Κέικ με μήλα και σιρόπι λεμονιού

Κέικ με μήλα και σιρόπι λεμονιού

Μια συνταγή για πρωτότυπο κέικ μήλου με μπαχαρικά και γιαούρτι αρωματισμένο με σιρόπι λεμονιού.

 

Μήλα και μπαχαρικά δίνουν ιδιαίτερη γεύση σε αυτό το κέικ, ενώ το σιρόπι λεμονιού το κάνει να ξεχωρίζει.

Υλικά
55 γραμμάρια (1/4 του φλιτζανιού) καστανή ζάχαρη
150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο, κομμένο σε κομματάκια
2 πράσινα μήλα , αποφλοιωμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα σε κομματάκια
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
220 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ψιλή ζάχαρη
5 αυγά
280 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) γιαούρτι
300 γραμμάρια (2 φλιτζάνια) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλάκια του γλυκού κάρδαμο

Για τα ζαχαρωμένα λεμόνια
3 λεμόνια
220 γραμμάρια (1 φλιτζάνι) ψιλή ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς και λαδώστε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ διαμέτρου βάσης 23 εκατοστών.
2. Μαγειρέψτε σε μια κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη και 50 γραμμάρια βούτυρο ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε τα μήλα και την κανέλα και μαγειρέψτε ανακατεύοντας κατά διαστήματα για 10 λεπτά, μέχρι τα μήλα να είναι μαλακά, αλλά να εξακολουθούν να διατηρούν το σχήμα τους και το μεγαλύτερο μέρος του υγρού να έχει εξατμιστεί. Αφήστε το μείγμα σας να κρυώσει.
3. Με το μίξερ χτυπήστε την ψιλή ζάχαρη και το υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το γιαούρτι και κοσκινίστε το αλεύρι πάνω από το μείγμα. Προσθέστε τη μαγειρική σόδα, το κάρδαμο και μια πρέζα αλάτι και ανακατέψτε με μια μεγάλη κουτάλα-σπάτουλα καλά. Προσθέστε το μείγμα των μήλων και ανακατέψτε.
4. Χύστε το μείγμα σας στην φόρμα και ψήστε για περίπου 50 λεπτά (αν χρειαστεί καλύψτε με χαρτί ψησίματος για να μην σας «αρπάξει» από πάνω).
5. Στο μεταξύ για τα ζαχαρωμένα λεμόνια, κόψτε 2 από αυτά σε φέτες τριών χιλιοστών και αφαιρέστε τα κουκούτσια τους. Σε μια κατσαρόλα βάλτε ένα λίτρο νερό και τα κομμένα λεμόνια. Φέρτε σε ήπιο βρασμό και σιγοβράστε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ψίχα τους να γίνει διαφανής (φροντίστε το νερό απλά να σιγοβράζει). Σε μια άλλη κατσαρολίτσα βάλτε 60 ml (1/4 του φλιτζανιού) νερό και τη ζάχαρη και μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Με μια τρυπητή κουτάλα σουρώστε τις φέτες λεμονιού και προσθέστε τες στο σιρόπι ζάχαρης. Μαγειρέψτε για 5 λεπτά και προσθέστε το ξύσμα από τη φλούδα και το χυμό από το τρίτο λεμόνι. Αφήστε τα σιροπιασμένα λεμόνια σας να κρυώσουν.
6. Βγάλτε το κέικ σας από το φούρνο και περιχύστε το με το μισό σιρόπι. Αφήστε το για 20 λεπτά να ξεκουραστεί και να «ποτίσει».
7. Ξεφορμάρετέ το και γαρνίρετε με τις ζαχαρωμένες φέτες λεμονιού. Κόψτε και σερβίρετε μαζί με γιαούρτι.

Διαβάστε επίσης:

Χειμωνιάτικο κέικ με σταφίδες σε 3 βήματα

Κέικ μπανάνας με γλάσο λευκής σοκολάτας