Κρύο κέικ σοκολάτας με μαλακή γέμιση

Κρύο κέικ σοκολάτας με μαλακή γέμιση

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή για κέικ που είναι άκρως υγιεινή και απολαύστε τη μαλακή γέμιση που θυμίζει mousse. Βουτήξτε σε μια σοκολατένια αμαρτία με μόλις 170 θερμίδες ανά μερίδα.

Υλικά
1 και 1/3 φλιτζάνια γλυκόπικρη σοκολάτα ψιλοκομμένη (60-70% περιεκτικότητας σε κακάο)
1/3 φλιτζανιού άγλυκη σκόνη κακάο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για κάθε χρήση
2/3 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι άπαχο ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα
2 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1/8 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο)

Εκτέλεση
1. Βάλτε τη σχάρα του φούρνου στην τρίτη θέση χαμηλά και προθερμάνετε στους 180 βαθμούς.
2. Βάλτε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το κακάο.
3. Σε μια κατσορολίτσα συνδυάστε τα 2/3 φλιτζανιού ζάχαρη, το αλεύρι και το αλάτι και προσθέστε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα συνεχώς για να μην σας καεί το μείγμα μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και βράστε ελαφρά για περίπου δυόμισι λεπτά μέχρι το μείγμα σας να είναι παχύ.
4. Περιχύστε αμέσως το μείγμα του γάλακτος σε αυτό του κακάο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Η ζύμη σας θα είναι αρκετά πηχτή.
5. Προσθέστε τους κρόκους των αυγών και τη βανίλια και ανακατέψτε.
6. Χτυπήστε τα ασπράδια με την κρέμα ταρτάρ με ένα μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές υφές (τα ασπράδια όταν σηκώνετε το μίξερ να κάνουν «μπούκλες» χωρίς να στέκονται).
7. Πασπαλίστε τα ασπράδια με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού ζάχαρης και χτυπήστε πιο δυνατά μέχρι να σκληρύνουν τα αυγά, αλλά πριν στεγνώσουν.
8. Προσθέστε το μείγμα με τα ασπράδια στο σοκολατούχο σιγά σιγά ανακατεύοντας μέχρι να αναμειχθούν πλήρως.
9. Ρίξτε την έτοιμη ζύμη σας σε μια φόρμα για κέικ της οποίας έχετε ψεκάσει τα πλαϊνά με σπρέι ψησίματος και έχετε στρώσει τον πάτο με αντικολλητικό χαρτί.
10. Λειάνετε την επιφάνεια της ζύμης και βάλτε τη φόρμα σε μια μεγαλύτερη.
11. Προσθέστε στη μεγάλη φόρμα ζεστό νερό μέχρι το 1/3 του ύψους της φόρμας του κέικ (σαν μπεν μαρί) και ψήστε στο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι η επιφάνειά του κέικ να κάνει μια μικρή κρούστα.
12. Βγάλτε τις φόρμες από το φούρνο, αφήστε τες να κρυώσουν τελείως και τυλίξτε τη φόρμα με το κέικ με διαφανή μεμβράνη. Καταψύξτε για μια βραδιά (καλύτερα για δύο) και για να σερβίρετε βουτήξτε ένα μαχαίρι σε ζεστό νερό μέχρι να ζεσταθεί, «ξύστε» το κέικ περιμετρικά στα χείλη της φόρμας και αναποδογυρίστε το κέικ πάνω σε ένα πιάτο. Γαρνίρετε όπως επιθυμείτε, ξαναζεστάνετε το μαχαίρι και κόψτε σε κομμάτια καθαρίζοντάς το κάθε φορά.