Τουρλού, γνωστό και σαν Μπριάμ

Τουρλού, γνωστό και σαν Μπριάμ

Σοφαγάδα ή συμπεθεριό ή τουρλού ή μπριάμ. Διάφορα ονόματα, η νοστιμιά η ίδια.

Υλικά
1 - 2 μελιτζάνες μεγάλες
3 - 4 μικρά κολοκυθάκια
2 - 3 πιπεριές
2 φρέσκιες, ώριμες, ντομάτες
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μεγάλη πατάτα κομμένη σε ροδέλες
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο (προαιρετικά)
μια χούφτα μαϊντανό
1 - 2 κουταλιές πελτέ ντομάτας
αλάτι
πιπέρι
½ περίπου κούπα ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ξεκινάμε κόβοντας τα λαχανικά σε κύβους, σχετικά χοντρούς. Σε ένα άνετο τηγάνι βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε, αφού αλατοπιπερώσετε τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες, το καρότο, τις πιπεριές και το σκόρδο.
Σε ένα πυρέξ ταψί βάζετε το κρεμμύδι, ωμό, και από πάνω ρίχνετε τα σωταρισμένα λαχανικά, τις πατάτες και την ντομάτα. Διαλύετε τον πελτέ σε νερό και τον προσθέτουμε και αυτόν στο ταψί, αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε και επιπλέον νερο.

Ψήνετε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά. Στον μισό χρόνο ρίχνετε μια ματιά, μήπως και έχουν στεγνώσει τα υγρά του και ανακατεύετε μια φορά.
Διακοσμείτε με λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο (αν σας αρέσει).

Tip
Αν θελήσετε να δώσετε μια κρητική "απόχρωση" μπορείτε να προσθέσετε και μια χούφτα ξινόχοντρο, απλώς ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό.