Αφράτες τηγανίτες πατάτας στο φούρνο

Αφράτες τηγανίτες πατάτας στο φούρνο

Ένα, απλώς, συγκλονιστικό φαγητό και πολύ πιο υγιεινό από την τηγανιτή εκδοχή του. Αυτές οι πατατοτηγανίτες θα λατρευτούν από μικρούς και μεγάλους, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με, σχεδόν, τα πάντα.

Υλικά (για 16 τηγανίτες)

3 μεγάλες πατάτες
3 κοτσάνια από φρέσκα πράσινα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λωρίδες
1 με 2 πιπεριές Jalapeno, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
3/4 με 1 κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
1 κούπα τριμμένη φρυγανιά
καπνιστό τσένταρ, τριμμένο
αγγουράκια τουρσί
ψιλοκομμένο πράσινο κρεμμυδάκι

Εκτέλεση
1. Βάλτε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, καλύψτε τις με νερό και ρίξτε αρκετό αλάτι. Αφήστε τις να βράσουν σε υψηλή φωτιά και μόλις πάρουν βράση χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρέψτε τις μέχρι να γίνουν τόσο μαλακές ώστε να τρυπιούνται με πιρούνι -περίπου 15 με 20 λεπτά. Στραγγίξτε τις.
2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220C και λαδώστε ελαφρά ένα ταψί.
3. Κόψτε τις πατάτες σε μικρότερα κομμάτια. Βάλτε ένα πρες πουρέ (το ειδικό εργαλείο που λιώνει τις πατάτες) πάνω από ένα μπολ και πιέστε τις πατάτες, βάζοντας λίγες λίγες κάθε φορά.
4. Αναμείξτε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, το αλάτι και το πιπέρι μαζί με τον πουρέ πατάτας, δοκιμάστε το για να δείτε αν θέλει παραπάνω πιπέρι/αλάτι και έπειτα προσθέστε στο μείγμα το αυγό και τη φρυγανιά, μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
5. Πάρτε σχεδόν 1/4 κούπας από τη ζύμη, πλάστε την στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ και πιέστε την με την παλάμη σας για να δημιουργήσετε μια μικρή τηγανίτα. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
6. Απλώστε όλες τις τηγανίτες στο ταψί και ψήστε τις για 12 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν. Αναποδογυρίστε τις, πασπαλίστε τις με μια γενναία ποσότητα τυριού τσένταρ και ψήστε τις για άλλα 8 λεπτά ή μέχρι το τυρί να λιώσει. Βγάλτε τις από το φούρνο και σερβίρετέ τις ζεστές.