Υπέροχα μελομακάρονα με μανταρίνι

Ο Γιάννης Αποστολάκης* μπαίνει στην κουζίνα ειδικά για το queen.gr

Υλικά
• 250 γρ. χυμό μανταρίνι
• 500 γρ. ηλιέλαιο
• 100 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• 175 ml νερό
• 200 γρ. ζάχαρη
• 8 γρ. κανέλα σκόνη
• 4 γρ. γαρίφαλο
• 4 γρ. μοσχοκάρυδο
• 1 δόση βανίλια
• 4 μανταρίνια ξύσμα
• 1κιλο αλεύρι μαλακό
• 12 γρ. μπέικιν πάουντερ
• 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
• 500 ml νερο
• 1 κιλό ζάχαρη
• 200 γρ. μέλι
• 1 στικ κανέλας


Εκτέλεση
Ρίξτε το χυμό μανταρίνι , το λάδι , το μέλι, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, τη βανίλια, το ξύσμα μανταρίνι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν, το σιμιγδάλι και ανακατέψτε σταυρωτά με προσοχή να μην γίνει η ζύμη σα λάστιχο. Στη συνέχεια πλάστε τα σε μικρά μακρόστενα σχήματα, τα οποία περνάτε από το κόσκινο με τις καρέ κυψέλες πιέζοντας με τα δάχτυλα για να πάρουν το σχήμα της κυψέλης. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 15 με 20 λεπτά. Παράλληλα έχετε έτοιμο το σιρόπι, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 30 περίπου βαθμών (όχι καυτό, αλλά ούτε και κρύο). Αφού ψηθούν τα μελομακάρονα, τα σιροπιάζετε κατευθείαν όσο είναι ακόμη ζεστά. Με μια τρυπητή κουτάλα τα πιέζετε για 15 περίπου δευτερόλεπτα μέχρι να τραβήξουν το σιρόπι και στη συνέχεια τα τοποθετείται σε μια σχάρα να στραγγίξουν. Απλώστε τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε με τριμμένο καρύδι και ξύσμα μανταρίνι .


*Ο Γιάννης Αποστολάκης είναι ο chef και συνιδιοκτήτης του ιταλικού restaurant "Fatto" που βρίσκεται στον Άλιμο (Θουκιδίδου 76)

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