Οι πιο νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές για βασιλόπιτα από το βούτυρο FLORA

Γωγώ Φούντα
Οι πιο νόστιμες και πρωτότυπες συνταγές για βασιλόπιτα από το βούτυρο FLORA

Φέτος πρωτοτυπήστε και αφήστε τις καλύτερες εντυπώσεις!

Η Βασιλόπιτα είναι η πρωταγωνίστρια των γιορτών και φυσικά της Πρωτοχρονιάς, μιας και σε κάθε σπίτι κόβεται μία για να πάει καλά η χρονιά! Αν έχετε συνηθίσει να φτιάχνετε τη βασιλόπιτά σας με τον παραδοσιακό τρόπο το βούτυρο FLORA σας βοηθάει φέτος να πρωτοτυπήσετε και να δοκιμάσετε κάτι νέο και φυσικά πεντανόστιμο. Δείτε τις συνταγές που προτείνουν σε συνεργασία με την foodstylist και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής, Αντωνία Κατή παρακάτω και καλή σας επιτυχία!

1. Αρωματική βασιλόπιτα με ξηρούς καρπούς

Της Αντωνίας Κατή
(foodstylist& συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Χρόνος προετοιμασίας: 45΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά για 8-10 άτομα

1 Flora με 1/4 βούτυρο στο αλουμινόχαρτο (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουτ.γλυκού baking powder
5 αυγά
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 βανίλιες
250 γρ. γιαούρτι
Ξύσμα και χυμός1 πορτοκαλιού
Ξύσμα 1 λεμονιού
1 πακέτο «σταγόνες» σοκολάτα υγείας
3/4 φλιτζ. τσαγιού χοντροκομμένα καρύδια
1 ποτηράκι κρασιού λικέρ βύσσινο (χλιαρό)
1 φλιτζ. τσαγιού μήλο (τριμμένο από τη χοντρή πλευρά του τρίφτη)
1/2 φλιτζ. τσαγιού σταφίδες ξανθές
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο

Για το γλάσο
11/2(δείκτης) φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
Λίγες σταγόνες χυμός λεμονιού
Χρωματιστή ζάχαρη για το ντεκόρ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Αλείφουμε το ταψί με λίγο Flora και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Περιχύνουμε τις σταφίδες με το ζεστό λικέρ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν.

Ρίχνουμε το Flora στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μίγμα. Προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά, το άρωμα βανίλιας, την κανέλα, το γαρίφαλο και τα ξύσματα.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γιαούρτι, το μήλο και τον χυμό πορτοκαλιού. Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο - λίγο το αλεύρι, ανακατεμένο με το μπέικιν. Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε τις σταφίδες, τη σοκολάτα και τα καρύδια. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.

Αδειάζουμε το μίγμα σε στρογγυλό ταψί, ρίχνουμε το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο και ψήνουμε την πίτα μας στους 180οCγια 55-60 λεπτά περίπου. Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε την πίτα να κρυώσει καλά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το γλάσο: ανακατεύουμε την άχνη με λίγο χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές πυκνό μίγμα. Απλώνουμε το γλάσο πάνω από την πίτα και διακοσμούμε με χρωματιστή ζάχαρη. Αφήνουμε το γλάσο να στεγνώσει καλά πριν κόψουμε την πίτα μας.

2. Ηπειρώτικη βασιλόπιτα με σύκα & τυρί

Της Αντωνίας Κατή
(foodstylist& συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Χρόνος προετοιμασίας:50 – 60'
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά για 8-10 άτομα

500 γρ. φύλλο κρούστας
1/2 κιλό ανθότυρο ή μυζήθρα ανάλατη
4 αυγά (ελαφρά χτυπημένα)
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. σούπας κανέλα
1/2 κουτ. σούπας γαρίφαλο σκόνη
250 γρ. ξερά σύκα (ψιλοκομμένα)
200 γρ.σταφίδα ξανθή
200 γρ. σταφίδα μαύρη
2 φλιτζ. τσαγιού Flora με 1/4 βούτυρο στο αλουμινόχαρτο (λιωμένο)

Θρυμματίζουμε σε βαθύ μπολ το τυρί και το αναμιγνύουμε με τα χτυπημένα αυγά.

Σε άλλο μπολ αναμιγνύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες και τα σύκα. Αλείφουμε το ταψί με λίγο Flora και απλώνουμε 2 φύλλα αλειμμένα επίσης με Flora. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με λίγο από το μίγμα των τυριών και λίγη ποσότητα από το μίγμα των αποξηραμένων φρούτων.

Σκεπάζουμε με άλλο φύλλο αλείφουμε με λίγο Flora και πασπαλίζουμε με τυρί και ξηρά φρούτα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα μίγματα του τυριού και των ξηρών φρούτων, χωρίς να ξεχνάμε να αλείφουμε με Flora το κάθε φύλλο. Δεν ξεχνάμε, επίσης, να τοποθετήσουμε και το φλουρί τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτοσε κάποια από τη στρώση μας. Κρατάμε 2 φύλλα για να σκεπάσουμε την πίτα μας. Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο Flora, τη ραντίζουμε με λίγο νερό και τη χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε την πίτα μας σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οCγια 1 ώρα περίπου.

3. Βασιλόπιτα με φύλλο κρούστας & ξηρούς καρπούς

Της Αντωνίας Κατή
(foodstylist& συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής)

Χρόνος προετοιμασίας: 1 ώρα
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 10΄
Υλικά για 8-10 άτομα

1 πακέτο φύλλο κρούστας
21/2 (δείκτης) φλιτζ. τσαγιού Flora με 1/4 βούτυρο σε αλουμινόχαρτο (λιωμένο)

Για τη γέμιση
21/2 (δείκτης) φλιτζ.τσαγιού καρύδια (χονδροαλεσμένα)
21/2 (δείκτης) φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα (ξεφλουδισμένα και χονδροαλεσμένα)
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα (σκόνη)

Για την επικάλυψη
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο με λίγο νερό

Για το σιρόπι
3 φλιτζ. τσαγιού νερό
21/2 (δείκτης) φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
Χυμός1/2 λεμονιού
Φλούδα 1/2 λεμονιού

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC και αλείφουμε με λίγο Flora ένα στρογγυλό ταψί. Ρίχνουμε σε βαθύ μπολ όλα μαζί τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε. Ανοίγουμε τα φύλλα στον πάγκο μας και κρατάμε στην άκρη 3 φύλλα. Απλώνουμε άλλα 3 φύλλα στο ταψί αλειμμένα καλά με Flora. Πασπαλίζουμε το τελευταίο φύλλο με λίγη ποσότητα από τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλο φύλλο. Ξαναρίχνουμε λίγη από τη γέμιση και συνεχίζουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και η γέμιση. Σε κάποιες από τις στρώσεις βάζουμε και το φλουρί, τυλιγμένο σε λίγο αλουμινόχαρτο. Σκεπάζουμε την πίτα με τα φύλλα που κρατήσαμε στην άκρη, χωρίς να ξεχάσουμε να τα αλείψουμε κι αυτά με Flora. Τέλος, αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με το αυγό και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.

Την ψήνουμε στους 180⁰C για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά. Την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 10 λεπτά. Σιροπιάζουμε την πίτα μας με ζεστό σιρόπι.