Γαλλική τάρτα μήλου

Γαλλική τάρτα μήλου

Ένα ιδιαίτερο γλύκισμα με γαλλική προέλευση και πλούσια γεύση κρέμας βανίλιας.

 

Κρέμα βανίλιας απλώνεται πάνω σε σφολιάτα, καλύπτεται με φέτες μήλου και ψήνεται στο φούρνο σε αυτήν τη συνταγή.

Υλικά
3 πράσινα μήλα (granny smith), αποφλοιωμένα, χωρίς κουκούτσια, κομμένα στη μέση και στη συνέχεια σε λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας ψιλή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού
2 κατεψυγμένα φύλλα σφολιάτας, εν μέρει αποψυγμένα
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς κομμάτια φρούτων

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 και 1/2 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
4 κρόκοι αυγών
1/3 του φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη
1/4 του φλιτζανιού κορνφλάουρ
15 γραμμάρια βούτυρο, μαλακωμένο

Εκτέλεση
1. Ξεκινήστε με την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεστάνετε το γάλα με το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αρχίσει να σιγοβράζει (προσοχή μην σας βράσει). Στο μεταξύ χτυπήστε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορνφλάουρ μαζί σε ένα πυρίμαχο μπολ . Σταδιακά προσθέστε στο μείγμα των κρόκων το ζεστό γάλα ανακατεύοντας συνεχώς. Επιστρέψτε το μείγμα σας στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε ανακατεύοντας συνεχώς για 5 λεπτά μέχρι η κρέμα σας να πήξει (προσοχή να μην σιγοβράσει). Απομακρύνετε την κρέμα σας από τη φωτιά, προσθέστε της το βούτυρο και ανακατέψτε. Καλύψτε την με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τη να κρυώσει εντελώς.
2. Σε ένα μπολ βάλτε τα μήλα, πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και περιχύστε τα με τον χυμό λεμονιού. Ανακατέψτε τα. Βουτυρώστε ελαφρά μια ορθογώνια φόρμα για τάρτα διαστάσεων 11,5 x 34 εκατοσ. και βάθους 2,5 εκατοσ. Στρώστε τη σφολιάτα στη βάση και τις πλευρές της φόρμα σας και κόψτε την περίσσεια ζύμης. Τοποθετήστε τη φόρμα σας στην κατάψυξη για 20 λεπτά. Στο μεταξύ προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
3. Απλώστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής πάνω στη σφολιάτα σας και από πάνω απλώστε σε δύο σειρές τις φέτες μήλου επικαλύπτοντας με τη μία την άλλη. Περιχύστε με τυχόν χυμούς και ψήστε την τάρτα σας για 25 λεπτά. Αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήστε για άλλα 20-25 λεπτά μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να χρυσίζουν.
4. Βάλτε την μαρμελάδα μαζί με 3 κουταλάκια του γλυκού νερό σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Φέρτε σε βρασμό ανακατεύοντας συνεχώς. Βουρτσίστε με τη λιωμένη σας μαρμελάδα την ψημένη τάρτα σας. Βάλτε την στο ψυγείο για 2-3 ώρες, κόψτε και σερβίρετε.

Διαβάστε επίσης:

Ταρτάκια με κρέμα πορτοκαλιού

Τάρτα με χουρμάδες και σιρόπι πορτοκαλιού