Kέικ με τζίντζερ, αχλάδια και μαρμελάδα βερίκοκο

Μια υπέροχη φθινοπωρινή συνταγή που θα πλημμυρίσει το σπίτι σας υπέροχα αρώματα.

Υλικά
750 ml (3 φλιτζάνια) νερό
220 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ζάχαρη
Φλούδα 1 λεμονιού
Χυμός 1 λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλα
2 αχλάδια ξεφλουδισμένα, κομμένα στη μέση
225 γραμμάρια (1 και 1/2 φλιτζάνι) κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
200 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) μαύρη ζάχαρη
1 και 1/2 κουταλιά της σούπας τζίντζερ
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
150 γραμμάρια λιωμένο βούτυρο
3 ελαφρά χτυπημένα αυγά
60 ml (1/4 του φλιτζανιού) γάλα
Ζεσταμένη μαρμελάδα βερίκοκο

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε σε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 20 εκατοστών αντικολλητικό χαρτί τόσο στη βάση όσο και στα πλαϊνά της.
2. Τοποθετήστε το νερό, τη ζάχαρη, η φλούδα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το ξύλο κανέλας σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
3. Ανεβάστε τη θερμοκρασία να πάρει μία βάση και μειώστε αμέσως στο χαμηλό. Προσθέστε τα αχλάδια και σκεπάστε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σιγοβράστε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα αχλάδια. Μεταφέρετε τα αχλάδια σε μια βάση και αφήστε τα να κρυώσουν.
4. Αφαιρέστε τον πυρήνα από τα αχλάδια και κόψτε σε φέτες, αφήνοντας όμως το πάνω μέρος άκοπο (φανταστείτε κάτι σαν βεντάλια).
5. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ και την κανέλα σε ένα μπολ. Προσθέστε το βούτυρο, τα αυγά και το γάλα και χτυπήστε καλά. Χύστε το μείγμα στη φόρμα.
6. Στολίστε με τα αχλάδια ανοίγοντας τις φέτες σαν βεντάλια και ψήστε για περίπου 1 ώρα.
7. Αφήστε το κέικ λίγο να κρυώσει, ξεφορμάρετε και βουρτσίστε με την ζεσταμένη μαρμελάδα βερίκοκο.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό: κέικ μαύρης σοκολάτας με γκανάς σοκολάτας

Γλυκό: κέικ με μαύρη, λευκή και γάλακτος σοκολάτα

Γλυκό: αχλάδια ποσέ με κρασί και κανέλα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