Τραγανός μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Τραγανός μπακλαβάς με φιστίκια Αιγίνης

Μια μοναδική παραλλαγή μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης για να ξεκινήσει αύριο η χρονιά γλυκά.

Στρώσεις φύλλων εναλλάξ με φιστίκια και αμύγδαλα περιχύνονται με αρωματισμένο με πορτοκάλι σιρόπι σε αυτήν την συνταγή για μπακλαβά.

Υλικά
430 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) ψιλή ζάχαρη
185 ml (3/4 του φλιτζανιού) νερό
185 ml (3/4 του φλιτζανιού) φρέσκος χυμός πορτοκάλι, σουρωμένος
1 κουταλάκι του γλυκού ανθόνερο πορτοκαλιού
280 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
320 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) ασπρισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
18 φύλλα κρούστας
250 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 21 x 31 εκατοσ. και βάθους 5 εκατοσ. Σε μια κατσαρόλα μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Δυναμώστε τη φωτιά στο υψηλό μέχρι να πάρει το μείγμα σας βράση. Μειώστε στο μέτριο και μαγειρέψτε χωρίς να ανακατεύετε για είκοσι λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μεταφέρετέ το σε ένα πυρίμαχο σκεύος και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Προσθέστε το ανθόνερο πορτοκαλιού και ανακατέψτε.
2. Στο μεταξύ συνδυάστε τα φιστίκια Αιγίνης , τα αμύγδαλα και την κανέλα σε ένα μπολ . Απλώστε τα φύλλα κρούστας σε μια καθαρή επιφάνεια και σκεπάστε τα με μια καθαρή πετσέτα. Από πάνω βάλτε μια υγρή πετσέτα (αυτό θα τα προστατέψει απ΄ το να στεγνώσουν. Βουρτσίστε με βούτυρο ένα φύλλο κρούστας. Διπλώστε το στη μέση και κόψτε το σε οκτώ λωρίδες κατά μήκος. Επαναλάβετε με άλλο ένα φύλλο.
3. Βουρτσίστε ένα φύλλο κρούστας και διπλώστε το στη μέση. Στρώστε το στη βάση του ταψιού αφήνοντας ένα κενό στο ένα άκρο. Κάντε το ίδιο με άλλα τρία φύλλα. Χρησιμοποιήστε τέσσερις από τις κομμένες λωρίδες για να καλύψετε το κενό.
4. Πασπαλίστε με το 1/3 του μείγματος φιστικιού-αμυγδάλου. Συνεχίστε με στρώσεις φύλλου και φιστικιού μέχρι να κάνετε άλλες δύο στρώσεις. Τελειώστε με μια στρώση φύλλου.
5. Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράξτε τον μπακλαβά σε 24 τετράγωνα. Ψήστε στο φούρνο για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Περιχύστε με το σιρόπι. Αφήστε τον μπακλαβά σας στο σιρόπι του για δύο ώρες να κρυώσει εντελώς. Κόψτε σε τετράγωνα και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Παραδοσιακός μπακλαβάς