Λαχταριστά αβγά μάτια φούρνου με πατάτες από τη Νίκη Μερκούρη

Λαχταριστά αβγά μάτια φούρνου με πατάτες από τη Νίκη Μερκούρη

Μην σας μπερδεύουν τα πολλά βήματα... Η συνταγή αξίζει τον κόπο γιατί θα σας αποζημιώσει γευστικά...

Υλικά
1 κιλό πατάτες
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Πιπέρι
Σκόρδο
Αλάτι
Δεντρολίβανο
1 κιλό ντομάτες
1 κρεμμυδάκι
1 κλωνάρι σέλινο
3 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
Λίγη ζάχαρη
6 αβγά
Γαλέτα και τυρί τριμμένο (ανακατεμένα)

Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε και βράζουμε τις πατάτες κομμένες σε κομμάτια.
2. Ρίχνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και βάζουμε τόσο νερό ώστε να τις σκεπάζει.
3. Τις βράζουμε για 5 με 10 λεπτά και μετά τις σουρώνουμε.
4. Μες στο σουρωτήρι τις κουνάμε ρυθμικά για να αγριέψουν οι άκρες και να γίνουν τραγανές όταν ψηθούν.
5. Σε ένα ταψί ρίχνουμε λάδι στον πάτο, το βάζουμε στο φούρνο και περιμένουμε να ζεσταθεί.
6. Μόλις το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λιωμένο σκόρδο και λίγο δεντρολίβανο.
7. Τις αφήνουμε στο φούρνο να ψηθούν.
8. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τις ντομάτες, το κρεμμυδάκι, το σέλινο για 15 λεπτά.
9. Τις βγάζουμε από τη φωτιά και αφού τις τρίψουμε στον τρίφτη, τους ρίχνουμε λίγη ζάχαρη να γίνει το μείγμα ντομάτας πιο γευστικό.
10. Σε μία άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και μετά προσθέτουμε αλεύρι.
11. Μόλις πάρει βράσει ρίχνουμε το μείγμα της ντομάτας.
12. Τώρα που η σάλτσα μας είναι έτοιμη, κάνουμε έξι τρύπες πατάτες και τις γεμίζουμε με το μείγμα ντομάτας.
13. Ρίχνουμε μέσα στις τρύπες και από ένα αβγό και περιχύνουμε τη γαλέτα με το τυρί.
14. Φουρνίζουμε για 10 με 15 λεπτά και το φαγητό μας είναι έτοιμο.