Τάρτα με χουρμάδες και σιρόπι πορτοκαλιού

Τάρτα με χουρμάδες και σιρόπι πορτοκαλιού

Απολαυστική τάρτα με χουρμάδες, κρέμα και σιρόπι πορτοκαλιού αρωματισμένο με κάρδαμο.

Χουρμάδες στρώνονται πάνω σε τραγανή βάση τάρτας, ψήνονται μαζί με κρέμα και σερβίρονται περιχυμένοι με σιρόπι πορτοκαλιού αρωματισμένο με κάρδαμο.

Υλικά
250 γραμμάρια αλεύρι
110 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
110 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
1 αυγό
16 φρέσκοι χουρμάδες, χωρίς τα κουκούτσια, κομμένοι στη μέση
5 κρόκοι αυγών
100 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
450 ml κρέμα γάλακτος
Ξύσμα από τη φλούδα 1 πορτοκαλιού

Για το σιρόπι κάρδαμου
10 λοβοί πράσινου κάρδαμου
Ξύσμα από τη φλούδα 1 πορτοκαλιού
Χυμός από 6 πορτοκάλια
225 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
2-3 κουταλιές της σούπας κονιάκ

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάλτε το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη σε ένα επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε τα. Προσθέστε το βούτυρο και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι το μείγμα σας να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε το αυγό και «δουλέψτε» το μείγμα σας στον επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να έχετε μια ομογενοποιημένη μπάλα ζύμης. Τυλίξτε τη σε διάφανη μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 30 λεπτά. Ανοίξτε τη ζύμη σας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Στρώστε τη ζύμη σας σε μια φόρμα για τάρτα με αφαιρούμενη βάση. Στρώστε από πάνω αντικολλητικό χαρτί και γεμίστε τη με ρύζι ή βαράκια ψησίματος. Ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το ρύζι (ή τα βαράκια) και το αντικολλητικό χαρτί και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά μέχρι η βάση σας να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Στρώστε πάνω από την ψημένη τάρτα σας τους χουρμάδες.
2. Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160 βαθμούς. Χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με την ψιλή ζάχαρη σε ένα μπολ με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε την κρέμα, ανακατέψτε καλά και σουρώστε το μείγμα σας. Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού ανακατέψτε και περιχύστε με το μείγμα σας την τάρτα με τους χουρμάδες. Ψήστε για 30 λεπτά μέχρι το μείγμα σας να πήξει και αφήστε τη να κρυώσει.
3. Στο μεταξύ για να κάνετε το σιρόπι συντρίψτε τους λοβούς του κάρδαμου σε ένα γουδί. Κρατήστε τους σπόρους και βάλτε τους σε ένα τηγάνι μαζί με τα υπόλοιπα υλικά του σιροπιού. Σιγοβράστε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Αφήστε το σιρόπι σας να κρυώσει πριν σερβίρετε μαζί με την τάρτα.