Κέικ με σταφιδόψωμο και σοκολάτα

Κέικ με σταφιδόψωμο και σοκολάτα

Μια πρωτότυπη συνταγή για κέικ με σταφίδες, σοκολάτα και πορτοκάλι.

 

Φέτες σταφιδόψωμου, σταφίδες, σοκολάτα και πορτοκάλι συνδυάζονται σε αυτό το υπέροχο κέικ.

Υλικά
145 γραμμάρια (3/4 του φλιτζανιού) σταφίδες
1 και 1/2 κουταλιά της σούπας λικέρ πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός πορτοκάλι
520 γραμμάρια σταφιδόψωμο κομμένο σε φέτες
40 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια καλής ποιότητας μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
5 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
250 ml (1 φλιτζάνι) κρέμα γάλακτος
160 ml (2/3 του φλιτζανιού) γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείψτε ένα τετράγωνο 20 x 20 εκατοσ. ταψάκι (φόρμα) με λιωμένο βούτυρο . Στρώστε του αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
2. Σε ένα μπολ συνδυάστε το λικέρ, τις σταφίδες και το χυμό πορτοκαλιού. Αφήστε τα για 10 λεπτά να «μαριναριστούν» οι σταφίδες.
3. Απλώστε βούτυρο στην 1 πλευρά κάθε φέτας σταφιδόψωμου και κόφτε τες στη μέση κατά μήκος. Στρώστε το 1/3 του σταφιδόψωμου στο ταψάκι σας με τη βουτυρωμένη πλευρά προς τα επάνω. Πασπαλίστε με το μισό από το μείγμα των σταφίδων και τη μισή ποσότητα σοκολάτας. Στρώστε από πάνω τις μισές από τις υπόλοιπες φέτες σταφιδόψωμου και πασπαλίστε με το υπόλοιπο από το μείγμα των σταφίδων και την υπόλοιπη σοκολάτα. Κάντε μια τελευταία στρώση με το υπόλοιπο σταφιδόψωμο.
4. Χτυπήστε ελαφρά μαζί τα αυγά, την κρέμα γάλακτος, το γάλα, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού σε ένα μπολ . Περιχύστε το γλυκό σας με το μείγμα των αυγών και αφήστε το 10 λεπτά να μουλιάσει.
5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 50-55 λεπτά (αν το γλυκό σας ροδίσει πολύ γρήγορα, καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για να μην καεί από πάνω). Αφήστε το να κρυώσει, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη, κόψτε σε τετράγωνα και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Ανάμεικτο κέικ με κακάο

Κεκάκια καρότου με γλάσο κανέλας