Το τέλειο καλαματιανό ελιόψωμο σε 4 κινήσεις

Μια απίστευτη, παραδοσιακή λιχουδιά που μπορεί να δημιουργήσει λαχταριστούς συνδυασμούς.

Είτε το αλείψετε με βούτυτο, είτε το συνοδέψετε με τυρί και αλλαντικά, είτε ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας, αυτό το ελιόψωμο σίγουρα θα σας ενθουσιάσει με την υφή και τη γεύση του.

Υλικά
1κ.σ. ελαιόλαδο
1 κούπα ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1κ.γ. σόδα μαγειρικής
1/2κ.γ. αλάτι
1 κούπα ξινόγαλα χαμηλό σε λιπαρά

2κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
2 μεγάλα ασπράδια αυγών
1/4 κούπας καθαρισμένες ελιές καλαμών, ψιλοκομμένες
1κ.σ. φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175C.
2. Ζεστάνετε το λάδι σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι και σοτάρετέ το για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Αφήστε το στην άκρη.
3. Κοσκινίστε το αλεύρι. Αναμείξτε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε ένα μπολ και φτιάξτε μια λακούβα στη μέση. Αναμείξτε το ξινόγαλα, το βούτυρο και τα ασπράδια με ένα σύρμα. Ρίξτε το μείγμα μέσα στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε μέσα το κρεμμύδι, τις ελιές και τη ρίγανη.
4. Ρίξτε το μείγμα μέσα σε μια φόρμα για κέικ, την οποία θα έχετε λαδώσει ελαφρώς πριν, και ψήστε το για 45' στους 175C ή μέχρι το μαχαίρι να βγαίνει καθαρό από μέσα. Αφήστε το ψωμί να κρυώσει για 10 λεπτά πριν το βγάλετε από τη φόρμα και έπειτα αφήστε το να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρετε.

COMMENTS

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