Αφράτο κέικ λεμόνι με γιαούρτι

Αφράτο κέικ λεμόνι με γιαούρτι

Αγαπημένο μικρών και μεγάλων! 

Αφράτο και πεντανόστιμο, είναι ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι αλλά και ενα γλυκάκι για τα παιδιά, για το πρωινό τους ή ως σνακ στο σχολείο.

Εδώ θα βρείτε μια παραλλαγή με γιαούρτι που κάνει το μείγμα του κέικ ακόμα πιο αφράτο ενώ συνοδεύεται και από ένα απλό σιρόπι με άρωμα λεμόνι, αν θέλετε να κάνετε το κέικ σας λίγο πιο υγρό και... αμαρτωλό!

Θα χρειαστείτε

3 αυγά

220 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Χυμός από 2 λεμόνια (σουρωμένος)

2 κουτ. ξύσμα λεμονιού

300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο

280 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

125 ml ηλιέλαιο

Για το σιρόπι λεμονιού

Φλούδα από 2 λεμόνια, καθαρισμένη εντελώς από το λευκό εσωτερικό, και κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες

110 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

80 ml χυμό λεμονιού

Πώς θα το ετοιμάσετε

- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180º Κελσίου. Βουτυρώστε το εσωτερικό μιας φόρμας για κέικ και "ντύστε" τον πάτο αλλά και τα πλαϊνά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

- Χτυπήστε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 4 λεπτά ή μέχρι να πάρετε ένα ανοιχτόχρωμο, κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και το ξύσμα και συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό.

- Προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι, το γιαούρτι και το ηλιέλαιο και συνεχίστε το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Ρίξτε το στη φόρμα και ψήστε το για 45 λεπτά- θα καταλάβετε πως το κέικ σας είναι έτοιμο βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα- θα πρέπει να βγει στεγνή απο το κέικ. Αν επιλέξετε να μην το σιροπιάσετε, μπορειτε να το πασπαλίσετε με ένα σύννεφο από ζάχαρη άχνη- αλλιώς, προχωρήστε στα επομενα βηματα.

- Αν θέλετε να σιροπιάσετε το κέικ λεμονιού: βάλτε την κομμένη φλούδα σε ένα κατσαρολάκι με νερό και βράστε τη για 1 λεπτό. Στραγγίξτε και φυλάξτε τη φλούδα. Στο ίδιο κατσαρολάκι, ρίξτε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και 2 κουταλιές νερό και βράστε το σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Βραστε το για 3 λεπτά ή μέχρι να δέσει το σιρόπι, και ρίξτε τις λεπτές λωρίδες της φλούδας λεμονιού.

- Χρησιμοποιώντας ένα καλαμάκι για σουβλάκια, κάντε αρκετές τρύπες στο κέικ σας. Ρίξτε το μισό καυτό σιρόπι στο κέικ, αφήστε το να το απορροφήσει και προσθέστε λιγο ακόμα, ελέγχοντας ποσο απορροφάει ώστε να μην "μουλιάσει". Αφήστε το κέικ στη φορμα για μισή ώρα και στη συνέχεια βγάλτε το, ρίξτε λιγο ακόμα σιρόπι αν θέλετε και σερβίρετε με δροσερό στραγγιστο γιαούρτι.

* Η συνταγή είναι από το site www.taste.com.au