Έλενα Παπαρίζου: «Από ντροπή δεν μπορούσα να μιλήσω στην Χαρούλα Αλεξίου και έβαζα τα κλάματα»

Κατερίνα Μπούσιου
Έλενα Παπαρίζου: «Από ντροπή δεν μπορούσα να μιλήσω στην Χαρούλα Αλεξίου και έβαζα τα κλάματα»
NDP photo agency

Η τραγουδίστρια μιλάει στο Queen.gr για όσα άλλαξαν στη ζωή της τα τελευταία χρόνια, για τα νέα της όνειρα και τη μεγάλη περιοδεία που ετοιμάζει σε όλη την Ελλάδα. 

Η κουβέντα μας με την Έλενα Παπαρίζου, ξεκινά σαν γιορτή. Με γέλια και χαρές. Μιλάμε για την Καρδίτσα, για τις διακοπές που δεν θα προλάβει να κάνει φέτος λόγω των συναυλιών, για την αγαπημένη της μαμά την κυρία Φρόσω, που την χόρτασε έχοντας την στην Ελλάδα για αρκετούς μήνες, για τα ανίψια της στην Σουηδία, την δεύτερη πατρίδα της. Για το πόσο άλλαξε, ή για το πόσο δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια. Για τους καλλιτέχνες που την κράτησαν στην αγκαλιά της και την προστάτεψαν. Για τον κίτρινο τύπο. Αλλά και για τον γάμο και μία συναισθηματική επανένωση. Όλα με την Έλενα ξεκινούν και τελειώνουν από την ψυχή και το συναίσθημα.

Αυτό το καλοκαίρι ετοιμάζει βαλίτσες για να κάνει μία από τις μεγαλύτερες και πιο ενδιαφέρουσες περιοδείες της καριέρας της, με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το είχε και το είχαμε μεγάλη ανάγκη. Το ταξίδι της ξεκινά από την Κρήτη στις 4 Ιουνίου, το θέατρο Βεάκη στις 8 Ιουνίου στην Αθήνα για να συνεχιστεί στην Θεσσαλονίκη, στην Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και στην Κύπρο. Φυσικά με ένα ενδιάμεσο διάλειμμα για να πάει στην Σουηδία.

https://www.instagram.com/p/CdlbQn5FD0m

«Τα νέα παιδιά δεν ξέρουν τι είναι οι Antique. Ούτε ξέρουν πως έχω γεννηθεί στην Σουηδία»

Πως νιώθεις που μετά από δύο χρόνια πανδημίας, τώρα έχεις την δυνατότητα να ταξιδέψεις σε όλη την Ελλάδα και να κάνεις συναυλίες;

Ζω ένα όνειρο. Πολλοί με ρωτούσαν γιατί δεν έκανα κάτι νωρίτερα, αλλά εγώ προετοιμαζόμουν όλο αυτό το διάστημα για αυτή την περιοδεία και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν από τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα προέκυψε και η επανένωση των Antique.

Γιατί έπρεπε να ενωθούν ξανά οι Antique; Νιώθεις ότι το οφείλατε, γιατί ενδεχομένως ο πρώτος κύκλος της συνεργασίας σας, που ήταν τόσο καθοριστικός, δεν έκλεισε όπως έπρεπε;

Αρχικά εκείνη την εποχή είχαμε πει με τον Νίκο Παναγιωτίδη, πως πρέπει να κάνουμε ένα διάλειμμα. Αυτό το διάλειμμα κράτησε πάνω από 15 χρόνια. Το 2019 όμως το ξανασκεφτήκαμε, όταν πήγαμε μαζί και στο φεστιβάλ «We love the 90's». Περάσαμε υπέροχα, είδαμε παλιούς μας συνεργάτες και μας γεννήθηκε η ιδέα να κάνουμε και ένα νέο τραγούδι. Η πανδημία μας δυσκόλεψε και μας κράτησε ξανά σε απόσταση, αλλά τώρα νομίζω πως ήρθε η ώρα η σωστή, για να γίνει. Θέλουμε να δούμε πως θα το αγκαλιάσει και ο κόσμος. Καταρχάς τα νέα παιδιά, μπορεί και να μην ξέρουν καν τι είναι οι Antique. Για να μην σου πω, πως τα νέα παιδιά δεν ξέρουν καν ότι έχω γεννηθεί στην Σουηδία. (γελάει)

paparizou_panaigiotidis.jpg

Για πολλά χρόνια πάντως υπήρχε η φήμη ότι δεν είχατε επαφές μεταξύ σας με τον Νίκο. Ισχύει;

Πολύ παλιά, αλλά με τον Νίκο ποτέ δεν σταθήκαμε σε αυτό. Κοιταχτήκαμε στα μάτια και αναρωτηθήκαμε: «Έχουμε κάτι να λύσουμε; Όχι. Άρα προχωράμε». Έχει κάνει 3 υπέροχα παιδιά ο Νίκος και οι μανάδες μας συνεχίζουν να είναι φίλες. Έχουμε μεγαλώσει μαζί, ουσιαστικά σαν να ήμασταν ξαδέλφια. Στο Γκέτεμποργκ, δεν έχουμε απομείνει πια τόσοι πολλοί Έλληνες.

