Η πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις panettone

Ερμιόνη Σαρρή
Η πιο εύκολη συνταγή για να φτιάξεις panettone

It's christmas (& cooking) time babe!

Το πρώτο μου panettone το δοκίμασα κατά τα φοιτητικά (μεταπτυχιακά θα έλεγα) χρόνια στο Λονδίνο. Από εκείνη τη χρονιά και έπειτα, το ερωτεύτηκα. Για μένα πια Χριστούγεννα δε σημαίνουν μόνο μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δώρα αλλά και… panettone.

Φέτος, θα φτιάξω το δικό μου και έτσι μοιράζομαι μαζί σου την πιο εύκολη συνταγή. Τι λες, θα με ακολουθήσεις;

Yλικά

2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά

125ml φλιτζάνι χλιαρό γάλα

150 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο

200 γραμμάρια ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

4 αυγά

1 κουταλιά της σούπας μέλι

125ml πολύ ζεστό γάλα

3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας

1 κιλό αλεύρι

2 και 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα glace

1 φλιτζάνι σταφίδες

1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

Εκτέλεση

Βάλε σε ένα μικρό μπολ το ζεστό γάλα και πασπάλισέ το με τη μαγιά. Κάλυψε το μπολ και άφησέ το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Έπειτα, σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακάτεψε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι, ρίξε το καυτό γάλα πάνω από το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και άφησέ το να ξεκουραστεί μέχρις ότου φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Μόλις το μείγμα είναι απλά ζεστό πρόσθεσε τα αυγά, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και χτύπησέ τα με ένα μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Ύστερα, κοσκίνισε το αλεύρι και πρόσθεσε μισό από αυτό στο μείγμα. Ανακάτεψε λίγο και πρόσθεσε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακάτεψε πάλι λίγο και πρόσθεσε το υπόλοιπο αλεύρι. Συνέχισε την ανάμειξη μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Έπειτα, τοποθέτησε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζύμωσέ την μέχρι να μαλακώσει και να μην κολλάει πάνω στην επιφάνεια.

Μόλις είναι έτοιμη, τοποθέτησέ την σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και κάλυψέ το με μία διαφανή μεμβράνη. Άφησέ το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Όση ώρα περιμένεις τη ζύμη, ανάμιξε τα γλασαρισμένα φρούτα με το γλυκάνισο.

Τοποθέτησε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πάλι και ζύμωσέ την ελαφρά ανοίγοντάς την. Μοίρασε στη ζύμη τα γλασαρισμένα φρούτα όσο μπορείς πιο ομοιόμορφα.

Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, κύλησε τη ζύμη με προσοχή, φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά όλα τα γλασαρισμένα φρούτα σε αυτή.

Χώρισέ τη σε δύο ή τρία μέρη, ανάλογα με το μέγεθος του panettone που σε ενδιαφέρει να φτιάξεις και τοποθέτησέ το κάθε τμήμα σε κυκλικού σχήματος φόρμες .

Για άλλη μια φορά σκέπασε με μεμβράνη και άφησε να φουσκώσουν τα panettone σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, σχίσε το κάθε panettone από πάνω σε σχήμα σταυρού και βούρτσισέ το με βούτυρο. Ψήσε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αύξησε τη θερμοκρασία στους 190.

Extra Tip: Κάθε τόσο άνοιγε το φούρνο και βούρτσιζε με βούτυρο τα panettone.