Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο Queen.gr: Βίωσα μεγάλο ψυχολογικό βάρος όταν νόσησα από κορονοιό

Κατερίνα Μπούσιου
Μιχάλης Κεφαλογιάννης στο Queen.gr: Βίωσα μεγάλο ψυχολογικό βάρος όταν νόσησα από κορονοιό

Η περιπέτεια της δικής του υγείας, το ιατρικό ρεπορτάζ στο οποίο είναι one of a kind, οι κακές μας συνήθειες, η ευτυχία, το νόημα της καλής ζωής, αλλά και η επιστροφή του στο Μega

Γεννημένος και ζυμωμένος στη γη της Κρήτης όπου πάντα είναι η βάση της ψυχής του και της μεγάλης του οικογένειας, ανήσυχο πνεύμα από μικρός όταν βρέθηκε σχεδόν παιδί μαθητευόμενος δημοσιογράφος της Μεσηβρινής, σπούδασε στο Λονδίνο interior designer (ιδιότητα που ακόμη την εξασκεί) αλλά στην πορεία απέκτησε expertise ως δημοσιογράφος του ιατρικού ρεπορτάζ στην τηλεόραση και στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Φέτος επιστρέφει στο Mega από όπου ξεκίνησε την καριέρα του, για να μας λέει κάθε πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής στις 08.50 τα μυστικά που θα κάνουν καλύτερη την υγεία μας και πιο ενδιαφέρουσα τη ζωή μας. Οι γνώσεις του αλλά και οι εμπειρίες της δικής του ζωής, τον κάνουν ιδανικό για συμβουλές.

Από την Κατερίνα Μπούσιου

Τι σημαίνει για εσένα καλή ζωή, εκτός από την καλή υγεία;

Να έχεις ισορροπία με τον εαυτό σου και τους γύρω σου, να έχεις ψυχική ηρεμία. Να ζεις όλες τις εκφάνσεις της ζωής με την ίδια ένταση και στον ίδιο χρόνο. Και εννοώ να τον μοιράζεις τόσο ωραία, για τα προσωπικά, την οικογένειά σου, τους φίλους σου και τα επαγγελματικά σου, με τέτοιο τρόπο ώστε να έχεις διαθέσιμο χρόνο και για εσένα.

Τα έχεις καταφέρει;

Το προσπαθώ! (γελάει)

Νομίζεις ότι πια δίνουμε την ίδια σημασία και στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία; Τα αντιμετωπίζουμε πια ισάξια τα δύο ζητήματα;

Για εμένα είναι αλληλένδετα. Νομίζω πως ο κορονοιός ανάγκασε άλλους να το σκεφτούν σοβαρά και άλλους να το κάνουν πράξη. Να ενδιαφερθούν δηλαδή συνειδητά και αποφασιστικά με την ψυχική τους υγεία. Και όχι απαραίτητα με το να επισκεφτούν έναν ειδικό ή να κάνουν ψυχανάλυση.

«Οι νέοι δεν κάνουν πια γυμναστική, για να φαίνονται καλύτερα αλλά για την υγεία τους. Είναι πολύ αισιόδοξο όλο αυτό»

Έχουμε μάθει να τρεφόμαστε σωστά; Όλη αυτή η πληθώρα πληροφοριών για τα βιολογικά, για τα superfoods και την επιστροφή σε παραδοσιακά βότανα μας έκανε καλό;

Εγώ βλέπω ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από μικρές ηλικίες και από 20άρηδες για το τι είναι αυτά τα προϊόντα που καταναλώνουν. Παρόλο που λόγω ηλικίας υπάρχει μια ροπή στο junk food. Οι νέοι δεν κάνουν πια γυμναστική, για να φαίνονται καλύτερα αλλά για την υγεία τους. Είναι πολύ αισιόδοξο όλο αυτό.

