Κέικ με δαμάσκηνα (όπως δεν τα έχετε ξαναφάει)

Κέικ με δαμάσκηνα (όπως δεν τα έχετε ξαναφάει)

Ένα γλύκισμα που σερβίρεται ιδανικά ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου με παγωτό.

 

Μια εύκολη συνταγή που θέλει λίγη προσοχή στο ψήσιμο. Αν δεν αγαπάτε τα δαμάσκηνα αντικαταστήστε τα με άλλα φρούτα της αρεσκείας σας.

Υλικά
175 γραμμάρια σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 του φλιτζανιού καστανή ζάχαρη
800 γραμμάρια δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση, χωρίς τα κουκούτσια
1 φλιτζάνι ψιλή ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζάνι αμυγδαλόσκονη (αμύγδαλα τριμμένα)
1 και 1/ 2 φλιτζάνι κοσκινισμένο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και λαδώστε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα (ή ένα πυρίμαχο σκεύος) βάθους 6 εκατοσ. τουλάχιστον και διαμέτρου 22 εκατοσ. Στρώστε της αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στη βάση.
2. Λιώστε 50 γραμμάρια βούτυρο και περιχύστε τη βάση της φόρμας σας. Πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και τοποθετήστε τα δαμάσκηνα.
3. Με το μίξερ σε ένα μπολ χτυπήστε το υπόλοιπο βούτυρο (125 γραμμάρια) μαζί με την ψιλή ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας σε υψηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά. Προσθέστε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
3. Προσθέστε το αλεύρι και την αμυγδαλόσκονη και με ένα μεγάλο μεταλλικό κουτάλι ανακατέψτε καλά. Απλώστε τη ζύμη σας πάνω από τα ομοιόμορφα στρωμένα δαμάσκηνα και ισιώστε από πάνω την επιφάνεια.
4. Ψήστε για 50 λεπτά περίπου. Αφήστε το κέικ σας 10 λεπτά να κρυώσει και ξεφορμάρετέ το ανάποδα σε μια πιατέλα. Σερβίρετέ το με παγωτό βανίλια ή σαντιγί.

Διαβάστε επίσης:

Πανακότα με ψητά δαμάσκηνα

Ψητά δαμάσκηνα με κανέλα και γιαούρτι