St. Patrick’s Day: Φτιάξτε παραδοσιακές ιρλανδικές πίτες από πατάτα και γιορτάστε το!

St. Patrick’s Day: Φτιάξτε παραδοσιακές ιρλανδικές πίτες από πατάτα και γιορτάστε το!

Γιατί οι Ιρλανδοί δεν ξέρουν μόνο από ποτό αλλά και από εξαιρετικό φαγητό.

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου σήμερα, μεγάλη η χάρη του, και στην Ιρλανδία έχουν ήδη ανοίξει τα βαρέλια με τις μπίρες από το πρωί. Ναι, εντάξει, η St. Patrick's Day ουδεμία σχέση έχει με τα ελληνικά έθιμα, αλλά γιατί να μη περάσουμε και εμείς καλά σε μια τόσο διασκεδαστική γιορτή; Απόψε λοιπόν, μαζέψτε την παρέα στο σπίτι, γεμίστε το ψυγείο με McFarland και Guinness και σερβίρετε αυτές τις υπέροχες, παραδοσιακές ιρλανδικές πίτες από πατάτα (ονομάζονται farls, από τη λέξη fardel που σημαίνει «τέσσερα κομμάτια»). Χαρούμενη Ημέρα του Αγίου Πατρικίου!

Υλικά
4 μεσαίες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
1 πρέζα αλάτι
1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
1κ.σ. λιωμένο βούτυρο

Εκτέλεση
1. Βάλτε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, καλύψτε τις με νερό και αφήστε τις να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Αφού πάρουν μια βράση, αφήστε τις να σιγοβράζουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν (περίπου για 20 λεπτά). Κλείστε το μάτι, στραγγίξτε τις, ξαναβάλτε τις στη κατσαρόλα και αφήστε τις να στεγνώσουν πάνω στο ζεστό μάτι. Έπειτα λιώστε τις με ένα πιρούνι ή το ειδικό εργαλείο, μέχρι να γίνουν πουρές.
2. Βάλτε τον πουρέ σε ένα μπολ. Ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και το λιωμένο βούτυρο και ανακατέψτε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.
3. Αλευρώστε καλά μια επιφάνεια και ζυμώστε το μείγμα απαλά. Η ζύμη πρέπει να γίνει κολλώδης. Απλώστε την με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 1 δάχτυλου και κόψτε την σε 4 τριγωνικά κομμάτια.
4. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι ένα βαθύ τηγάνι και ψήστε τις πίτες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν χρώμα. Αλατίστε τις ελαφρά και σερβίρετέ τις ζεστές.