Χριστουγεννιάτικο panettone

Χριστουγεννιάτικο panettone

Φτιάξτε αυτό το παραδοσιακό μιλανέζικο χριστουγεννιάτικο γλυκό και φέρτε ιταλικό αέρα στην κουζίνα σας.

Yλικά
2 κουταλιές της σούπας ξηρή μαγιά
125ml φλιτζάνι χλιαρό γάλα
150 γραμμάρια μαλακωμένο βούτυρο
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
4 αυγά
1 κουταλιά της σούπας μέλι
125ml πολύ ζεστό γάλα
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
1 κιλό αλεύρι
2 και 1/2 φλιτζάνια ψιλοκομμένα φρούτα glace
1 φλιτζάνι σταφίδες
1 κουταλιά της σούπας γλυκάνισο

Εκτέλεση
1. Σε ένα μικρό μπολ βάλτε το ζεστό γάλα και πασπαλίστε το με τη μαγιά. Καλύψτε το μπολ και αφήστε το να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
2. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατέψτε το μαλακωμένο βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το μέλι, ρίξτε το καυτό γάλα πάνω από το μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς και αφήστε το να ξεκουραστεί μέχρις ότου φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου.
3. Μόλις, λοιπόν, το μείγμα είναι απλά ζεστό προσθέστε τα αυγά, το κονιάκ και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε με ένα μίξερ μέχρι να συνδυαστούν όλα τα υλικά καλά.
4. Κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε μισό από αυτό στο μείγμα. Ανακατέψτε λίγο και προσθέστε τη διαλυμένη μαγιά. Ανακατέψτε πάλι λίγο και προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι. Συνεχίστε την ανάμειξη μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη (μια μαλακή, τρυφερή ζύμη, οπότε αν χρειαστεί, προσθέστε περισσότερο ζεστό γάλα).
5. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να είναι μαλακή, τρυφερή και να μην κολλάει στην επιφάνεια.
6. Τοποθετήστε τη σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ και καλύψτε το με διαφανή μεμβράνη. Αφήστε το να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
7. Αναμίξτε τα γλασαρισμένα φρούτα με το γλυκάνισο.
8. Τοποθετήστε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και πάλι και ζυμώστε ελαφρά ανοίγοντάς την. Μοιράστε στη ζύμη τα γλασαρισμένα φρούτα όσο μπορείτε πιο ομοιόμορφα.
9. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας κυλήστε τη ζύμη με προσοχή, φροντίζοντας να ενσωματωθούν καλά όλα τα γλασαρισμένα φρούτα σε αυτή.
10 Χωρίστε τη σε δύο ή τρία μέρη, ανάλογα με το μέγεθος του panettone που σας ενδιαφέρει να φτιάξετε και τοποθετήστε το κάθε τμήμα σε κυκλικού σχήματος φόρμες 15 εκατοστών περίπου διαμέτρου και 10 εκατοστών ύψους τις οποίες έχετε προηγουμένως βουτυρώσει και αλευρώσει.
11. Για άλλη μια φορά σκεπάστε με μεμβράνη και αφήστε να φουσκώσουν τα panettone σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος.
12. Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί σχίστε το κάθε panettone από πάνω σε σχήμα σταυρού και βουρτσίστε με βούτυρο. Ψήστε στους 170 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αυξήστε τη θερμοκρασία στους 190.
13 Κάθε τόσο ανοίγετε το φούρνο και βουρτσίζετε με βούτυρο τα panettone.
14. Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν.
15. Για να τα διακοσμήσετε φτιάξτε ένα ζελέ και μόλις βράσει, βγάλτε το από τη φωτιά και με ένα μικρό πινέλο βουρτσίστε το γρήγορα πάνω από τα panettone πασπαλίζοντας με γλασαρισμένα φρούτα.