Το κέικ δεν φούσκωσε καθόλου: Μήπως έκανες αυτά τα πέντε λάθη;

Πατούλια Κατερίνα
Το κέικ δεν φούσκωσε καθόλου: Μήπως έκανες αυτά τα πέντε λάθη;

Κέικ αποτυχημένο; Μήπως έκανες αυτά τα λάθη;

Λατρεύεις την ζαχαροπλαστική αλλά κέικ αφράτο δεν έχεις καταφέρει ακόμα να φτιάξεις. Δυστυχώς τα λάθη που κάνεις μπορεί να μοιάζουν αθώα αλλά ένα γλυκό για να πετύχει, θέλει προσοχή στην λεπτομέρεια.

Ιδού τα πιο σημαντικά σου λάθη.

1. Βάζεις υπερβολικά πολύ μπέικιν: Αντί λοιπόν το baking powder να βοηθά το κέικ να φουσκώσει όπως εσύ νομίζεις, οι φυσαλίδες που δημιουργούνται στο μείγμα, δεν το αφήνουν τελικά να φουσκώσει ομοιόμορφα. Εν τω μεταξύ, η σκόνη baking που χρησιμοποιείς είναι παλιά ή δεν την αποθήκευσες σωστή. Ξέρεις, αυτό το φακελάκι που δεν το χρησιμοποιείς ολόκληρο μπορεί να χάσει την δύναμή του να κάνει το αλεύρι σου να φουσκώσει σωστά. Οπότε, αν υπολογίζεις το αμυδρό του κόστος, μπορείς απλά να ανοίξεις ένα νέο φακελάκι.



2. Ανοίγεις το φούρνο για να τσεκάρεις το κέικ πολύ σύντομα: Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα, οπότε, προτού ανοίξεις το φούρνο και κόψεις το φούσκωμα του κέικ, άφησε τουλάχιστον ¾ της προτεινόμενης ώρας ψησίματος να περάσουν, προτού ανοίξεις την πόρτα. Αν βλέπεις πως το κέικ σου παίρνει χρώμα στην επιφάνεια χωρίς να έχεις ψηθεί εσωτερικά, τοποθέτησε απαλά ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο.

3. Το μέγεθος ταψιού ή φόρμας που χρησιμοποιείς δεν είναι το σωστό: Η λογική βάζω την φόρμα για κέικ που βρήκα, δεν λειτουργεί σωστά στην δημιουργία επιτυχημένου κέικ. Πρέπει να είσαι σίγουρη πως μιλάμε για τα σωστά εκατοστά, γιατί αν η φόρμα είναι μικρότερη, το κέικ θα παραψηθεί επιφανειακά και όχι εσωτερικά ενώ αν είναι μεγαλύτερη, θα επηρεαστεί και ο χρόνος ψησίματος και θα καταλήξεις με μια τεράστια τηγανίτα αντί για κέικ.

Δες τα υπόλοιπα δύο λάθη παρακάτω.