Η fashion stylist Μαρία Τρουμπούκη ζει για να δημιουργεί

Η fashion stylist Μαρία Τρουμπούκη ζει για να δημιουργεί

«Είναι η εκπνοή μου μετά από μια βαθιά εισπνοή», δηλώνει η fashion stylist Μαρία Τρουμπούκη για να αποτυπώσει τι σημαίνει για εκείνη το να δημιουργεί. Στην έκφραση αυτή περικλείει όλα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα όνειρα για το styling, τον δικό της τρόπο έκφρασης της δημιουργικότητας.

«H δημιουργία για εμένα είναι τρόπος ζωής, είναι η εκπνοή μου μετά από μια βαθιά εισπνοή. Απολαμβάνω πολύ περισσότερο την διαδικασία της δημιουργίας κατά τη διάρκεια ενός μεγάλου πρότζεκτ από το ίδιο το πρότζεκτ», τονίζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως η μόδα ήρθε στη ζωή της εντελώς φυσικά: «Έγινε τελείως φυσικά και αβίαστα. Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασα σχέδιο μόδας και ενδυματολογία. Ήξερα από την πρώτη στιγμή τι ήθελα να κάνω σε σχέση με τον χώρο της μόδας. Την δουλεία που κάνω την έχω ονειρευτεί και οραματιστεί από μικρό παιδί, δεν υπήρχε περιθώριο για κάτι άλλο, δεν έχω κάνει ποτέ κάτι άλλο στη ζωή μου, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο, το σέβομαι τόσο πολύ αυτό που κάνω που δεν μπορώ να το ‘προδώσω’, όπως δεν με έχει προδώσει ούτε αυτό. Θεωρώ πως θα συνεχίσω να το κάνω για αρκετά χρόνια ακόμη».

Η Μαρία δημιουργεί συνήθως υπό χαώδεις, πιεστικές συνθήκες, που επικρατούν, όπως επισημαίνει, γενικά σε τέτοιου είδους projects, ειδικά στην Ελλάδα: «Συνήθως, τα χρονικά περιθώρια είναι στενά στην ελληνική πραγματικότητα, όποτε δεν υπάρχει η ‘πολυτέλεια’ να δημιουργείς χωρίς πίεση. Πρέπει να διαχειριστείς τον πελάτη, το deadline, τη διαδικασία της παραγωγής, το τεχνικό κομμάτι και όλα αυτά με αυστηρό γνώμονα να μην χαθεί το κομμάτι της αισθητικής και το προσωπικό vision. Μπορεί να μην ακούγονται οι ιδανικές συνθήκες δημιουργίας αλλά προσωπικά λειτουργώ πολύ άνετα μέσα σε όλο αυτό».

Το προσωπικό της όραμα αποτυπώνει και στο μοναδικό look που δημιούργησε για το Bombay Sapphire, με το top MI-RŌ, σε έντονο μπλε, που παραπέμπει στη χαρακτηριστική φιάλη, αλλά και στο ελληνικό καλοκαίρι: «Το καλοκαίρι και το ελληνικό φως αποτελούν πηγή δημιουργίας για καλλιτέχνες - θρύλους σε κάθε γωνία της Γης. Είναι τόσο σπουδαίο και μοναδικό όλο αυτό που έχουμε γύρω μας, τα χρώματα, το φως, οι μυρωδιές, η θάλασσα, ο αέρας, οι γεύσεις - Νιώθω πως από την άνοιξη και μετά, ξεκινά μια υπερδιέγερση των αισθήσεων μας που στον πυρήνα της, όμως, έχει σκοπό να μας δημιουργήσει γαλήνη και ηρεμία. Όταν αντιληφθείς αυτό το μαγικό παιχνίδι, μπορείς να δημιουργήσεις τα πάντα. Στη δική μου περίπτωση θα σου πω πως το καλοκαίρι αποτυπώνεται όλο το χρόνο σε ό,τι κάνω! Πάντα υπάρχει κάπου, κάπως, με κάποιον τρόπο, αυτό το μοναδικό συναίσθημα και θα βρω τρόπο να το εντάξω»!

