Υπέροχη κρέμα καραμελέ αρωματισμένη με βανίλια

Υπέροχη κρέμα καραμελέ αρωματισμένη με βανίλια

Πλούσια γεύση καραμέλας σε ένα εκπληκτικό γλύκισμα.

Χειροποίητη κρέμα καραμελέ σε 10 βήματα.

Υλικά
125 ml (1/2 φλιτζάνι) νερό
430 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) ζάχαρη
560 ml (2 και 1/4 του φλιτζανιού) γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
6 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
3 κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλιά της σούπας λικέρ Cointreau

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώστε προσεκτικά διπλωμένη για να χωρέσει μια πετσέτα σε ένα βαθύ ταψί.
2. Βάλτε το νερό και 270 γραμμάρια (1 και 1/4 του φλιτζανιού) ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας καλά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί εντελώς. Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αφήστε το σιρόπι να βράσει χωρίς να ανακατεύετε βουρτσίζοντας περιστασιακά προς τα κάτω με ένα υγρό πινέλο μαγειρικής τα πλαϊνά της κατσαρόλας για 8-10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα χρυσό καραμελέ χρώμα.
3. Ρίξτε την υγρή καραμέλα σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με βάση διαμέτρου 20 εκατοστών. Αφήστε τη φόρμα πάνω στο ταψί με την πετσέτα και αφήστε την καραμέλα να κρυώσει και να σκληρύνει.
4. Ζεστάνετε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά (χωρίς το γάλα να βράσει). Αφήστε το 5 λεπτά να κρυώσει, προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατέψτε.
6. Χτυπήστε σε ένα μεγάλο πυρίμαχο μπολ τα αυγά, τους κρόκους των αυγών, το Cointreau και την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να συνδυαστούν καλά. Σιγά σιγά προσθέστε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς.
7. Σουρώστε το μείγμα με ένα λεπτό σουρωτήρι πάνω από την καραμέλα μες στη φόρμα.
8. Προσθέστε αρκετό ζεστό νερό στο ταψί μέχρι να φτάσει στα μισά της φόρμας και καλύψτε την φόρμα με αλουμινόχαρτο.
9. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς και ψήστε το γλυκό σας για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι ένα μαχαίρι να βγαίνει καθαρό ή με λίγα υπολείμματα κρέμας όταν το τρυπήσετε.
10. Αφαιρέστε τη φόρμα από το ταψί και αφήστε τη για 2 ώρες να κρυώσει. Καλύψτε με διαφανή μεμβράνη και τοποθετήστε τη φόρμα στο ψυγείο για 6 ώρες ή μια ολόκληρη νύχτα. Με ένα αιχμηρό μαχαίρι ξεχωρίστε το γλυκό σας από τα πλαϊνά της φόρμας και αναποδογυρίστε την κρέμα καραμελέ σας σε μια πιατέλα.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκό: σοκολατένιο γλύκισμα με αλμυρή καραμέλα

Γλυκό: μπουκίτσες καραμέλας

Γλυκό: κρέμα καραμελέ