Φανταστικά σουηδικά κεφτεδάκια

Φανταστικά σουηδικά κεφτεδάκια

Σουηδική συνταγή από τα χεράκια σας.

Από τα πιο δημοφιλή πιάτα της σουηδικής γαστριμαργικής κουλτούρας, πολύ εύκολο και διαφορετικό. Αυτά δεν είναι άλλωστε και ένας από τους βασικότερους λόγους που θέλουμε να πηγαίνουμε συνέχεια στο IKEA; Έλα, παραδεχτείτε το. Δείτε παρακάτω πώς μπορείτε να τα φτιάξετε μόνοι σας και να ξετρελάνετε τους πάντες.

Υλικά
2 φέτες φρέσκο λευκό ψωμί
1/4 του φλιτζ. γάλα
3κ.σ. βούτυρο
1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 κ.γ. αλάτι
300γρ. μοσχαρίσιο κιμά
300γρ. χοιρινό κιμά
2 κρόκους αυγού
1/2κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
1/4κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1/4 φλιτζ. αλεύρι
3 φλιτζ. ζωμό βοδινού
1/4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 100C. Κόψτε το ψωμί σε κομμάτια και βάλτε το σε μπολ. Ρίξτε μέσα το γάλα.
2. Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε μια κουταλιά βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και λίγο αλάτι και αφήστε το λιγάκι μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια.
3. Προσθέστε τον κιμά, τα αυγά, το αλάτι, τα μυρωδικά και τα κρεμμύδια στο ψωμί και το γάλα, και χτυπήστε τα όλα στο μίξερ για ένα με δύο λεπτά, στη μεσαία ταχύτητα.
4. Πλάστε κεφτεδάκια και βάλτε τα στο τηγάνι με το βούτυρο. Αφήστε τα πάνω από μέτρια φωτιά για περίπου 7-10 λεπτά, γυρνώντας τα ανά τακτά διαστήματα. Στη συνέχεια βάλτε τα σε ένα πυρίμαχο πιάτο και στον προθερμασμένο φούρνο για να παραμείνουν ζεστά.
5. Σε ένα τηγάνι, ρίξτε το αλεύρι και βάλτε το στο μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το ζωμό του βοδινού κρέατος και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι η σος να πήξει. Προσθέστε σταδιακά και την κρέμα γάλακτος. Βγάλτε τα κεφτεδάκια απ' το φούρνο και σερβίρετε με τη σος που ετοιμάσατε.