Θες να ζητήσεις από κάποιον βοήθεια για να βρεις δουλειά; 3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Νατάσσα Σχοινά
Θες να ζητήσεις από κάποιον βοήθεια για να βρεις δουλειά; 3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις

Τρία βασικά πράγματα που πρέπει να αναλογιστείς σε αυτήν την περίπτωση.

Είτε βρίσκεσαι στην περίπτωση που έχεις χάσει τη δουλειά σου είτε που την άφησες με δική σου επιλογή, είτε που τώρα αρχίζεις να ψάχνεις, τα βιογραφικά που θα στείλεις στις διάφορες εταιρείες μπορεί να μην είναι αρκετά για να κλείσεις μία θέση. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί κι ενδέχεται να κάποιος να πληροί καλύτερα τα κριτήρια που στη δεδομένη στιγμή ψάχνει η εταιρεία ανάλογα με τις ανάγκες της.

Εκτός από αυτό, όμως, και για να μην κρυβόμαστε, ενίοτε δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Οι εργοδότες σήμερα δεν είναι ασυνήθιστο να παίρνουν τη γνώμη ανθρώπων που εμπιστεύονται για τις νέες τους προσλήψεις. Αυτό είναι κάτι που, ναι, προφανώς και δε δίνει ευκαιρίες σε όλους να παλέψουν για τη θέση, αλλά για εκείνους γλιτώνει χρόνο με μία σίγουρη επιλογή.

Αν ανήκεις στους τυχερούς που γνωρίζουν κάποιον που να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με κάποια εταιρεία, όμως, και θες να ζητήσεις βοήθεια, πρέπει να σκεφτείς αυτά τα 3 πράγματα:

  1. Τον χρόνο που τον γνωρίζεις.

Ο χρόνος της γνωριμίας σας πρέπει να ληφθεί υπόψιν, όμως όχι από καθαρά χρονικά κριτήρια. Το θέμα είναι πόσο άνετα νιώθεις να το ζητήσεις από κάποιον κι αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί κάποιος να μπορεί να το κάνει στους έξι μήνες και κάποιος άλλος στη μία εβδομάδα.

  1. Τον τρόπο με τον οποίο θα το ζητήσεις.

Φυσικά και πρέπει να έχεις στον νου σου να ζητήσεις ο,τι θες με ευγένεια. Αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητη προϋπόθεση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη, αλλά για κάθε περίσταση. Βέβαια, επειδή εδώ ουσιαστικά ζητάς μία χάρη, να πει έναν καλό λόγο σε εσένα για μία δουλειά, σωστό θα ήταν να σκεφτείς λίγο περισσότερο τον τρόπο που θα το κάνεις. Δηλαδή, ούτε χρειάζεται να είσαι υπερβολικά ευγενική σε σημείο που ο άλλος να νομίζει ότι τον καλοπιάνεις με την κακή έννοια, ούτε και να δημιουργείς την εντύπωση ότι είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι για εσένα.

  1. Μην επαναπαυτείς.

Το ότι θα ζητήσεις από ένα άτομο να σε βοηθήσει δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις τη γενικότερη αναζήτησή σου. Ναι, μπορεί να έχει κάθε καλή διάθεση να βοηθήσει. Να φαίνεται ιδανική ευκαιρία και να μοιάζει έως και βέβαιο. Ωστόσο, ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται. Μέχρι να μπουν οι υπογραφές όλα μπορούν να αλλάξουν κι εσύ θα έχεις χάσει πολύτιμο χρόνο από τη διαδικασία.