Πιστεύεις ότι εμείς οι δημοσιογράφοι σου έχουν φερθεί καλά αυτά τα χρόνια; Έχεις μέσα σου ένα μικρό απωθημένο για ανάρμοστη συμπεριφορά από την πλευρά του τύπου;

Σε γενικές γραμμές οι δημοσιογράφοι μου έχετε φερθεί πολύ καλά. Υπήρξε ένα μικρό διάστημα του λεγόμενου κίτρινου τύπου. Σταμάτησα όμως να διαβάζω, αλλά και να ασχολούμαι με αυτά και έτσι το αντιμετώπισα.

«Νιώθω πιο ολοκληρωμένη πια ως γυναίκα, πιο σίγουρη»

Σε τι έχεις αλλάξει στον τρόπο που σκέφτεσαι και στον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την ζωή σου τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω ότι από τα 35 μου και μετά, νιώθω πια ως γυναίκα, πιο ολοκληρωμένη, πιο γεμάτη και πιο σίγουρη. Αυτή η αυτοπεποίθηση που έχω πια, είναι κάτι διαφορετικό.

Σε σχέση με τις πολλές ευθύνες και το άγχος που είχες μικρότερη, γιατί έπεσες στα «βαθιά» από πολύ μικρή ηλικία...

Ήμουν και λόγω χαρακτήρα πολύ υπεύθυνη σε ότι και αν έκανα και όχι μόνο λόγω των συνθηκών. Από τα 14 μου χρόνια, βοηθούσα όσο μπορούσα τους γονείς μου στο μαγαζί. Η καλύτερη κληρονομιά που έχω πάρει από τους γονείς μου, είναι ότι ξέρω να εργάζομαι, ότι βάζω στόχους και δεν τα παρατάω. Και πάντα λέω: «Πέφτεις 7 φορές στην ζωή σου; Θα πρέπει 8 φορές να σηκωθείς».

Ένα άλλο, μεγάλο σου κομμάτι, εκτός από την καλλιτεχνική σου υπόσταση, είναι η προσωπική σου ζωή. Πως είσαι ως σύζυγος;

Δεν μου είναι εύκολο να με χαρακτηρίσω. Ποτέ δεν μπορούσα να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου. Αφήνω τους φίλους μου και τον Ανδρέα να το κάνουν αυτό. Ο γάμος δεν πιστεύω πως με άλλαξε, απλά ωρίμασα με το πέρασμα των χρόνων. Όταν είσαι μικρός σε ηλικία, όλα είναι είτε άσπρο, είτε μαύρο. Εκτιμάς και δίνεις αξία σε διαφορετικά πράγματα όταν μεγαλώνεις. Βλέπεις και το γκρίζο πια και τις πολλές του αποχρώσεις.

«Η κυρία Μούσχουρη με έχει κάτω από τις φτερούγες της»

Το ότι σε σέβονται και σε υπολογίζουν οι συνάδελφοί σου, έπαιξε ένα ρόλο στο να αποκτήσεις εκτός από προσωπική και μία καλλιτεχνική αυτοπεποίθηση;

Πάντα με συγκινούσε ο καλός λόγος και η ευγένεια που μου έδειχναν οι καλλιτέχνες που έχουν κάνει μία μεγάλη πορεία. Συνεχίζει να με συγκινεί. Ένα πολύ δυνατό παράδειγμα, είναι η κυρία Χαρούλα Αλεξίου. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσα από ντροπή να της μιλήσω και έβαζα τα κλάματα. Ένα δεύτερο παράδειγμα, είναι ο κύριος Γιώργος Νταλάρας που πάντα έχει να πει έναν καλό λόγο για μένα. Η κυρία Μούσχουρη επίσης, πάντα ένιωθα ότι με προστατεύει και με έχει κάτω από τις φτερούγες της, όπως και η Μαρινέλλα της καρδιάς μας, η οποία έχει σήμερα και τα γενέθλια της. Υπάρχουν και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες και εξίσου σπουδαίοι.

Μου κάνει εντύπωση που αναφέρεσαι στον πληθυντικό.

Και λόγω σεβασμού, αλλά και λόγω ταπεινότητας για εκείνους.

Πως ένιωσες βλέποντας την Eurovision, όπου και ως χώρα τα πήγαμε πολύ καλά;

Τα πήγαμε πολύ καλά, αλλά λόγω δουλειάς είναι η πρώτη χρονιά που δεν την παρακολούθησα τόσο στενά για να έχω ολοκληρωμένη εικόνα. Ακόμη και το Σάββατο του τελικού είχα συναυλία. Αξίζει όμως να δώσουμε συγχαρητήρια στην Ουκρανία. Μπορεί το τραγούδι τους να μην ήταν το φαβορί μου, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα τους, νομίζω ότι πήραν μία πατριωτική χαρά με την νίκη τους.

Η Έλενα Παπαρίζου έγινε 40 ετών και το διασκέδασε με ένα post γεμάτο χιούμορ