Πρωτοχρονιάτικη τυρόπιτα Αγράφων: η νοστιμιά της δεν περιγράφεται!

Πρωτοχρονιάτικη τυρόπιτα Αγράφων: η νοστιμιά της δεν περιγράφεται!

Με Flora Soft με βούτυρο, φυσικά

Αν σκαρώνετε ήδη στο μυαλό σας το μενού της Πρωτοχρονιάς, κρατήστε αυτή τη συνταγή για δύο λόγους: γιατί είναι μια τυρόπιτα αλλιώτικη και γιατί είναι τόσο νόστιμη- το Flora Soft με βούτυρο κάνει θαύματα- που θα κάνει τους καλεσμένους σας να παραμιλάνε!

Θα χρειαστείτε

6 χωριάτικα φύλλα για πίτες
1 κιλό φιλέτο χοιρινό μπούτι ή σπάλα (κομμένο σε κύβους)
1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 λίτρο ζωμός κρέατος Knorr
300 γρ. γλυκός τραχανάς
3 φλιτζ. τσαγιού γάλα
4 μεγάλα αυγά
500 γρ. τυρί φέτα ή ανθότυρο
1 κουτ. σούπας πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
1 φλιτζ. τσαγιού Flora με 1/4 βούτυρο σε αλουμινόχαρτο (λιωμένο)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς θα την ετοιμάσετε:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε το κρέας στην κατσαρόλα και το ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τον ζωμό, το καγιέν και αλατοπιπερώνουμε ανάλαγα με τη γεύση μας.


Αφήνουμε το κρέας να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει για 45 λεπτά περίπου. Στραγγίζουμε το κρέας, το ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και κρατάμε τον ζωμό του στην άκρη. Θα πρέπει να είναι περίπου 11/2 (δείκτης) φλιτζάνι, αλλιώς συμπληρώνουμε με νερό.
Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, βράζουμε το γάλα και μαγειρεύουμε τον τραχανά μέχρι να απορροφήσει τελείως το γάλα. Σε αυτό το διάστημα ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσει.


Αδειάζουμε τον τραχανά στο μπολ με το κρέας και προσθέτουμε το τυρί και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα. Ανακατεύουμε καλά.
Απλώνουμε ένα φύλλο στον πάγκο της κουζίνας μας και το αλείφουμε με λίγο Flora. Απλώνουμε το 1/6 από τη γέμιση κατά μήκος πάνω στο φύλλο αφήνοντας λίγο περιθώριο δεξιά και αριστερά. Διπλώνουμε τις άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό.

Τοποθετούμε το ρολό σε μακρόστενο ταψί αλειμμένο με λίγο Flora και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση. Δεν ξεχνάμε επίσης, να τοποθετήσουμε και το φλουρί σε κάποια από τα ρολά της πίτας μας, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο.


Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο Flora και τη βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο. Την ψήνουμε στους 180οC για 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της. Τη βγάζουμε από τον φούρνο και την περιχύνουμε με τον ζωμό. Την ξαναψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά και να απορροφήσει τα υγρά.