Υγιεινά και πεντανόστιμα muffins με μύρτιλο και βρώμη

Υγιεινά και πεντανόστιμα muffins με μύρτιλο και βρώμη

Είναι muffins, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκίσματα στον κόσμο. Είναι ζεστά και αφράτα, ό,τι πρέπει δηλαδή για χειμώνα. Είναι πολύ εύκολα στην παρασκευή τους. Και είναι και πέρα για πέρα υγιεινά. Ειλικρινά, αυτή η συνταγή «πουλιέται» από μόνη της.

Υλικά
1 2/3 κούπες βρώμη
2/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα αλεύρι ολικής αλέσεως
3/4 κούπας καστανή ζάχαρη
2κ.γ. κανέλα
1κ.γ. baking powder
1κ.γ. baking soda
3/4κ.γ. αλάτι
1 1/2 κούπες βουτυρόγαλα χαμηλό σε λιπαρά
1/4 κούπας λάδι canola
2κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2 μεγάλα αυγά
2 κούπες παγωμένα μύρτιλα (blueberries)
2κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
λίγο ελαιόλαδο
2κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200C.
2. Βάλτε τη βρώμη στο multi και αλέστε την καλά μέχρι να γίνει σκόνη. Βάλτε τη σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Μετρήστε τα αλεύρια και ρίξτε τα μαζί με τα υπόλοιπα 5 υλικά (μέχρι και το αλάτι) στο μπολ με τη βρώμη. Ανακατέψτε καλά και ανοίξτε μια τρύπα στη μέση του μείγματος.
4. Αναμείξτε το βουτυρόγαλα με τα υπόλοιπα 3 υλικά (μέχρι και τα αυγά) και προσθέστε το μείγμα σε αυτό των αλευριών. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
5. Τέλος, προσθέστε τα μύρτιλα με τις 2κ.σ. αλεύρι και «διπλώστε» τα στο μείγμα με μια σπάτουλα. Μοιράστε το μείγμα σε ίσα μέρη σε 16 φόρμες για muffin, τις οποίες θα έχετε αλείψει πριν με λίγο ελαιόλαδο. Πασπαλίστε τη κάθε μία με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη στο τέλος και ψήστε τα muffins στους 200C για 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν τόσο ώστε όταν τα πιέζετε με το δάχτυλο απαλά στη κορυφή να «αναπηδάνε». Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε.