Φτιάξτε μόνες σας λαχταριστό, αφράτο τσουρέκι με δενδρολίβανο

Φτιάξτε μόνες σας λαχταριστό, αφράτο τσουρέκι με δενδρολίβανο

Γιατί τι είναι το Πάσχα χωρίς τσουρέκια;

Καλή η νηστεία, καλή η μαγειρίτσα, καλά τα κόκκινα αβγά, καλά και τα αρνιά, αλλά παιδιά το ξέρετε, όλοι περιμένουμε το Πάσχα για να πέσουμε με τα μούτρα στα λαχταριστά τσουρέκια χωρίς τύψεις (καλά, περίπου χωρίς). Φέτος, λοιπόν, λέμε να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας μοσχομυριστό και αφράτο τσουρεκάκι! Θέλετε να μας κάνετε παρέα;

Υλικά
1/2κ.σ. φύλλα ξερού δενδρολίβανου, ελαφρώς θρυμματισμένα
1 πακέτο ξηρή μαγιά
1κ.γ. αλάτι
1-1/4 κούπας ζεστό νερό
1/2κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κούπες αλεύρι με μεγάλο ποσοστό γλουτένης
1 ασπράδι αβγού
1κ.σ. κρύο νερό

Εκτέλεση
1. Στο μπολ του μίξερ ανακατέψτε το δενδρολίβανο, τη μαγιά, το αλάτι, το νερό και το ελαιόλαδο μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Προσθέστε τις 2 κούπες αλεύρι και προσθέστε όσο από το υπόλοιπο έμεινε μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά πηχτή και να κολλάει στο μίξερ.
2. Ακουμπήστε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε την για 8 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο αλεύρι αν χρειάζεται, μέχρι να γίνει απαλή και να μην κολλάει. Βάλτε την σε ένα λαδωμένο μπολ και αναποδογυρίστε την ώστε να λαδωθεί παντού. Καλύψτε την με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε την να φουσκώσει για 1 ώρα σε ζεστό, χωρίς υγρασία σημείο.
3. Βάλτε τη ζύμη πάλι σε μια καθαρή επιφάνεια και ζυμώστε την για 5 λεπτά. Χωρίστε την σε 3 ίσα μέρη και αφήστε την να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Λαδώστε ένα αντικολλητικό χαρτί και «ρολάρετε» πάνω του κάθε κομμάτι της ζύμης σχηματίζοντας ένα παχύ κορδόνι. Πλέξτε τα κορδόνια μεταξύ τους και ενώστε τις άκρες. Καλύψτε το τσουρέκι με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε το να φουσκώσει για 45 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος, σε ζεστό περιβάλλον.
4. Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε με ένα πιρούνι το ασπράδι του αβγού με το κρύο νερό. Αλείψτε με το μείγμα το τσουρέκι και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C για μισή ώρα ή μέχρι το τσουρέκι να πάρει χρυσό χρώμα και να βγάζει κούφιο ήχο όταν το χτυπάς. Αφήστε το να κρυώσει στη σχάρα.