Γλυκό: σοκολατένιο κέικ πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας

Γλυκό: σοκολατένιο κέικ πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας

Σοκολάτα, πορτοκάλι, σιρόπι και γλάσο σοκολάτας. Ο ιδανικός συνδυασμός για να υποδεχτείτε το φθινόπωρο που έρχεται.

Υλικά
Φλούδα από 3 πορτοκάλια, κομμένη σε φαρδιέςλωρίδες
260 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
300 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα με περιεκτικότητα 70% σε κακάο, ψιλοκομμένη
50 γραμμάρια ψημένες νιφάδες αμυγδάλου
200 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 αυγά
230 γραμμάρια αλεσμένη ψίχα αμύγδαλου
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
200 γραμμάρια σοκολάτα με γεύση πορτοκάλι
60ml κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
1. Βάλτε τη φλούδα πορτοκαλιού σε μια κατσαρολίτσα. Σκεπάστε τη με νερό και αφήστε τη να βράσει. Σουρώστε και ξαναβράστε με τον ίδιο τρόπο άλλες δύο φορές.
2. Στην ίδια κατσαρολίτσα βράστε τη φλούδα μαζί με 110 γραμμάρια ζάχαρης άχνης και 125ml νερό. Μόλις πάρει βράση , αφήστε το σιρόπι σας να δέσει σιγοβράζοντας για 15 λεπτά.
3. Σουρώστε το και μετά πάρτε τη φλούδα πορτοκαλιού, ψιλοκόψτε τη άτσαλα και πασπαλίστε τη με έξτρα ζάχαρη.
4. Βάλε την ψιλοκομμένη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο μπολ. Προσθέστε 150ml βραστό νερό και ανακατέψτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα.
5. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
6. Με ένα μίξερ χτυπήστε τα 150 γραμμάρια βούτυρο με τα υπόλοιπα 150 γραμμάρια ζάχαρης άχνης και το αλάτι.
7. Προσθέστε τα αυγά, ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και στη συνέχεια το μείγμα σοκολάτας.
8. Κοσκινίστε τα αλεσμένα αμύγδαλα και το baking powder και προσθέστε τα στο μείγμα μαζί με τις νιφάδες αμυγδάλου και το ξύσμα πορτοκαλιού που ετοιμάσατε πριν. Ανακατέψτε καλά.
9. Σε μια βουτυρωμένη ελαφρά φόρμα γα κέικ (ή βάλτε αν θέλετε και αντικολλητικό χαρτί) μεταφέρετε το μείγμα με ένα κουτάλι και ψήστε στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 1 ώρα.
10. Αφήστε το να κρυώσει και μετά ξεφορμάρετε.
11. Σε ένα μπεν μαρί ανακατέψτε τη σοκολάτα πορτοκάλι, το υπόλοιπο βούτυρο και την κρέμα γάλακτος μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
12. Απλώστε το σοκολατένιο γλάσο πάνω από το κέικ και αφήστε το να κρυώσει.
13. Ανακατέψτε το σιρόπι πορτοκαλιού που έχετε με το χυμό λεμονιού. Όταν σερβίρετε ραντίστε το κέικ με σιρόπι και στολίστε με σαντιγί προαιρετικά.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό: κέικ με σοκολάτα κουβερτούρα

Γλυκό: κέικ με φιστίκια Αιγίνης

Γλυκό: κέικ με μαύρη, λευκή και γάλακτος σοκολάτα