Γλύκισμα με ψητά αχλάδια και cranberries

Γλύκισμα με ψητά αχλάδια και cranberries

H κλασική, γαλλική, ψημένη custard σε μια χειμωνιάτικη έκδοση με cranberries και αχλάδια.

 

Αποξηραμένα cranberries μουλιάζουν σε κρασί και ψήνονται μαζί με ώριμα αχλάδια περιχυμένα με παχιά κρέμα από αυγά, γάλα, ζάχαρη και αλεύρι αρωματισμένη με βανίλια.

Υλικά
3 αυγά, συν 2 επιπλέον κρόκους
1/2 φλιτζάνι (75 γραμμάρια) ψιλή ζάχαρη
30 γραμμάρια αλεύρι , κοσκινισμένο
1 φλιτζάνι (250ml) light γάλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
100 γραμμάρια αποξηραμένα cranberries
1/4 του φλιτζανιού (60 ml) κρασί Port ή Marsala ή λικέρ αχλάδι (Poire William)
2 ώριμα αχλάδια ( ποικιλίας beurre bosc )
2 κουταλιές της σούπας νιφάδες αμυγδάλου

Εκτέλεση
1. Με το μίξερ χτυπήστε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ για 2 λεπτά μέχρι να έχετε ένα παχύ μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι και μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε μαλακά. Συνεχίστε το ανακάτεμα προσθέτοντας το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Αφήστε το για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
2. Στο μεταξύ βάλτε τα cranberries σε ένα μικρό μπολ. Περιχύστε τα με το κρασί ή το λικέρ και αφήστε τα για 30 λεπτά να μουλιάσουν. Στραγγίξτε τα.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώστε ένα ρηχό πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 18 x 26 εκατοσ.
4. Καθαρίστε τα αχλάδια, ξεφλουδίστε τα, κόψτε τα στα τέσσερα και αφαιρέστε τα κουκούτσια. Τακτοποιήστε τα στο σκεύος σας και πασπαλίστε με τα περισσότερα από τα cranberries. Ανακατέψτε το μείγμα των αυγών και περιχύστε με αυτό τα φρούτα σας (δεν θα καλυφθούν πλήρως). Πασπαλίστε με τις νιφάδες αμυγδάλου και ψήστε για 20-25 λεπτά.
5. Το γλυκό σας θα πρέπει να έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και μέσα να είναι κρεμώδες. Βγάλτε το από το φούρνο και αφήστε το για 5 λεπτά να κρυώσει. Πασπαλίστε με τα υπόλοιπα cranberries και με ζάχαρη άχνη και σερβίρετέ το ζεστό. Περιχύστε αν θέλετε τα κομμάτια με το κρασί ή το λικέρ που μουλιάσατε τα cranberries.

Διαβάστε επίσης:

Κέικ με αχλάδια, καρύδια και σταφίδες

Ψημένες κρέμες με άρωμα βανίλιας και μοσχοκάρυδο