Έχω διαπιστώσει πάντως ότι οι σημερινοί 40άρηδες, ειδικά οι άντρες, πάνε γυμναστήριο για λόγους υγείας και κόβουν πιο εύκολα το τσιγάρο.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν φαίνεται όντως μια μείωση στους καπνιστές τα τελευταία χρόνια ειδικά στις νέες ηλικίες. Το τσιγάρο παύει να είναι πια μόδα για αυτούς. Όντως οι άντρες κόβουν πιο εύκολα το τσιγάρο από τις γυναίκες. Επειδή χρονικά οι γυναίκες και λόγω χειραφέτησης το ξεκίνησαν χρονικά αργότερα το τσιγάρο, πιστεύω πως θα έρθει η στιγμή που θα μειωθούν οι δείκτες και στις γυναίκες. Το να καπνίζεις πια δεν είναι πολύ In! Άλλωστε και οι συνθήκες λόγω της εφαρμογής του νόμου δεν το ευνοούν πρακτικά.

Τα δύσκολα, Μιχάλη, με την πανδημία πέρασαν; Είμαστε πια στην μετά covid εποχή;

Ελπίζω πως από την ερχόμενη ‘Άνοιξη, θα σταματήσει να μας απασχολεί το θέμα και όπως εκτιμούν οι ειδικοί το επόμενο καλοκαίρι θα είναι το πρώτο ελεύθερο καλοκαίρι μας χωρίς μάσκες και περιορισμούς. Το τι θα γίνει τελικά, είναι λίγο παρακινδυνευμένο να το πω. Δεν είμαι Θεός αφενός και με τις πανδημίες και τους ιούς ποτέ δεν μπορείς να κάνεις προβλέψεις.

Όταν ασθένησες με κορονοιό, το πέρασες δύσκολα ή με πολλές μεταπτώσεις;

Ξεκίνησα με δυνατό πυρετό και με έναν ανυπόφορο πονοκέφαλο, που νόμιζα ότι μου ξεριζώνουν το κεφάλι. Ενώ τις υπόλοιπες μέρες αισθανόμουν καλά, στην 10η μέρα έκανα επιπλοκή και ξύπνησα ένα πρωί χωρίς να μπορώ να αναπνεύσω και πήγα στην συνέχεια στο νοσοκομείο. Παρέμεινα για μια μέρα και μετά ακολούθησα την αγωγή που μου έδωσαν οι γιατροί από το σπίτι. Στο νοσοκομείο ήταν πολύ μεγάλο το ψυχολογικό βάρος που βίωσα. Έβλεπα ανθρώπους δίπλα μου στα άλλα κρεβάτια να κάνουν απολογισμό ζωής, μιλούσαν σαν να είναι μελλοθάνατοι. Είχα δίπλα μου ένα ζευγάρι που νοσούσε να μιλά για τα λάθη που έκαναν στα παιδιά τους. ‘Όταν πια επέστρεψα στο σπίτι, ακολούθησα την φαρμακευτική αγωγή, έμαθα ακόμη και να κάνω τις αντιπηκτικές ενέσεις στην κοιλιά μόνος μου. Πάντα με την στενή παρακολούθηση των γιατρών μου με καθημερινές κλήσεις και μηνύματα.

«Στο νοσοκομείοέβλεπα ανθρώπους δίπλα μου να κάνουν απολογισμό ζωής, να μιλούν σαν μελλοθάνατοι»

Όταν πια πέρασε, επανήλθε αμέσως το σώμα σου και οι αντοχές σου;

Στην δική μου περίπτωση η γεύση και η όσφρηση επέστρεψαν στην τρίτη εβδομάδα. Έχω όμως ακόμη γνωστούς που κόλλησαν την ίδια περίοδο με εμένα που δεν έχουν ακόμη γεύση ή όσφρηση. Είχα χάσει 7 κιλά μέσα σε 20 μέρες. Ο οργανισμός μετά ήταν αδύναμος. Ο…ίδιος μου ζητούσε να τρώω πολύ και υγιεινά. Η κόπωση που ένιωθα με φόβισε αρχικά, γιατί ανέβαινα με δυσκολία μια ανηφόρα που είχα δίπλα στο σπίτι μου. Έλεγα «αυτό θα μου μείνει για πάντα;» Ξεκίνησα μετά από δυο μήνες να επανέρχομαι πηγαίνοντας γυμναστήριο, κάνοντας πεζοπορία, βοήθησα και εγώ τον εαυτό μου να επανέλθει. Τον Ιούλιο, επτά μήνες μετά από την περίοδο που νόσησα τον περασμένο Νοέμβριο, οι εξετάσεις μου ήταν πάρα πολύ καλές. Το μόνο λάθος που έκανα ήταν όταν επέστρεψα νωρίς στη δουλειά. Γύρισα μέσα στον Δεκέμβριο και έγραψα έξι εκπομπές σε μια εβδομάδα. Η γιατρός μου με το που με είδε μου είπε «Παίρνεις αναρρωτική άδεια….τώρα!»

