Μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Μελομακάρονα της τελευταίας στιγμής

Βρήκαμε την τέλεια συνταγή για σίγουρη επιτυχία!

Αν βλέπεις με φόβο την επιχείρηση "Μελομακάρονα" από τα χεράκια σου, δεν έχεις παρά να μας εμπιστευτείς, να σηκώσεις τα μανίκια και να μπεις στην κουζίνα!

Αυτό κάναμε και εμείς, παρέα με τον ζαχαροπλάστη Ανδρέα Φύτρο από το ζαχαροπλαστείο Baking, ο οποίος μας έδωσε τη συνταγή και μας έδειξε βήμα -βήμα πόσο απλό είναι να φτιάξεις τα τέλεια μελομακάρονα, αρκεί να έχεις την σωστή συνταγή και καθοδήγηση.

Υλικά
300 γρ ηλιέλαιο
170 γρ ζάχαρη άχνη
150 γρ φρέσκο χυμό πορτοκαλιού- και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
8 γρ baking powder
50 γρ κονιάκ
730 γρ μαλακό αλεύρι
Κανέλα, γαρίφαλο

Τριμμένο καρύδι για το στόλισμα

Για το μέλωμα θα χρειαστείτε
1,5 κιλό μέλι
1 κιλό νερό

Εκτέλεση

Ρίχνετε σε μια λεκάνη το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη άχνη, το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το baking powder, το γαρύφαλλο, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύετε καλά για να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Προσθέτετε το αλεύρι και χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να το ενσωματώσετε στα υπόλοιπα υλικά, κάνοντας γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει. Το ζητούμενο είναι να πάρετε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Στη συνέχεια, φτιάχνετε τα μελομακάρονα: παίρνετε λίγη ζύμη και κάνετε ένα μικρό "βαρελάκι" ή όποιο σχήμα επιθυμείτε. Από πάνω, μπορείτε να δημιουργήσετε αυτό το χαρακτηριστικό σχήμα "τρίλιζας", με ένα πηρούνι ή ένα μαχαιράκι.

Βάζετε τα μελομακάρονα να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο τους 175 βαθμούς και ψήνετε για μισή ώρα.

Από την προηγούμενη μέρα, έχετε ετοιμάσει το σιρόπι για να είναι κρύο όταν θα ρίξετε τα ζεστά μελομακάρονα. Το σιρόπι γίνεται πολύ απλά: ρίχνετε σε μια κατσαρόλα το νερό και το μέλι, τα ζεσταίνετε και ανακατεύετε καλά, μέχρι να γίνουν σιρόπι (προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει το μείγμα).

Όταν ψηθούν τα μελομακάρονα, και ενώ είναι ακόμα ζεστά, τα ρίχνετε λίγα λίγα στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι, τα γυρνάτε με μια μεγάλη κουτάλα 2-3 φορές και είναι έτοιμα! Τα στρώνετε στην βάση της αρεσκείας σας, βάζοντας πρώτα μια στρώση καρύδι, και ρίχνετε από πάνω λίγο μέλι ακόμα αν θέλετε πιο δυνατή γεύση (αλλά και για να κολλήσει το καρύδι), και αρωματίζετε με λίγη έξτρα κανέλα, αν θέλετε.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!