Γλυκό: κέικ πορτοκαλιού με γλάσο πορτοκαλιού

Γλυκό: κέικ πορτοκαλιού με γλάσο πορτοκαλιού

Μια καθαρά χειμωνιάτικη συνταγή για ένα κέικ με πλούσια γεύση και άρωμα πορτοκαλιού.

Υλικά
2 και 1/4 του φλιτζανιού αλεύρι για κέικ
1 και 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
3 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
5 κρόκοι αυγών
1 φλιτζάνι ασπράδια αυγών
1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
3/4 του φλιτζανιού φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ (κρεμόριο)
Για το γλάσο πορτοκαλιού
3 φλιτζάνια άχνη ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας χυμός πορτοκαλιού
1 και 1/2 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1/3 του φλιτζανιού μαλακωμένο βούτυρο

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς.
2. Ανακατέψτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι μαζί σε ένα μπολ και κάντε μια τρύπα στη μέση.
3. Ρίξτε στην τρύπα που φτιάξατε με την παρακάτω σειρά το λάδι, τους κρόκους, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι.
4. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα ασπράδια και την κρέμα ταρτάρ μέχρι να σχηματιστεί μια μαρέγκα με σκληρές αιχμές.
5. Σιγά σιγά σε τέσσερα στάδια χύστε το μείγμα με τους κρόκους των αυγών στην μαρέγκα, ανακατεύοντας κάθε φορά καλά με μια λαστιχένια σπάτουλα.
6. Χύστε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση χωρίς να την βουτυρώσετε.
7. Ψήστε στο φούρνο για 60 με 70 λεπτά.
8. Αφήστε το κέικ ανάποδα να κρυώσει και ξεφορμάρετέ το.
9. Για το γλάσο πορτοκαλιού ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ μέχρι να συνδυαστούν καλά. Αν θέλετε το γλάσο ακόμη πιο πυκνό προσθέστε ζάχαρη, ενώ αν το θέλετε πιο αραιό προσθέστε χυμό πορτοκαλιού.
10. Απλώστε το γλάσο πάνω από το κρύο κέικ.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό: κέικ με τζίντζερ, αχλάδια και μαρμελάδα βερίκοκο

Γλυκό: λαχταριστό κέικ σοκολάτας με γλάσο σοκολάτας

Γλυκό: κέικ λεμονιού με καρύδα