Πανακότα με ψητά δαμάσκηνα

Πανακότα με ψητά δαμάσκηνα

Ένα αυθεντικό ιταλικό γλύκισμα με κρέμα σερβιρισμένο με ψητά δαμάσκηνα αρωματισμένα με βανίλια.

 

Ψήστε δαμάσκηνα και σερβίρετέ τα μαζί με δροσερές πανακότα.

Υλικά
300 ml κρέμα γάλακτος με ζελατίνη και 35% περιεκτικότητα σε λιπαρά
600 ml κρέμα γάλακτος με 20% περιεκτικότητα σε λιπαρά
260 γραμμάρια ψιλή ζάχαρη
2 κλωναράκια βανίλιας, σχισμένα στη μέση
3 φύλλα ζελατίνης (15 γραμμάρια)
500 γραμμάρια σκούρα δαμάσκηνα, κομμένα στα τέσσερα, χωρίς τα κουκούτσια
2 κουταλάκια του γλυκού χυμός λεμονιού

Εκτέλεση
1. Σε μια κατσαρόλα ξύστε τους σπόρους από το ένα κλωναράκι βανίλιας και μαγειρέψτε τους σε χαμηλή φωτιά μαζί με τα ίδιο το κλωναράκι, τα δύο είδη κρέμας γάλακτος και 180 γραμμάρια ζάχαρη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Φέρτε το μείγμα σας σε ήπια βράση και σβήστε το μάτι της κουζίνας.
2. Βάλτε τα φύλλα ζελατίνης σε ένα μπολ με κρύο νερό για 5 λεπτά να μαλακώσουν. Στραγγίξτε τα και προσθέστε τα στο ζεστό μείγμα της κρέμας. Ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν. Πετάξτε το κλωναράκι βανίλιας και μοιράστε το μείγμα σας σε έξι ανοξείδωτα, αλουμινένια φορμάκια (dariole) 150 ml χωρητικότητας το καθένα. Βάλτε τα στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Τοποθετήστε την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα μικρό μπολ και προσθέστε τους σπόρους από το άλλο κλωναράκι βανίλιας (μην το πετάξετε). Ανακατέψτε.
4. Σε ένα ρηχό ταψί βολέψτε τα δαμάσκηνα με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και περιχύστε τα με το χυμό λεμονιού. Πασπαλίστε τα με το μείγμα ζάχαρης-βανίλιας. Κόψτε το δεύτερο κλωναράκι βανίλιας σε κομμάτια (περίπου 2 εκατοστών) και μοιράστε τα ανάμεσα στα δαμάσκηνα. Ψήστε στο φούρνο για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθούν.
5. Αφήστε τα δαμάσκηνά σας να κρυώσουν εντελώς και σερβίρετέ τα μαζί με τις panna cotta.

Διαβάστε επίσης:

Πανακότα με 5 υλικά

Εύκολη σοκολατένια πανακότα