Αυτό το υγιεινό κέικ, με το υλικό έκπληξη, θα το λατρέψεις

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Αυτό το υγιεινό κέικ, με το υλικό έκπληξη, θα το λατρέψεις

P.S: Αυτό το bread coffee cake θα γίνει η αδυναμία σου

Όταν ακούς –ή μάλλον διαβάζεις- συνταγή για κέικ, περιμένεις να δεις κάτι πολύ σπέσιαλ, που θα σε ενθουσιάσει και που θα σου δώσει ίσως ένα μυστικό για να αναβαθμίσεις την ήδη γνωστή συνταγή σου. Εμείς όμως εδώ σπάμε τους κανόνες και τα συνηθισμένα –σε ποιον αρέσουν τα ίδια και τα ίδια;- και σου προτείνουμε ένα κέικ, το οποίο όχι μόνο είναι υγιεινό, αλλά θα το φτιάχνεις ξανά και ξανά.

Στον τίτλο αναφερθήκαμε σε ένα υλικό έκπληξη και μάλλον ήρθε η ώρα να σου το αποκαλύψουμε. Το υλικό έκπληξη είναι το κολοκύθι. Ναι, βάλαμε λαχανικά στο κέικ σου και μη στραβώνεις τη μούρη σου γιατί σε βλέπουμε. Δοκίμασε το πρώτα και μετά πες ό,τι θέλεις!

Υλικά που θα χρειαστείς:

1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ αλάτι
1/2 κ.γ μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ μπέικιν
1 κ.γ κανέλα
2 μεγάλα αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κούπα ζάχαρη
2 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας
1 φλιτζάνι τριμμένο κολοκυθάκι

Δες και αυτό: Καλοκαιρινό κέικ σοκολάτας με δύο υλικά χωρίς αλεύρι

Για τη γέμιση:
¾ φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα

Για το topping:
2/3 φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 κ.γ κανέλα
4 κ.σ ανάλατο βούτυρο

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου. Σε ένα μικρό μπολ, χτύπα μαζί το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν και την κανέλα. Σε ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ, χτύπα μαζί τα αυγά, το ελαιόλαδο, το ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας. Πρόσθεσε αργά τα ξηρά συστατικά στα υγρά και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ρίξε και το τριμμένο κολοκυθάκι.

Ρίξε το μισό μείγμα στη βουτυρωμένη σου φόρμα για κέικ. Πρόσθεσε στο ενδιάμεσο το μείγμα της γέμισης (aka την χτυπημένη ζάχαρη με την κανέλα) και στη συνέχεια πρόσθεσε το υπόλοιπο μείγμα. Στην κορυφή και αφού έχεις προσθέσει και το υπόλοιπο μείγμα ρίξε το τραγανό topping που έχεις φτιάξει (ρίξε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακάτεψε τα με το χέρι σου μέχρι το βούτυρο να λιώσει και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα).

Ψήσε το κέικ για 60 έως 70 λεπτά, ή μέχρι το κέντρο του να μην είναι πλέον ασταθές (ξέρεις το κόλπο με το μαχαίρι). Άφησε να κρυώσει τελείως πριν το κόψεις.

Διάβασε ακόμη: Σοκολατένιο κέικ – κόλαση χωρίς αλεύρι ή ζάχαρη!