου.

Με την ίδια απορία, περιέργεια και ανάγκη ίσως να βγουν για λίγες ώρες από την τεταμένη πολιτική κατάσταση, δεκάδες πολίτες είχαν φτάσει από την περιφέρεια με πούλμαν, ταξί και αυτοκίνητα, από το προηγούμενο βράδυ, πλημμυρίζοντας τα πεζοδρόμια πέριξ της πλατείας Συντάγματος, δίπλα στα πολυτελή ξενοδοχεία όπου διέμεναν 18 βασιλείς και δεκάδες διάδοχοι θρόνου, πρίγκιπες, δούκες, κόμισσες και επίτιμοι προσκεκλημένοι των ανακτόρων.



Κατά τη διάρκεια του χορού του Ησαΐα δύο πρίγκιπες κρατούσαν τα στολισμένα με διαμάντια στέμματα πάνω από τον Κωνσταντίνο και την Άννα Μαρία ενώ το εμφανώς πιο συγκινημένο πρόσωπο της ημέρας ήταν η μητέρα του γαμπρού, Φρειδερίκη, η οποία λέγεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επισημοποίηση αυτής της σχέσης...



Ο Κωνσταντίνος και Άννα Μαρία στη διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν 5 παιδιά, δύο κορίτσια (Αλεξία, Θεοδώρα) και τρία αγόρια (Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος) ένα εκ των οποίων ανέβηκε χτες τα ίδια σκαλιά, της Μητρόπολης Αθηνών, για να παντρευτεί την δική του αγαπημένη!

constantine II Fillipe Royal Weddings andmore2

Το εντυπωσιακό νυφικό και η ιστορία πίσω από την τιάρα της Nina Flohr

57 φθινόπωρα από τον γάμο των γονιών του, ο μικρότερος γιος της οικογένειας, ο 35χρονος Φίλιππος παντρεύτηκε στην Αθήνα την κόρη του Ελβετού δισεκατομμυριούχου -ιδρυτή της VistaJet- Thomas Flohr, Nina Flohr, σχεδόν έναν χρόνο μετά τον πολιτικό τους γάμο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στο Saint Moritz της Ελβετίας, στις 12 Δεκεμβρίου 2020.

Όλες τις λεπτομέρειες για τους λαμπερούς προσκεκλημένους αλλά και τις πιο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες του γάμου θα τις βρεις σε αυτό το link

constantine II Fillipe Royal Weddings andmore21

Για το παγκόσμιο jet set ένας βασιλιάς μένει... για πάντα βασιλιάς και οι απόγονοί του διατηρούν τους τίτλους τους ακόμη και εάν δεν έχουν πλέον καμία θέση στο πολιτικό στερέωμα της χώρας. Τα παιδιά του Κωνσταντίνου, λοιπόν, αναφέρονται ως πρίγκιπες/ πριγκίπισσες Ελλάδας και Δανίας (το ίδιο πλέον και η Nina).

Και επειδή... οι καιροί αλλάζουν σε πολλά επίπεδα, σε αυτόν τον γάμο λόγω της πανδημίας στο εσωτερικό του ναού για τη γαμήλια τελετή παρευρέθηκαν μόνο οι στενοί συγγενείς και οι φίλοι του ζευγαριού (για τους υπόλοιπους προσκεκλημένους των δύο οικογενειών στήθηκε οθόνη σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης προκειμένου να παρακολουθήσουν το μυστήριο).

constantine II Fillipe Royal Weddings andmore213

Για τον γάμο του Φίλιππου, τον οποίο έχουν βαφτίσει ο εκλιπών σύζυγος της βασίλισσας Ελισσάβετ, πρίγκιπας Φίλιππος και η πριγκίπισα Diana (είχε συνολικά 7 νονούς), στην Αθήνα βρέθηκαν η πριγκίπισσα Ευγενία (η οποία φόρεσε ένα εντυπωσιακό Peter Pilotto μαύρο φόρεμα με μεγάλα χρυσά κουμπιά) και η πριγκίπισσα Βεατρίκη (η οποία ήταν ίσως η πιο stylish καλεσμένη με το υπέροχο Gucci φόρεμά της).


https://www.instagram.com/p/CVYOXA9MdL5/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Κι ενώ σχεδόν έξι δεκαετίες πριν, ο γάμος των γονιών του Φίλιππου, Κωνσταντίνου και Άννας Μαρίας ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος επίσημος γάμος εν ενεργεία μονάρχη που έγινε στην Ελλάδα, δεν ήταν ο μόνος βασιλικός γάμος της οικογένειας που τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών.

Θα βρεις όλες τις λαμπερές λεπτομέρειες στη γκάλερι που ακολουθεί: