Παραδοσιακή πίτα γεμιστή με μήλα

Παραδοσιακή πίτα γεμιστή με μήλα

Μια συνταγή για κλασική μηλόπιτα με τραγανή ζύμη και πλούσια γέμιση.

 

Ζύμη τυλίγει μήλα πασπαλισμένα με ζάχαρη και κανέλα σε ένα γλυκό ιδανικό για τελευταίες ημέρες του χειμώνα.

Υλικά
2 και 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/4 του φλιτζανιού ζάχαρη άχνη
165 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κύβους
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας κρύο νερό
6 πράσινα μήλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
χυμός και λεπτοτριμμένη φλούδα 1 λεμονιού
1/3 του φλιτζανιού ψιλή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένα αμύγδαλα

Εκτέλεση
1. Συνδυάστε το αλεύρι, το baking powder, τη ζάχαρη άχνη και το βούτυρο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέστε το ένα αυγό και το νερό και «δουλέψτε» το μείγμα σας μέχρι να γίνει ζύμη προσθέτοντας και άλλο νερό αν χρειαστεί. Ζυμώστε το μείγμα σας σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με τα 2/3 της ζύμης φτιάξτε ένα δίσκο διαμέτρου 10 εκατοσ. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάξτε έναν δίσκο διαμέτρου 6 εκατοσ. Τυλίξτε του δύο δίσκους ξεχωριστά με λαδόκολλα και βάλτε τους στο ψυγείο για 30 λεπτά.
2. Ξεφλουδίστε τα μήλα, αφαιρέστε τον πυρήνα τους και κόψτε τα σε λεπτές φέτες. Βάλτε τα σε ένα μπολ μαζί με την κανέλα, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τη μισή ποσότητα ζάχαρης. Ανακατέψτε καλά.
3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώστε με τον πλάστη τον μεγάλο δίσκο ζύμη σας μέχρι να φτάσει τα 26 εκατοστά σε διάμετρο. Απλώστε τον σε μια φόρμα για τάρτα διαμέτρου 23 εκατοσ. με αποσπώμενη βάση. Πασπαλίστε με τα αλεσμένα αμύγδαλα και με το μείγμα μήλων.
4. Ανοίξτε τον δεύτερο δίσκο ζύμη σας στα 23 εκατοστά (διάμετρο) με τον πλάστη. Απλώστε τον πάνω από τα μήλα και ενώστε τις άκρες των δύο κομματιών ζύμης μεταξύ τους. Κόψτε τυχούσα περίσσεια ζύμης. Χτυπήστε το αυγό και βουρτσίστε με αυτό την πίτα σας. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη ζάχαρη, βάλτε την πίτα σας στο φούρνο και ψήστε για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε με κρέμα γάλακτος.

Διαβάστε επίσης:

Μυρωδάτη μηλόπιτα με κανέλα

Γεμιστή πίτα με μήλα και φραγκοστάφυλα