Το Bombay Sapphire, άλλωστε είναι το Gin που είναι εδώ για να ξεκλειδώσει τη δημιουργικότητά μας και να μας δείξει πώς η φαντασία δημιουργεί το μοναδικό. Για τον λόγο αυτό, έχει συνδεθεί στην πορεία του με το δημιουργικό πνεύμα και έχει συνάψει συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας, σε μια σειρά διοργανώσεων. Ο Thomas Heatherwick, ο σχεδιαστής που οραματίστηκε τα θερμοκήπια στο εμβληματικό αποστακτήριό του, ο καλλιτέχνης Tracey Emin, ο σχεδιαστής Tom Dixon και ο καλλιτέχνης Hebru Brantley, του οποίου το μοναδικό street art style κέρδισε την προσοχή όλων στον διαγωνισμό Artisan Series, είναι μερικά από τα ονόματα παγκόσμιας εμβέλειας που έχουν συνδέσει την τέχνη τους με το Bombay Sapphire Gin.

Η Τέχνη, ακριβώς ως παγκόσμια και πανανθρώπινη αποτελεί την έμπνευση για τη διαδικασία της δημιουργίας για τη Μαρία Τρουμπούκη: «Προσπαθώ να παίρνω αναφορές από ένα ευρύτερο φάσμα της ‘τέχνης,’ αλλά, πάντα στο τέλος, κερδίζουν η μουσική και ο κινηματογράφος. Μπορεί ένα ντοκιμαντέρ ή μια μικρού μήκους ταινία, γυρισμένη στην Ιαπωνία, να δώσει έμπνευση για editorial μόδας που θα γίνει σε ένα στούντιο φωτογράφισης στο κέντρο της Αθήνας; Με έναν μαγικό τρόπο, μπορεί - Είναι σπουδαίο το ‘πάντρεμα’ που μπορεί να σου προσφέρει η τέχνη σε όλες τις μορφές», σχολιάζει σχετικά.

Η ικανοποίηση, τέλος, έρχεται τόσο από το αποτέλεσμα όσο κυρίως και από την ίδια τη διαδικασία: «Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα, νιώθω ευγνώμων γιατί κάνω κάτι που αγαπώ πολύ, είμαι χαρούμενη έτσι κ αλλιώς. Αν, σε δεύτερο χρόνο λοιπόν, έρχεται και η αναγνώριση, αισθάνομαι ένα μικρό άγχος και μια ευθύνη για τα επόμενα βήματα, αλλά είναι στιγμιαίο το συναίσθημα. Το μόνιμο συναίσθημα που έχω είναι η ευγνωμοσύνη και μια ρομαντική ανυπομονησία για αυτά που έρχονται».

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Μαρία αισθάνεται «ευλογημένη»: «Νιώθω ευλογημένη για όλα αυτά που έχω ζήσει σε αυτό τον χώρο. Έχω πολλές αγαπημένες στιγμές και δεκάδες μοναδικές ιστορίες να διηγούμαι, οπότε δεν μπορώ να σταθώ σε κάτι συγκεκριμένο. Θα το γενικεύσω λίγο και θα πω, πως νιώθω πολύ τυχερή που έζησα τις μεγάλες ‘χρυσές εποχές’ της έντυπης μόδας. Έχω αγαπήσει πολύ τα περιοδικά και σε πολύ μικρή ηλικία δούλεψα σε μεγάλους τίτλους. Όλο αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό που είμαι σήμερα και στην αισθητική αντίληψη που απέκτησα. Τη γνώση και την εμπειρία που απέκτησα εκεί, την πήρα με σεβασμό και την πήγα στο χώρο της τηλεόρασης, της δισκογραφίας και της διαφήμισης, δημιουργώντας ένα ευρύτερο επαγγελματικό φάσμα που με κρατάει σε μια μόνιμη δημιουργική διέγερση».