Φέτος Μιχάλη είναι σαν να επιστρέφεις στο… σπίτι σου με την νέα εκπομπή στο Mega. Το κανάλι είναι συνυφασμένο με το ξεκίνημά σου στην τηλεόραση. Είπες αμέσως το «ναι» όταν σου έγινε η πρόταση;

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν η μοναδική τηλεοπτική πρόταση που δέχθηκα φέτος το καλοκαίρι. Για κάποιο λόγο, ναι ήθελα να είμαι στο Mega. Και αισθάνομαι πάρα πολύ ωραία στο περιβάλλον που έχει δημιουργήσει φέτος το κανάλι. Μου αρέσει να δημιουργώ εκπομπές δίνοντας σημασία στον πυρήνα τους που είναι φυσικά οι τηλεθεατές. Θέλω να ακούω την άποψή τους για αυτό και ζήτησα μέσω του προφίλ μου στο Instagram να μου στείλουν θέματα που θα ήθελαν να δουν στην εκπομπή, ανά θεματική ενότητα. Εντυπωσιάστηκα γιατί δημιουργήθηκε έτσι ένας κατάλογος με 300 θέματα. Ήταν πολύ ωραίο και πολύ χρήσιμο όλο αυτό το brainstorming!

Η πλειοψηφία τι ζήτησε;

Πολλοί μου ζήτησαν να ασχοληθούμε ξανά με τις κρίσεις πανικού, την κατάθλιψη και την διαχείριση του άγχους. Άλλοι μας ζήτησαν να λύσουμε διάφορους μύθους που αφορούν την διατροφή και φυσικά πως θα χάσουν τα κιλά που πήραν στην καραντίνα. Βεβαίως και μου ζητήθηκε να ασχοληθώ και με ασθένειες όπως είναι ο καρκίνος ή οι καρδιοπάθειες αλλά και με τα αυτοάνοσα.

Σκέφτηκες ποτέ να κάνεις και κάποια άλλου είδους εκπομπή στην τηλεόραση στο μέλλον; Με θεματολογία που να έχει σχέση και με τα άλλα σου ενδιαφέροντα όπως η διακόσμηση εσωτερικών χώρων (που το έχεις σπουδάσει άλλωστε) και τα ταξίδια;

Αυτό δεν είναι κάτι που το αποκλείω! (γελάει) Αλλά τα τελευταία χρόνια, όπως δεν μου αρέσει να γυρνάω στο παρελθόν και να αναμοχλεύω καταστάσεις, έτσι δεν μου αρέσει να κάνω σχέδια για το μέλλον, γιατί μου δημιουργεί άγχος χωρίς λόγο! Κοιτώ το παρόν, να περάσω καλά και να το ευχαριστηθώ!

Έχεις αποκτήσει ωραία στάση ζωής…

Δίνω σημασία πια μόνο σε αυτό που συμβαίνει τώρα. Όταν τελειώνει μια κατάσταση, σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής μου, απλά τελειώνει. Δεν έχω να συζητήσω τίποτα και προχωρώ μπροστά. Αυτή είναι μια πολύτιμη γνώση που έχω αποκτήσει τα τελευταία χρόνια και την εφαρμόζω πια στην πράξη.

Τι σημαίνει για εσένα ευτυχία;

Μα πως να το περιγράψω αυτό με λέξεις; Ευτυχία είναι να είσαι καλά με τον εαυτό σου, να έχεις αρμονικές σχέσεις στο περιβάλλον σου, ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω σου. Να μπορείς να συνδεθείς με την φύση και με ότι μας περιβάλει, να αφιερώσεις χρόνο εκεί που το μυαλό σου εξελίσσεται. Από την άσκηση, μέχρι την τέχνη. Στην ζωή μας δεν πρέπει να είμαστε τουρίστες, αλλά ταξιδιώτες!